Γαλλία: Η πρώτη χώρα της Ε.Ε που εφαρμόζει πιλοτικά το ψηφιακό «ταξιδιωτικό πιστοποιητικό»
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε που άρχισε να δοκιμάζει επίσημα το ψηφιακό ταξιδιωτικό πιστοποιητικό, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν με περισσότερη ευκολία εντός του «μπλοκ» μέχρι το καλοκαίρι. Αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει μικρότερης εμβέλειας «πιλοτικά τεστ» εν όψει της πανευρωπαϊκής εφαρμογής του μέτρου που θα...ξεκλειδώσει τα ταξίδια μας τον Ιούνιο.
Με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε, που δοκιμάζει ένα σύστημα παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού, λίγους μήνες πριν απο την πανευρωπαϊκή εφαρμογή της «πράσινης ψηφιακής βεβαίωσης».
Πρόκειται για την εφαρμογή TousAntiCovid, μέρος του προγράμματος ιχνηλάτησης επαφών της χώρας που αναβαθμίστηκε για να συμπεριλάβει τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ Covid-19 στα κινητά τηλέφωνα των ταξιδιωτών . Από αυτή την εβδομάδα «τεστάρεται» σε πτήσεις προς την Κορσική και τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να δοκιμασθεί και σε πτήσεις εξωτερικού.
Η εφαρμογή βασίζεται σε έναν ασφαλή κωδικό QR που θα περιέχει μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του ταξιδιώτη, της ημερομηνίας και του τύπου του τεστ ή του εμβολίου που έχει κάνει, καθώς και λεπτομέρειες του σχετικού γιατρού ή του εργαστηρίου, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν σε μια εθνική βάση δεδομένων.
Το «τεστ» θα παραταθεί μέχρι τις 29 Απριλίου για να συμπεριλάβει και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, δήλωσαν αξιωματούχοι στην εφημερίδα Le Monde. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει της εφαρμογή και σε άλλες μαζικές δραστηριότητες μέσα στους επόμενους μήνες όπως είναι οι «συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι εμπορικές εκθέσεις», όχι όμως και τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Η «γαλλική δοκιμή» θα αποτελέσει μέρος ενός «ενισχυμένου, ενοποιημένου και τυποποιημένου» πανευρωπαϊκού συστήματος, δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής μετάβασης, Σεντρίκ Ο , την ώρα που η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με αρκετές χώρες και αεροπορικές εταιρείες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη αναγνώριση του προγράμματος.
Αρκετά κράτη μέλη της Ε-Ε αναπτύσσουν ήδη παρόμοια συστήματα, προκαλώντας ανησυχίες για το πόσο καλά θα συνεργαστούν και πώς θα λειτουργήσει στη συνέχεια το πανευρωπαϊκό σύστημα που θα «ξεκλειδώσει» τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων.
Οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων τονίζουν ότι το σύστημα πρέπει να σέβεται τους νόμους περί προστασίας δεδομένων και να έχει «κατάλληλη νομική βάση» σε κάθε κράτος-μέλος.
Πιλοτικά προγράμματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε
Η Δανία σημειωτέον αναπτύσσει μια αρκετά παρόμοια συσκευή, η οποία προς το παρόν περιορίζεται στα κομμωτήρια, αλλά θα πρέπει σύντομα να επεκταθεί σε μπαρ, εστιατόρια, πολιτιστικά ιδρύματα και αθλητικές εκδηλώσεις.
Η Ολλανδία δοκιμάζει επίσης ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Back to Live και επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακολουθούν ζωντανές εκδηλώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ την ίδια μέρα και το έχουν «δηλώσει» σε μια εφαρμογή CoronaCheck με τον προσωπικό κωδικό τους.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» της ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τις 21 Ιουνίου.
O ρόλος της Ελλάδας
Το πιστοποιητικό αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της νότιας Ευρώπης, καθώς οι οικονομίες τους που βασίζονται στον τουρισμό δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό