Οργή σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία - Πετάνε τα γαλλικά προϊόντα από τα ράφια καταστημάτων
Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ των μουσουλμανικών χωρών, έχουν αδειάσει κυριολεκτικά από γαλλικά προϊόντα
Κύμα κατά των γαλλικών προϊόντων έχει εξαπλωθεί στις μουσουλμανικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Κατά και το Κουβέιτ. Το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα social media «ακούσει» στα hashtag #France Boycott ή #Our Prophet is a red line και είναι πλέον από τα πιο δημοφιλή στο Twitter.
Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ των μουσουλμανικών χωρών, έχουν αδειάσει κυριολεκτικά από γαλλικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που έρχονται από την Σαουδική Αραβία όντας η μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, όπου το μποϊκοτάζ των προϊόντων έχει πλέον τεράστια απήχηση.
Παράλληλα, η ίδια εικόνα αντικρίζει κανείς και στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε Ιορδανία, Κατάρ και Κουβέιτ. Στην τελευταία χώρα μάλιστα μια μεγάλη ένωση λιανικής πώλησης διέταξε μποϊκοτάζ, υποστηρίζοντας ότι είχε εκδώσει την οδηγία ως απάντηση σε «επαναλαμβανόμενες προσβολές» κατά του προφήτη Μωάμεθ.
Η αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ και τις κινήσεις του για αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί, που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, δολοφονήθηκε έξω απ’ το σχολείο του κοντά στο Παρίσι «επειδή οι Ισλαμιστές θέλουν το μέλλον μας».
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ κάνοντας λόγο στην ομιλία του για θρησκευτικό απομονωτισμό, ο οποίος βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.
Έκκληση της Γαλλίας να σταματήσει το μποϊκοτάζ
Η Γαλλία κάλεσε τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να «σταματήσουν» να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια «ακραία μειοψηφία», ζητώντας τους επίσης να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους. «Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.
Το γαλλικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του, καθώς «σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, όπως και γενικότερα κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας, υπό όρους σε ορισμένες περιπτώσεις μίσους, όπως κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Αυτές οι εκκλήσεις «αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερία της συνείδησης, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της θρησκείας και την άρνηση κάθε έκκλησης στο μίσος», επισημαίνει το υπουργείο. Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες «εργαλειοποιούν για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 2α Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον «ισλαμικό αυτονομισμό» και της περασμένης εβδομάδας, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν Ρωσοτσετσένο ισλαμιστή ηλικίας 18 ετών.
«Δεν υποχωρούμε στον εκβιασμό»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στην Γαλλία. Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.
Αιτία της οργής μέρους του μουσουλμανικού κόσμου κατά της Γαλλίας; Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ), ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.
Ήδη το Σάββατο, γαλλικά προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ντόχα του Κατάρ
Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό εξήγησε ότι η Γαλλία δεν μάχεται «τους Γάλλους μουσουλμάνους», αλλά «τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία».
Χθες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία».
Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ».
«Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία...»
Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή "#Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή). Διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.
Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να κάνει εξετάσεις». Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».
Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.
Οταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία...δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας»
Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τα «μέτωπα» του Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ