Βρετανία: Συναγερμός στις Αρχές - Ανιχνεύθηκε νέα παραλλαγή του κορoνοϊού
Η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκαν 16 κρούσματα μίας νέας παραλλαγής του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εντοπισμός τους μέσω γονιδιωματικής ανάλυσης έγινε στις 15 Φεβρουαρίου. Η νέα παραλλαγή αξιολογήθηκε ως παραλλαγή υπό διερεύνηση στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας, όπως μεταδίδει το BBC.
Πιστεύεται ότι η παραλλαγή περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορoνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα 8 παραλλαγές στη λίστα παρακολούθησης.
Ο αγώνας για τα εμβόλια
Πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ελβετία και ο Καναδάς, υπολογίζουν να εγκρίνουν βάσει μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας τα εμβόλια νέας γενιάς που είναι ικανά να εξουδετερώνουν παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, σύμφωνα με σύσταση, που έγινε γνωστή σήμερα, μιας κοινοπραξίας που συνενώνει τις υπηρεσίες φαρμάκων των χωρών αυτών.
«Τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19, που τροποποιούνται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα παραλλαγμένα στελέχη, δεν θα χρειάζονται νέα έγκριση ή 'μακρές' κλινικές έρευνες», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η βρετανική υπηρεσία MHRA, που συνδέεται μέσω της κοινοπραξίας ACCESS με τις ρυθμιστικές Aρχές άλλων τεσσάρων χωρών -- της Αυστραλίας, του Καναδά, της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας.
Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη διαδικασία που ισχύει ήδη για τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, που τροποποιούνται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέα στελέχη του ιού.
Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει ως εκ τούτου να παρέχουν «στέρεες αποδείξεις» για την ανοσοαπόκριση που προκαλεί το τροποποιημένο εμβόλιο, χωρίς να περνούν από «χρονοβόρες» κλινικές δοκιμές. Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν πως το νέο προϊόν είναι «ασφαλές και έχει την απαιτούμενη ποιότητα», με τις ρυθμιστικές Αρχές να μπορούν να στηρίξουν την απόφασή τους στις αρχικές μεγάλης κλίμακας δοκιμές και στις εν εξελίξει έρευνες για τα αποτελέσματα των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό.
«Η προτεραιότητά μας είναι να παραδώσουμε αποτελεσματικά εμβόλια στο κοινό το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια», εξήγησε σε μια ανακοίνωση ο επιστημονικός επικεφαλής της MHRA Κρίστιαν Σνάιντερ.
Η Βρετανία, η χώρα με τους περισσότερους -σχεδόν 124.000- νεκρούς στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει μια από τις πιο προχωρημένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον κόσμο, με σχεδόν 21 εκατ. ανθρώπους να έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπολογίζει σε αυτήν προκειμένου να άρει πολύ σταδιακά τους ερχόμενους μήνες το αυστηρό lockdown που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου.
Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ιδίως, που ανέπτυξε ένα εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει δηλώσει ότι εργάζεται για μια νέα εκδοχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα παραλλαγμένα στελέχη, με την ελπίδα να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Βόμβα» Λέκκα για Ελασσόνα: Ήταν νέος σεισμός, πιθανός και μετασεισμός στη διάρκεια της νύχτας