Κοροναϊός: Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα – Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ
Την ώρα που δεκάδες χώρες προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στον επαναπατρισμό των πολιτών τους, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ο νέος κοροναϊός, «εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και ένας Έλληνας υπήκοος.
Σαν «κινηματογραφική ταινία» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι, που έχει «εγκλωβιστεί» εδώ και τέσσερις μέρες λόγω του κοροναϊού, ο Γιάννης Μεσσηνιάς.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον «Alpha».
Δείτε στο βίντεο:
Ο Γιάννης Μεσσηνίας βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από την Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.
«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».
«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Εκτός από τον κ. Μεσσηνιά, στην Κίνα - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - έχουν «εγκλωβιστεί» ακόμη δύο Έλληνες υπήκοοι.
Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας - μέχρι στιγμής - έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 6.0000. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού
«Χωρίζονται» οικογένειες - Αυστηρά μέτρα στα χωριά
Αν και όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε επιφυλακή, η εξάπλωση του ιού φαίνεται πως ακόμα δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και μεταξύ άλλων πλήττει και ολόκληρες οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια οικογένεια από την Μεγάλη Βρετανία που, σύμφωνα με τον Guardian, αναγκάστηκε να χωριστεί επειδή η μητέρα διαθέτει κινέζικο διαβατήριο. Ο σύζυγός της μαζί με την 9χρονη κόρη τους αναχώρησαν για την Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Sindy Siddle θα παραμένει αποκλεισμένη στην Κίνα.
«Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη μας. Πώς μπορούν να βάζουν μια οικογένεια σε αυτή τη θέση; Το ότι πρέπει να αφήσω τη Sindy στην Κίνα είναι το χειρότερο πράγμα που θα περάσω. Πώς να πω στη Jasmine ότι η μαμά της πρέπει να μείνει πίσω;» δήλωσε στον Guardian o Jeff Siddle.
Την ώρα που πολλές χώρες σχεδιάζουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τους, οι επικεφαλής των χωριών στην Κίνα κάνουν περιπολίες με μεγάφωνα και καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους με αφορμή το νέο κινεζικό έτος. Στους τοίχους των κτηρίων κρέμονται επίσης μεγάλα πανό με προειδοποιητικά μηνύματα ενώ έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου σε 24ωρη βάση για να εξετάζονται οχήματα και επισκέπτες. Τα περισσότερα κινεζικά χωριά αποτελούν τους «αδύναμους κρίκους» στην αλυσίδα πρόληψης και ελέγχου και πολλές φορές τα μέτρα σκληρά. Οι μονάδες υγείας στα χωριά δεν είναι συνήθως τόσο εξελιγμένες όπως στις πόλεις και καθώς όσοι εργάζονται σε άλλες περιοχές επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις αργίες του νέου κινεζικού έτους, ο κίνδυνος που δημιουργείται λόγω της επιδημίας είναι μεγάλος.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός - Δραματικές προβλέψεις: Θα διαρκέσει μήνες - Ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει 4 ανθρώπους
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.
Η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο ΠΟΥ.
Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Συναγερμός στην ΕΕ
Επί ποδός βρίσκονται και στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, καθώς στην Κίνα βρίσκονται πολίτες που κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιβεβαίωση των τεσσάρων κρουσμάτων στη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωση αφενός ότι θα συγχρηματοδοτήσει τα έξοδα επαναπατρισμού, αφετέρου ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη-μέλη της. «Το Κέντρο Συντονισμού της Έκτακτης Αντίδρασης της ΕΕ (…) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην περιοχή και την πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες. Μια πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ μπορεί να δοθεί έπειτα από αίτημα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση των Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.
Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).
Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
- 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
- 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη
Κοροναϊός: «Αγώνας δρόμου» από τους επιστήμονες για τη δημιουργία εμβολίου – Χιλιάδες τα κρούσματα
Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού
Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε