Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της Συνόδου χωρίς συμφωνία

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της Συνόδου χωρίς συμφωνία - Το μεσημέρι της Κυριακής θα συνεχιστούν οι εργασίες

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της Συνόδου χωρίς συμφωνία
(Yves Herman, Pool Photo via AP)
3'

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού και οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή μεσημέρι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο twitter.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την επανέναρξη της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Απαισιόδοξος ο Κόντε

Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με δήλωσή του στο Facebook εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο.

Είναι ενδεικτικό, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Αλέξανδρος Παλαιολόγος, ότι ενώ ο Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Μισέλ ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου που μίλησε στον σταθμό έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα» της νέας πρότασης.

Αξιωματούχος σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και ότι η απόσταση μεταξύ του τι προσφέρουν οι Ιταλοί και τι απαιτούν οι Ολλανδοί παραμένει μεγάλη. Στην προσπάθεια του κ. Μισέλ να πείσει τους Βόρειους ότι οι οροί εκταμίευσης είναι αρκετά αυστηροί για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο. Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της συμφωνίας είναι η εκταμίευση να εξαρτάται από το αν οι χώρες εφαρμόζουν τις αρχές του κράτους δίκαιου, κάτι που προκαλεί αντίδραση στην Ουγγαρία. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε συμφωνία ούτε εκεί.

Συνομιλίες Μητσοτάκη - Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημειώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για το Ταμείο όσο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ συναντίληψη υπήρξε και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της 16χρονης; Η σπαρακτική έκκληση της οικογένειας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή