Νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα: Γιατί οι ΗΠΑ αντιδρούν ηπιότερα από ό,τι συνήθως

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο μικρής εμβέλειας πυραύλους το σαββατοκύριακο, ανέφεραν Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, ωστόσο η Ουάσινγκτον υποβάθμισε τη σημασία των εν λόγω δοκιμών (σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη εξέλιξη τέτοιου είδους επί Μπάιντεν), αναφέροντας πως είναι ακόμα ανοικτή σε διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ.

Νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα: Γιατί οι ΗΠΑ αντιδρούν ηπιότερα από ό,τι συνήθως
3'

Όπως μετέδωσε το BBC, o Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι δε θεωρεί την εκτόξευση των πυραύλων πρόκληση, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας την χαρακτήρισαν «business as usual».

Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν φέρονται να ήταν πύραυλοι cruise και όχι βαλλιστικοί, οπότε δεν παραβιάζονται σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα αφού η Πιονγκγιάνγκ επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, και ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις προσπάθειες για επαφές με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, δύο πύραυλοι cruise εκτοξεύτηκαν στην Κίτρινη Θάλασσα την Κυριακή από την Οντσόν, στη Βόρεια Κορέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το βράδυ της Τρίτης, ο Μπάιντεν είπε πως «μάθαμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει». Ερωτηθείς εάν θεωρεί τη δοκιμή ως πρόκληση, απάντησε «όχι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας είναι ‘business as usual’».

Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ μόνο τη χρήση ιδιαίτερα απειλητικών όπλων, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επανεξετάζει την πολιτική της χώρας απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δεδομένου πως δεκαετίες κυρώσεων και σκληρής στάσης αφ’ενός και τρεις συναντήσεις του προηγούμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αφ’ετέρου, δεν έχουν εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να μεγαλώσει και να ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Οπότε, το πιθανότερο είναι πως ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει να «προσπεράσει» τη νέα πυραυλική δοκιμή επειδή, πολύ απλά, η πρόκληση που έχει μπροστά του είναι μεγαλύτερη και ευρύτερη- και, σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει ότι προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να έχει διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει «αναγνωρίσει» ακόμα πως έχει αναλάβει καθήκοντα ο Μπάιντεν, και οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν κατά την προεκλογική του καμπάνια είχε χαρακτηρίσει τον Κιμ «τραμπούκο» και είχε πει ότι πριν χαλαρώσουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ θα πρέπει να υπάρξει πυρηνικός αφοπλισμός. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και επέκρινε τη «συστηματική και ευρεία» παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη χώρα κατά την επίσκεψή του στη Σεούλ μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Γιαμαρέλλου στο Newsbomb.gr: Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή