Σχέδιο του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν

Σχέδιο δράσης κατά των Ταλιμπάν που διεισδύουν στον αφγανικό στρατό έχει υιοθετήσει το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας τις Βρυξέλλες, Οάνα Λουνγκέσκου.

Σχέδιο του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν
1'

Το σχέδιο περιλαμβάνει «μια σειρά διαφόρων μέτρων που αφορούν τον έλεγχο της στρατολόγησης, την παρακολούθηση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση», δήλωσε η Λουνγκέσκου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση στο θέμα των πολιτισμικών διαφορών μεταξύ Αφγανών και Δυτικών για να «γεφυρωθεί το χάσμα που μπορεί τραγικά να οδηγήσει σε βία και εχθρότητα» μεταξύ των Αφγανών στρατιωτών και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προσέθεσε.

Τα μέτρα, που αποφασίστηκαν αυτή την εβδομάδα από τη στρατιωτική διοίκηση της Συμμαχίας, περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία μιας υπηρεσίας «αποτροπής της διείσδυσης» στους κόλπους του στρατού, για να μπορούν να «εντοπιστούν άτομα με ύποπτη συμπεριφορά», αυτοί «που έχουν ψυχολογικά προβλήματα» ή εκείνοι που «επιστρέφουν από τις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Αυτό το σχέδιο δράσης είχε ζητηθεί από τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, μετά το θάνατο των τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών στις 20 Ιανουαρίου από τα πυρά Αφγανού στρατιώτη.

Υπολογιζόμενες σε περίπου σαράντα περιπτώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι επιθέσεις αυτού του είδους προκαλούν περίπου το 6% των απωλειών της διεθνούς Συμμαχίας, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή