ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας: Οι κυρώσεις στο «οπλοστάσιο» του Τζο Μπάιντεν και η αποτελεσματικότητά τους
Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ μπορεί να μην αποτρέψουν βραχυπρόθεσμα τη Ρωσία από τις φερόμενες παρεμβάσεις της σε εκλογές και το hacking, μα θα στείλουν μήνυμα για την ανανεωμένη προθυμία της Ουάσινγκτον για να τεθεί δημόσια προ των ευθυνών του το Κρεμλίνο για ενέργειες οι οποίες θεωρούνται κακόβουλες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε πρόσφατα πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «πληρώσει τίμημα» και αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις ίσως και από αυτή την εβδομάδα. Οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να κυμαίνονται από «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων στις ΗΠΑ μέχρι και περιορισμό των δυνατοτήτων της Μόσχας ως προς την έκδοση χρέους.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, ενώ αρνείται επίσης πως ενορχήστρωσε την «εκστρατεία» χάκερ που χρησιμοποίησαν την εταιρεία SolarWinds Corp για να διεισδύσουν σε αμερικανικά κυβερνητικά δίκτυα. Επίσης, το Κρεμλίνο διαψεύδει πως έδινε αμοιβές σε μαχητές των Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Αν και οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν στην παράταση της συνθήκης ελέγχου εξοπλισμών New START, ο Μπάιντεν υιοθέτησε πολύ σκληρότερη στάση απέναντι στον Πούτιν από ό,τι ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν «φονιάς», με τον Πούτιν να απαντά πως όποιος το λέει το έχει κάνει.
Αναλυτές εκτιμούν πως οι κυρώσεις είναι μάλλον απίθανο να αποτρέψουν τη Ρωσία, και ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι αντοχές της αμερικανικής κοινωνίας (και των δυτικών κοινωνιών γενικότερα) απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε πως, αν και οι κυρώσεις μπορεί να μην αλλάξουν τη συμπεριφορά της Μόσχας βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξει όφελος ως προς το να υπάρξουν ξεκάθαρες γραμμές σχετικά με το τι δεν είναι αποδεκτό.
«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν με την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία είναι να αποθαρρύνουν τη λήψη ρίσκων από τους Ρώσους, να διαμορφώσουν μικρούς τομείς όπου υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και να είναι πολύ ξεκάθαροι σε συγκεκριμένες και έγκαιρες αντιδράσεις πως θα υπάρχει πάντα κόστος στη ρωσική συμπεριφορά» είπε ο πρώην αξιωματούχος.
«Αυτό δεν ίσχυε επί της κυβέρνησης Τραμπ» είπε ο πρώην αξιωματούχος, μιλώντας υπό συνθήκες ανωνυμίας.
Το «οπλοστάσιο» των ΗΠΑ
Μεταξύ των «όπλων» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι:
-Εκτελεστικό διάταγμα 13848, υπό το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία ξένων ατόμων ή οντοτήτων που έχει διαπιστωθεί πως παρενέβησαν άμεσα ή έμμεσα σε αμερικανικές εκλογές.
-Εκτελεστικά διατάγματα 13757 και 13694, που επιτρέπουν στην Ουάσινγκτον να «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ ατόμων που επιδίδονται σε «cyber-enabled» δραστηριότητες από το εξωτερικό και να απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εξωτερική πολιτική, την οικονομική υγεία ή την οικονομική σταθερότητα.
-Εκτελεστικό διάταγμα 13818, που θέτει σε εφαρμογή τη Global Magnitsky Human Rights Accountability Act και επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και να μπλοκάρει την είσοδο ξένων στις ΗΠΑ που έχουν προβεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε διαφθορά.
-Η Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act (1991), που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στον πρόεδρο να απαγορεύσει στις αμερικανικές τράπεζες να δανείζουν χρήματα σε χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Υπενθυμίζεται πως, η βρετανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξίνη Νόβιτσοκ. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πως σκηνοθέτησαν την επίθεση στον Σκριπάλ για να υποκινήσουν αντιρωσική «υστερία».
Αν και αρκετοί αμφιβάλλουν κατά πόσον οι περιορισμοί στην έκδοση χρέους θα επηρέαζαν πχ τις προθέσεις ως προς τη χρήση δηλητηρίων, ο Νταν Φριντ, πρώην κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ευρώπη, χαρακτήρισε τον Πούτιν ως έναν «λογικό δρώντα εντός του δικού του πλαισίου αναφοράς, που υπολογίζει ρίσκα και οφέλη».
«Εάν δει πως θα υπάρξει ισχυρή και οργανωμένη αντίδραση από τη Δύση, αυτό θα εισέλθει στους υπολογισμούς του» είπε ο Φριντ. «Ξέρουμε από τη σοβιετική ιστορία πως η συνεχής πίεση στο πέρασμα το χρόνου, σε συνδυασμό με την εσωτερική σταθερότητα…τόσο πολιτικά και οικονομικά, μπορούν να οδηγήσουν σε στρατηγική επανα-αξιολόγηση από τους ηγέτες της Ρωσίας» πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από Reuters)
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίταξη: «Φύλλα πορείας» σε 206 γιατρούς για τη «μάχη» με τον κορονοϊό - Η διαδικασία