Πυρηνική ανησυχία-δορυφορικές εικόνες: Η Κίνα φτιάχνει πάνω από 100 σιλό πυραύλων στην έρημο
Ανησυχία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας προκαλούν δορυφορικές εικόνες που φέρονται να υποδεικνύουν επέκτασή του.
Η Κίνα φέρεται να κατασκευάζει πάνω από 100 σιλό πυραύλων στην έρημο, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών, για τις οποίες ερευνητές λένε ότι υποδεικνύει πιθανή επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας.
Αναλυτές προειδοποίησαν πως η επέκταση αυτή υποδεικνύει μια «ανησυχητική εξέλιξη», ωστόσο παράλληλα ζητούν να υπάρξει προσοχή ως προς το ενδεχόμενο «σκέψης περί χειρότερου σεναρίου», λόγω των εντάσεων μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων ως προς το θέμα του αφοπλισμού.
Στην εν λόγω έρευνα αναφέρθηκε πρώτη η Washington Post την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη κατασκευή τουλάχιστον 119 σιλό, πιθανώς για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, στην έρημο της επαρχίας Γκανσού.
Ερευνητές από το James Martin Center for Nonproliferation Studies και το Middlebury Institute for International Studies έκαναν την ανακάλυψη μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων από την εταιρεία Planet.
Με έκταση άνω των 700 τετραγωνικών μιλίων, η περιοχή, κοντά στη Γιουμέν, περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειων καταφυγίων, που μπορεί να αποτελούν κέντρα εκτόξευσης, δρόμων και μιας μικρής στρατιωτικής βάσης, όπως είπε ο Αμερικανός αναλυτής Τζέφρι Λιούις.
Λεπτομέρειες στις εικόνες θυμίζουν υπάρχοντες περιοχές με βαλλιστικούς πυραύλους στην Εσώτερη Μογγολία. «Θεωρούμε ότι η Κίνα επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνάμεις εν μέρει για να διατηρήσει αποτρεπτική ισχύ η οποία θα μπορεί να επιβιώσει από ένα αμερικανικό πρώτο πλήγμα σε επαρκή βαθμό ώστε να μπορεί να υπερνικήσει τις αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες» είπε ο Λιούις στην Washington Post.
Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι πολύ μικρότερο από αυτά των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 30 κεφαλές σε σχέση με το 2020.
Εν μέσω μιας κούρσας εξοπλισμών και χειροτέρευσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία δεν εμφανίζονται πρόθυμες να μειώσουν τα οπλοστάσιά τους χωρίς αντίστοιχα όρια στις ΗΠΑ. Τον Απρίλιο ο επικεφαλής των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων είχε προειδοποιήσει για σημαντική επέκταση των κινεζικών πυρηνικών δυνατοτήτων.
Ο αριθμός των σιλό δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τον αριθμό των πυραύλων, με τον Λιούις να υποδεικνύει ως θα μπορούσε να ήταν κίνηση παραπλάνησης (shell game) για να αποκρυφθεί πού ακριβώς βρίσκονται οι πύραυλοι, έτσι ώστε ένας πιθανός αντίπαλος να μην γνωρίζει τη θέση τους (και ως εκ τούτου να μην μπορεί να τους καταστρέψει στο έδαφος με ένα πρώτο πλήγμα, στερώντας τη δυνατότητα αντιποίνων). Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είχαν κάνει αντίστοιχα σχέδια τη δεκαετία του 1970. «Οπότε αν και θα φαινόταν πως 120 σιλό σημαίνουν 120 πυραύλους, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να σημαίνουν 12. Απλά δεν ξέρουμε. Και ακόμα και αν η Κίνα ανέπτυσσε λίγους πυραύλους, οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να αυξηθούν στο πέρασμα του χρόνου στα σιλό» είπε στο Foreign Policy o Λιούις- τονίζοντας παρόλα αυτά πως, είτε είναι 12 είτε 120, πρόκειται για «ανησυχητική εξέλιξη».
Στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξαν προειδοποιήσεις για την απολυταρχία στην Κίνα και την αυξανόμενη στρατιωτική της ισχύ, με το Πεκίνο να απαντά κατηγορώντας τη συμμαχία για συκοφαντία και τονίζοντας πως έχει πολύ λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι τα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ έχει δεσμευτεί να μην τις χρησιμοποιήσει ή απειλήσει να τις χρησιμοποιήσει ενάντια σε χώρες που δεν έχουν πυρηνικά όπλα.
Τα νέα σιλό θεωρείται πως προορίζονται για τους νεότερους κινεζικούς διηπειρωτικούς πυραύλους DF-41 που μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν στο σύνολο της αμερικανικής ενδοχώρας.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό πως η Κίνα επεκτείνει δραματικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Στην πιο πρόσφατη ετήσια αναφορά του σχετικά με την κινεζική στρατιωτική ισχύ, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι το απόθεμα πυρηνικών όπλων της Κίνας προορίζεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Με πληροφορίες από Washington Post, Guardian, Economist
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γκίκας Μαγιορκίνης: Έως 262% η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα – Πώς θα μπει «φρένο»