Ρωσο-τουρκικό «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Αντίθετες σε μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι η Ρωσία και η Τουρκία, οι οποίες θεωρούν το διάλογο ως το μόνο μέσο τερματισμού της βίας στη χώρα.

Ρωσο-τουρκικό «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
1'

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαφρόβ, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου: «Η βασική μας προσέγγιση ως προς τη Συρία συμπίπτει, όπως μου φαίνεται».

«Και οι δύο τασσόμαστε εναντίον οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής ανάμειξης έξωθεν», προσέθεσε ο Λαβρόφ.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να υποστηρίξει την πραγματοποίηση συνομιλιών συμφιλίωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης και το Κρεμλίνο προτίθεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη Ρωσία αν χρειαστεί, σημείωσε επίσης ο Ρώσος υπουργός.

Ως εναλλακτικές τοποθεσίες των συνομιλιών πρότεινε τη Δαμασκό, το Κάιρο ή την Τουρκία, ενώ απευθυνόμενος στη συριακή αντιπολίτευση τόνισε ότι μια εκδίωξη από την εξουσία του προέδρου Άσαντ δεν πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία θα ασκούσε, αν κριθεί απαραίτητο, βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μπορεί να ενέκρινε τη χρήση βίας από μια διεθνή συμμαχία στη Συρία, η κυβέρνηση της οποίας διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα από τη δεκαετία του '70.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή