Ιταλία: Πρωτοφανή μέτρα μετά τους 10.000 ασθενείς – «Ρίχνει» 25 δισ. ευρώ στην οικονομία

Κοροναϊός: Σε πρωτόγνωρα αργούς ρυθμούς κινείται πλέον η Ιταλία καθώς ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί πρακτικά σε καραντίνα, μετά τη δραστική επέκταση των μέτρων πρόληψης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η επέκταση του νέου κοροναϊού. 

Ιταλία: Πρωτοφανή μέτρα μετά τους 10.000 ασθενείς – «Ρίχνει» 25 δισ. ευρώ στην οικονομία
AP PHOTOS
7'

Την Τρίτη στη χώρα σημειώθηκε η πλέον δραματική αύξηση των θυμάτων, μετά το ξέσπασμα του ιού στην γείτονα χώρα. Τουλάχιστον 168 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες, με την Ιταλία να προσθέτει έτσι συνολικά 631 θανάτους σε ένα σύνολο 10.149 νεκρών λόγω του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως.

Το «λουκέτο» της Ιταλίας συνοδεύεται από άμεσους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών: στρατιωτική αστυνομία, υπάλληλοι υγείας και άλλες Αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλους αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν ταξιδεύει χωρίς ειδική άδεια. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, δημόσιοι χώροι όπως σινεμά, μουσεία και θέατρα έχουν βάλει λουκέτο και οι συνήθως πολύβουοι χώροι όπως οι πλατείες των πόλεων είναι άδειες καθώς ο κόσμος μένει στο σπίτι του.

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα;

Ο Αλμπέρτο Τσίριο, περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο (Πεδεμόντιο), ζητά από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Ο Τσίριο θεωρεί ότι πρέπει να διακοπεί κάθε εμπορική δραστηριότητα και να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο κάποιες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο αίτημα προβάλλουν με έμφαση ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, και του Βένετο Λούκα Τζάια.

Η λογική είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα κληθούν οι πολίτες να κάνουν μια ακόμη μεγαλύτερη θυσία, αλλά θα μπορέσει να περιοριστεί πιο δραστικά η διάδοση του ιού.

«Πιστεύω ότι η θέση της Λομβαρδίας υπέρ της ολικής διακοπής των εμπορικών δραστηριοτήτων, πρέπει να ληφθεί υπόψη με μεγάλη σοβαρότητα», τόνισε ο Τσίριο. Η σχετική απόφαση, όμως, θα πρέπει να ληφθεί ενδεχομένως από την κυβέρνηση της Ρώμης.

Η θετική είδηση της ημέρας, πάντως, είναι ότι στην κωμόπολη Κοντόνιο, στην Λομβαρδία (όπου σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα), η διάδοση του ιού έχει πλέον σταματήσει. Δεν υπάρχουν πλέον καινούριοι ασθενείς. Ο δήμαρχος του Κοντόνιο, ο Φραντσέσκο Πασερίνι, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση και τόνισε ότι «είναι μια εξαιρετική είδηση, η οποία οφείλεται και στο ότι η περιοχή του τέθηκε σε σοβαρή, πλήρη καραντίνα».

Κόντε: 25 δισεκ. ευρώ κατά της οικονομικής κρίσης λόγω κοροναϊού

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κοροναϊό.

«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία.

Παράλληλα ο Κόντε υπογράμμισε ότι περιμένει τα αναλυτικά αιτήματα από τους περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά, οι οποίοι ζητούν να κλείσουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες στις περιοχές τους, με ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Η ένωση Βιομηχάνων Λομβαρδίας, πάντως, έκανε γνωστό ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα αυτό και πως θεωρεί ότι τα καταστήματα πρέπει να μείνουν ανοικτά, για να μην καταρρεύσει ο τζίρος τους.

Μεθαύριο η ιταλική κυβέρνηση θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα πρώτα 12 από τα συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Οδηγίες επιβίωση προς 60 εκατ. Ιταλούς

Τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών καλούνται από χθες να εφαρμόσουν αυστηρούς περιορισμούς που ανατρέπουν την καθημερινή τους ζωή: δεν συνιστάται να επισκεφθείτε για φαγητό τους γονείς και παππούδες. Μπορείτε να κάνετε τζόγκινγκ, αλλά μόνοι.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει επεκτείνει με διάταγμα σε ολόκληρη την Ιταλία μέχρι τις 3 Απριλίου τα έκτακτα μέτρα που είχαν επιβληθεί μόνο στο ένα τέταρτο του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της χώρας. Και χθες δημοσίευσε επεξηγηματική εγκύκλιο.

Αντίστοιχα μέτρα είναι πιθανόν να ληφθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Οι επεξηγήσεις περιγράφουν πώς μπορεί να είναι η καθημερινή ζωή στις χώρες όπου θα ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Μπορούμε να κυκλοφορήσουμε;

-Οι Ιταλοί μπορούν να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους, για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες ή για να προμηθευτούν τρόφιμα. Αλλά θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις μετακινήσεις του δείχνοντας μία υπεύθυνη δήλωση, η οποία μπορεί να ζητηθεί και να διασταυρωθεί από την αστυνομία.

-Οι σπιτόγατοι είναι στα καλύτερά τους, διότι το να μένεις στο σπίτι είναι «για το καλό όλων». Συνιστάται η τηλεργασία από το σπίτι, όπως και το να βγεις σε άδεια.

-Δεν υπάρχουν σημεία ελέγχου για τον έλεγχο της κίνησης των προσώπων, αλλά πραγματοποιούνται αστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι;

-Τα τουριστικά ταξίδια πρέπει, κατηγορηματικά, να αποφεύγονται. Οι ιταλοί ή ξένοι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απόλυτα αναγκαίο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

-Δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τον τομέα της υγείας της Βαλ ντ' Αόστα, στην βορειοδυτική Ιταλία, στα σύνορα με την Ελβετία και της Γαλλία, κάλεσε τους τουρίστες να επιστρέψουν στις χώρες τους. «Η περιοχή διαθέτει μόνο ένα νοσοκομείο», εξήγησε ο Μάουρο Μπατσέγκα σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας της Ιταλίας βρίσκεται ήδη «υπό πίεσιν».

Μπορούμε να κάνουμε σπορ, ψώνια, να τρώμε σε εστιατόρια;

-Οι σωματικές δραστηριότητες στο ύπαιθρο είναι αποδεκτές υπό τον όρο να μην γίνονται ομαδικά.

-Οι Ιταλοί καλούνται να κάνουν τα ψώνια τους σε τρόφιμα χωρίς να φοβούνται ελλείψεις, επιμένει η κυβέρνηση. Οσο για τα υπόλοιπα ψώνια, πρέπει να αφορούν είδη πρώτης ανάγκης. Ο Αρμάνι ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων, του εστιατορίων και των ξενοδοχείων του στην πόλη του το Μιλάνο.

-Γεύμα στους ηλικιωμένους γονείς δεν θεωρείται αναγκαία μετακίνηση. Αρα, αυτό το είδος μετακίνησης , θεωρητικά, απαγορεύεται.

-Η φροντίδα των ηλικιωμένων επιτρέπεται, όμως με αποφυγή, κατά το δυνατόν, των επαφών.

-Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοικτά από τις 06.00 μέχρι τις 18.00, αλλά πρέπει να τηρείται η απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου ανάμεσα στους πελάτες. Οι υπηρεσίες ντελίβερι δεν υπόκεινται στους χρονικούς αυτούς περιορισμούς.

Μετρό, ναι - σινεμά, όχι - γυμναστήριο, όχι

-Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στην μεταφορά εμπορευμάτων, ζώων, την μεταφορά πακέτων.

-Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στις υπηρεσίες σοφέρ δεν εφαρμόζονται περιορισμοί.

-Οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν ανοικτές, αλλά η κυβέρνηση συνιστά την χρήση των online υπηρεσιών.

-Σχολεία, πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και προτείνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

-Σινεμά, βιβλιοθήκες, αρχεία, θέατρα, πολιτιστικά κέντρα είναι κλειστά.

-Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι κλειστά, όπως και οι πισίνες, τα αθλητικά κέντρα, οι θέρμες, τα κέντρα ευεξίας.

Ούτε εκκλησία, ούτε ποδόσφαιρο

-Ολες οι πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές ή φεστιβαλικές εκδηλώσεις σταματούν. Οι αθλητικές διοργανώσεις διεθνών οργανισμών θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

-Οι χώροι λατρείας παραμένουν ανοικτοί, υπό τον όρο της τήρησης του κανόνα του ενός μέτρου. Ομως οι θρησκευτικές τελετές (λειτουργίες, γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, ομαδικές μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής) απαγορεύονται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κως: Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού - Βίντεο-ντοκουμέντο

Καιρός: Προσοχή! Ερχεται ψυχρή εισβολή και κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια! Καρέ καρέ η εξέλιξη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή