ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΗΠΑ

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Πόσο πιθανή είναι μία εμπόλεμη σύρραξη

Η χωρίς προηγούμενο αμερικανική επιδρομή, με την οποία σκοτώθηκε στη Βαγδάτη ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί ανοίγει μια περίοδο αβεβαιότητας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή και δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Πόσο πιθανή είναι μία εμπόλεμη σύρραξη
ΑΠΕ-ΜΠΕ
7'

Η δολοφονία του «ροκ σταρ» του Ιρανικού στρατού μετά την εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, ανεβάζει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να υπόσχεται «σθεναρή απάντηση» στις ΗΠΑ.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί μετέβαινε τα μεσάνυχτα οδικώς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μαζί με άλλους Ιρανούς στρατιωτικούς, όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

Διαβάστε ΕΔΩ ποιος ήταν ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος που έπεσε νεκρός στη Βαγδάτη

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όμως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Φωτογραφίες και πλάνα από τον τόπο όπου έγινε η επιδρομή δείχνουν συντρίμμια σκορπισμένα παντού.

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Αυτού του είδους οι φόνοι ξένων στρατιωτικών φέρνουν στο νου τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού μάλλον παρά αυτές των Αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι οργανώνουν συνήθως με ακρίβεια επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεών τους, όταν θέλουν να εξοντώσουν καταζητούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, πιο πρόσφατα, ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Στις ΗΠΑ, προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εξήραν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να πάρει την απόφαση να διατάξει τον φόνο του Σουλεϊμανί, που είχε «αίμα Αμερικανών στα χέρια του», όπως το έθεσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο Σουλεϊμανί «πήρε αυτό που άξιζε», υπερθεμάτισε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον. Η Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Εθνών στα Ηνωμένα Έθνη, εξέφρασε ικανοποίηση για τον θάνατο του «αρχιτρομοκράτη» Σουλεϊμανί για δήλωσε «υπερήφανη» για την απόφαση του Τραμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μια εικόνα, τη σημαία της χώρας του, χωρίς σχόλια, μετά την επιδρομή.

Τον Σεπτέμβριο η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν για μια εξαιρετικά καταστροφική επίθεση με πυραύλους και UAVs στη Σαουδική Αραβία με στόχο εγκαταστάσεις της ARAMCO, του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού του βασιλείου. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε τότε αντιδράσει μόνο σε φραστικό επίπεδο.

Το Ιράν από την άλλη έχει υποστεί χωρίς να ανταποδώσει εκατοντάδες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, κυρίως ισραηλινές, στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Ωστόσο αναλυτές θεωρούν πως η ιρανική ηγεσία είναι πιθανό να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε θρύλο για τους σιίτες σε όλη την περιοχή.

Οι Ιρανοί, ζητούν εκδίκηση

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν «εκδίκηση».

Οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Μπορεί να βάλουν στόχο τις πολυάριθμες βάσεις στις οποίες ο αμερικανικός στρατός είναι ανεπτυγμένος στο Ιράκ, τη Συρία, άλλες αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή ή να επιτεθούν σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ ή η Σαουδική Αραβία, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε συναγερμό έχει τεθεί και το Ισραήλ.

Η προσωπική ζωή του Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο υποστράτηγος είχε γλιτώσει από πολλές απόπειρες κατά της ζωής του από τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, του Ισραήλ και αραβικών κρατών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Δύναμη Κουντς, που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υβρίδιο υπηρεσίας κατασκοπείας και ειδικών δυνάμεων, απέτρεψε την ήττα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εμπόλεμη από το 2011 Συρία και συνέβαλε σημαντικά να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Σουλεϊμανί είχε αναλάβει διοικητής της Δύναμης Κουντς το 1998 και για χρόνια επέλεξε να κρατάει χαμηλό προφίλ.

Εργάστηκε ως οικοδόμος για να βοηθήσει τον πατέρα του στην αποπληρωμή του χρέους του. Το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται ως εργολάβος στον Οργανισμού Ύδρευσης της Κερμάν. Τον ελεύθερο χρόνο του αθλούνταν σηκώνοντας βαράκια σε τοπικά γυμναστήρια και όργωνε την χώρα του ακολουθώντας τον ιεροκήρυκα Hojjat Kamyab, προστατευόμενο του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Αν και προτιμούσε να μένει στο περιθώριο, να δρα στις σκιές, επί δεκαετίες, ο Σουλεϊμανί άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011. Το Ιράν, η μεγάλη σιιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύρραξη αυτή.

Στην πατρίδα του ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, κάτι σαν ροκ σταρ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». Μάλιστα υπήρξαν φήμες ότι θα κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές του 2021 κάτι που όμως που ο ίδιος είχε απορρίψει.

https://www.instagram.com/p/B62bZFAnWpV

Οι φωτογραφίες του στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, ακόμα και σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή.

https://www.instagram.com/p/B62zTosn8GO

Αναφερόμενος στο μεγάλο του πλεονέκτημα, υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος τον περιέγραψε ως έναν ήρεμο άνθρωπο. «Κάθεται σε μία γωνιά του δωματίου, μόνος. Δεν μιλάει, δεν σχολιάζει [...] ακούει μόνο», είπε στο αμερικανικό περιοδικό «The New Yorker».

Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί είχε σκοτώσει και θα σκότωνε χιλιάδες Αμερικανούς

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, μεταφέροντας το ίδιο μήνυμα το οποίο είχε αναπτύξει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο μιλώντας στο CNN.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», τόνισε ο Μαερικανός πρόεδρος σημειώντας ότι η αμερικανική επιχείρηση σταμάτησε τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», περιλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν». Έπρεπε να είχε σκοτωθεί «εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ο Τραμπ.

«Αν και το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός και τον φοβόντουσαν στη χώρα του. Οι Ιρανοί δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή