Εκτός Σ.Ε. ήθελε την Ρωσία η Σουηδία

Η Σουηδία επιθυμούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την προφανή υποστήριξη των ΗΠΑ...

1'

Η Σουηδία επιθυμούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την προφανή υποστήριξη των ΗΠΑ μετά από τη ρωσο-γεωργιανή σύρραξη, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό μνημόνιο του Αυγούστου 2008, που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

«Η Σουηδία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόκειται να επιζητήσει την υποστήριξη και άλλων μελών του κατά της Ρωσίας και να προσπαθήσει εντός των προσεχών ημερών να εξαιρέσει τη Ρωσία από τις ψηφοφορίες», τονίζεται σε μνημόνιο της αμερικανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, με βάση τις ιδιωτικές εκμυστηρεύσεις Σουηδού διπλωμάτη.

«Η ουσιαστική ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης (έως τον Νοέμβριο του 2008) για να βρεθεί βοήθεια και να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», προστίθεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, η Σουηδία μαζί με την Βρετανία, το Βέλγιο, την Δανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Βουλγαρία ζητούσαν μία σκληρή στάση με μία « ισχυρή αντίδραση» από πλευράς της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Το μέτωπο αυτό συγκρούσθηκε με το άλλο μέτωπο, των χωρών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου, το οποίο έκρινε πως εκείνο που έχει σημασία είναι να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή