ULAQ: Το μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος που παρουσίασε ο Ερντογάν για τη… Γαλάζια Πατρίδα
Η Τουρκία παρουσίασε το ULAQ. Το πρώτο, κατασκευασμένο στην Τουρκία, πολεμικό θαλάσσιο σκάφος το οποίο μάλιστα είναι και μη επανδρωμένο!
Ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος τα σχέδιά του που δεν είναι άλλα από την εδραίωση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Τι κι αν η οικονομία του καταρρέει; Τι κι αν οι σχέσεις του με τους ηγέτες της Δύσης και συγκεκριμένα με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι στο χειρότερο σημείο τους; Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρότερα από ποτέ την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας; Ο Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει την εγχώρια πολεμική βιομηχανία αδιαφορώντας εάν οι πολίτες του δεν έχουν να φάνε ούτε ψωμί!
Συγκεκριμένα την Τετάρτη παρουσίασε το ULAQ, ένα μη επανδρωμένο, κατασκευασμένο στην Τουρκία, πολεμικό θαλάσσιο σκάφος. Στην… αρχαία τουρκική κουλτούρα το ULAQ είναι το όνομα που δίνεται στους πρεσβευτές του κράτους.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου της αμυντικής εταιρείας Meteksan Defence και της Ares Shipyard, σημειώθηκε ότι το ULAQ θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan.
Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος αλλά επίσης θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και αυτόνομη συμπεριφορά.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Meteksan Defence Σελτοσούκ Αλπαρσάν ανέφερε ότι «με τις εξελίξεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, και πόσο αναγκαία είναι η προστασία της υφαλοκρηπίδα μας και της ΑΟΖ μας». Είπε ότι λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ποιο είναι το ULAQ
Το νέο σκάφος θα πραγματοποιεί αναγνώριση, περιπολίες και αποστολές πληροφοριών ενώ θα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες EW (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρεμβολής) και αισθητήρες EO.
Tα τεχνικά του χαρακτηριστικά συνοψίζονται ως εξής:
- Μήκος: 11 μέτρα
- Ταχύτητα: 35 κόμβοι
- Εύρος: 215 Ναυτικά μίλια
- Εξοπλισμός: Πύραυλοι 4xCirit και 2xUMTAS
- Σταθμός ελέγχου: Μπορεί να ελεγχθεί από σταθμούς εδάφους και θάλασσας
Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν βάζουν «φωτιά» στην οικονομία
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Συνολικά έχει χάσει από τις αρχές του έτους περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας της, ενώ η κατρακύλα επιταχύνεται στο τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο έχει σημειώσει απώλειες πάνω από 18%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πρόκειται για το μεγαλύτερο sell-off που έχει βιώσει το τουρκικό νόμισμα από το 1999, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics και της Oxford Economics σε νέες τους εκθέσεις τονίζουν ότι τα προβλήματα της τουρκικής λίρας θα συνεχιστούν.
Την ίδια ώρα, ξένοι παρατηρητές εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ειλικρινή πρόθεση να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί κεντρική πολιτική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τα ανοικτά μέτωπα σε γεωπολιτικό επίπεδο, μία βεντάλια που ανοίγει συνολικά σε τρεις ηπείρους!
Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν συρρικνώσει σε δραματικά επίπεδα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, με τον οίκο Moody’s να προειδοποιεί τον προηγούμενο μήνα ότι «η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, μένοντας ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».
Ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις παθογένειες της τουρκικής οικονομίας τρέπουν σε φυγή τους ξένους επενδυτές, σε μια εποχή που η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
Τούτων δοθέντων, η Capital Economics συνεχίζει να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, διατηρώντας την πρόβλεψή της για το 9,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έως το τέλος του 2021.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν παραμείνει ιδιαίτερα διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στα τουρκικά assets καθώς και τη λίρα και ενδέχεται, αν μη τι άλλο, να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους βλέποντας την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ως μία one-off κίνηση. Ελλείψει αξιόπιστης πολιτικής, τα προβλήματα της λίρας θα συνεχιστούν, καταλήγει η Oxford Economics.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ο Ερντογάν τον χαβά του: Υβρίζει τον Μακρόν, ενθαρρύνει τζιχαντιστές, αδιαφορεί για την Οικονομία