ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Σχέδιο Μητσοτάκη για απομόνωση της Τουρκίας: Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Αθήνα την ολοένα και αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας ακόμα και νότια της Κρήτης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Σχέδιο Μητσοτάκη για απομόνωση της Τουρκίας: Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις
INTIME NEWS
3'

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εκτιμούν πως η Άγκυρα ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης, με ενέργειες που εκφεύγουν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, συμπληρώνουν ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση, κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια συναντά τη δική μας ψύχραιμη και ταυτόχρονα αποφασιστική απάντηση».

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει. Κινούμαστε σταθερά σε ένα τρίπτυχο. Ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπληρώνουν.

Οι κινήσεις όμως της Αθήνας είναι στοχευμένες. Η αρχή έγινε κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στην οποία τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Την ίδια ώρα, ωστόσο ακόμα και το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός συνόρων αποτελεί από μόνο του ένα μήνυμα προς την Τουρκία, αφού θα μεταβεί στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή θεωρείται όχι μόνο μία χώρα με επιδημιολογικό προφίλ παρόμοιο με της Ελλάδας κάτι που σημαίνει πως για την Αθήνα αποτελεί σημαντική «πηγή» τουριστών, αλλά και σύμμαχος της χώρας μας απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επιχειρήσουν να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

Διαπραγματεύσεις με Ιταλία και Αίγυπτο

Παράλληλα η ελληνική διπλωματία προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο παρασκήνιο τις συζητήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο προκειμένου, έστω και τμηματικά να προχωρήσει η οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και να υπάρξουν και σχετικές συμφωνίες.

Όσον αφορά την Ιταλία με την οποία υπάρχει συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα από το 1977 αλλά παραμένει στο συρτάρι φαίνεται πως με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ίσως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Οι ενστάσεις της Ιταλίας εδράζονται σε χρόνιες απαιτήσεις σχετικά με πρακτικές στην αλιεία και η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να επιτραπεί η συνέχιση των πρακτικών αυτών ακόμα και εντός της ελληνικής ΑΟΖ εάν αυτό φέρει την συμφωνία πιο κοντά.

Από την άλλη με την Αίγυπτο τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα κυρίως λόγω Καστελλορίζου. Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος επί της αρχή δεν έχει κάποια διαφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις στο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα προκειμένου να μην προκαλέσει την μήνη της Τουρκίας. Το σκεπτικό του Καΐρου μπορεί να συνοψιστεί στην φράση «βρείτε τα με την Τουρκία και όταν τα λύσετε είμαστε να διατεθειμένοι να υπογράψουμε».

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα σκέφτεται την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ σε συμφωνία με την Αίγυπτο προκειμένου σε πρώτη φάση να αποκόψει την Τουρκία η οποία πλέον και επισήμως θεωρεί ζωτικό της χώρο ακόμα και την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Μία τέτοια εξέλιξη θα πιέσει την Τουρκία ενώ θα αναβαθμίσει και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή καθώς η όποια οριοθέτηση θα έχει έρθει σε συμφωνία με έτερο κυρίαρχο κράτος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στον Έβρο: Πληροφορίες για νέο κύμα μεταναστών από την Τουρκία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή