Κορονοϊός και παιδιά: Yπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε ασθένεια των νέων ; Ερωτήματα και προκλήσεις
Η πρόεδρος του τμήματος παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θεωρείται εκείνη που έσωσε τη Σκωτία από το πρώτο κύμα κορωνοϊού. Με άρθρο της στην εφημερίδα Guardian, η Δρ Ντέβι Σριντάρ εξηγεί το γρίφο «παιδιά και κορονοϊός» και μιλάει για τις νέες προκλήσεις της πανδημίας.
Όταν η κοινή Αποστολή ΠΟΥ-Κίνας ανέφερε για πρώτη φορά το ξέσπασμα του ιού τον Φεβρουάριο του 2020, μία από τις ελάχιστες καλές ειδήσεις ήταν ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονταν από τη μόλυνση. Αυτό προκάλεσε έκπληξη: Όπως άλλες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι κορονοϊοί συνήθως εξαπλώνονται και μολύνουν τα μικρότερα παιδιά.
Η ισχυρή καταστολή του ιού από την Κίνα σήμαινε ότι τα περιστατικά παρέμειναν εξαιρετικά χαμηλά, εμποδίζοντας τον ιό να εξαπλωθεί σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Εκείνη την εποχή λοιπόν, ο κορονοϊός έμοιαζε μια ασθένεια που έπληττε περισσότερο τους ηλικιωμένους και υπέρβαρους ανθρώπους και όσους υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα.
Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την προστασία όχι μόνο των ηλικιωμένων ομάδων αλλά και ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού.
Η επιτυχία των εμβολίων στην αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ νοσηλείας και θανάτων είναι σαφής. Με τους εμβολιασμένους ενήλικες να προστατεύονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τις σοβαρές συνέπειες της Covid-19, τα ερωτήματα για τα παιδιά άλλαξαν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει παρατηρηθεί αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ παιδιών και εφήβων και οι μολύνσεις αναμένεται να αυξηθούν όταν αρχίσει ξανά το σχολικό έτος το φθινόπωρο.
Είναι καλύτερο για τα παιδιά να κολλήσουν Sars-CoV-2, όπως κολλάνε το κοινό κρυολόγημα, ή είναι καλύτερο να τα προστατέψουμε μέσω εμβολιασμών και μέτρων όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι μάσκες προσώπου;
Αυτή είναι η ερώτηση που πολλές χώρες υποβάλλουν τώρα. Ορισμένες μπορεί να ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια, αλλά αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες και ξεπερνιούνται σαφώς από τα οφέλη.
Οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer / BioNTech ως ασφαλές για χρήση σε παιδιά μεταξύ 12 και 15 ετών. Ήδη το 25% των εφήβων στις ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το ένα τρίτο έχουν λάβει μία δόση.
Άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιταλία και η Γαλλία προχωρούν επίσης στον εμβολιασμό παιδιών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ενώ η Γερμανία δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να «επιλέξουν» αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο στα παιδιά τους.
Η διαφορετική προσέγγιση της Αγγλίας
Οι αρχές στην Αγγλία φαίνεται πως αφήνουν τους εφήβους ανεμβολίαστους για να δουν τι θα συμβεί μόλις μολυνθούν. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ανεξέλεγκτη επιδημία μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων.
Ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες δεν ανησυχούν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και παραπέμπουν σε άλλες ασθένειες όπως η εποχική γρίπη, οι οποίες προκαλούν περισσότερες νοσηλείες στα παιδιά από ότι η Covid-19.
Αντιθέτως, οι παιδίατροι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η έκθεση των παιδιών σε έναν νέο ιό με δυνητικά μακροχρόνιες επιπλοκές είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Η Covid-19 ήταν μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου παιδιών στις ΗΠΑ το 2020.
«Αν και δεν είμαι παιδίατρος δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μια ασθένεια που θεωρείται επικίνδυνη για τους εφήβους στις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί αβλαβής στη Βρετανία» λέει η δρ Σριντάρ
Ο «γρίφος» των παιδιών κάτω των 12 ετών
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών αποτελούν πρόκληση για επιστήμονες και κυβερνήσεις. Κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αν και τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές είναι πολλά υποσχόμενα.
Στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν ότι ο εμβολιασμός αρκετών ενηλίκων θα καταστείλει την Covid-19 μεταξύ των παιδιών. Ενώ αυτή φαινόταν μια έγκυρη προσέγγιση έναντι παλαιότερων παραλλαγών, μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη με τη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική.
Διχασμένοι οι ειδικοί για την επικινδυνότητά του στα παιδιά
Οι παιδίατροι εμφανίζονται διχασμένοι για το πόσο επικίνδυνη είναι η Covid-19 στα μικρότερα παιδιά. Ο κορονοϊός μακράς διαρκείας είναι ένας σημαντικός κίνδυνος: πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ασθένειες, φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα και προβλήματα στην καρδιά, τα νεφρά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες των παιδιών.
Πόσο συχνός είναι ο long covid στα παιδιά και πόσο βελτιώνεται η εικόνα του; Μερικά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει προφανής συναίνεση. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο κορονοϊός μακράς διαρκείας είναι μια σημαντική πρόκληση - αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμα ασαφείς.
Σχολεία, η μεγάλη υγειονομική πρόκληση
Σε όλες τις χώρες, τα σχολεία είναι το σημαντικότερο «ναρκοπέδιο», η μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση. Είναι δύσκολο να υποτιμηθούν οι βλάβες που υπέστησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, η πείνα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν. Το διευρυνόμενο χάσμα στην εκπαίδευση θα διαρκέσει χρόνια. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο για λόγους κοινωνικής, ψυχικής και σωματικής ευημερίας. Αλλά η μετάλλαξη Δέλτα σημαίνει ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό τώρα περισσότερο από πριν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα, ιδιαίτερα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η βελτίωση του εξαερισμού μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση τόσο της Covid-19 όσο και των εποχιακών λοιμώξεων.
Η απαίτηση όμως να φοράνε τα παιδιά μάσκες όλη την ημέρα, όταν οι ενήλικες στην Αγγλία ότι μπορούν να πάνε σε νυχτερινά κέντρα χωρίς μάσκες, φαίνεται αντιφατική και άδικη.
Η εναλλακτική λύση να αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί μεταξύ των νέων φαίνεται απερίσκεπτη. Η Αγγλία είναι μόνη της σε αυτό. Λειτουργεί ως εργαστήριο για άλλες χώρες, οι οποίες παρακολουθούν για να δουν τι θα συμβεί πριν αποφασίσουν για τις δικές τους πολιτικές έναντι των παιδιών.
Η συγκριτικά χαλαρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες παραλλαγές Covid. Η χειρότερη συνέπεια θα μπορούσε να είναι μια νέα μετάλλαξη που θα κάνει τα τρέχοντα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά ή θα έχει πιο σοβαρές επιπλοκές για τα μη εμβολιασμένα παιδιά.
Θα γίνει η Covid-19 η ασθένεια των νέων; Τα παιδιά που υπέφεραν από τους περιορισμούς εδώ και 18 μήνες θα κληθούν τώρα να αντιμετωπίσουν ένα κύμα λοιμώξεων με άγνωστες συνέπειες; Η πορεία φαντάζει αβέβαιη, μέχρι να εγκριθούν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Μέχρι τότε, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για το πώς θα προστατεύσουμε πρώτα τα παιδιά πρώτα, την υγεία τους, την εκπαίδευση και τη γενική ευημερία τους και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που ασχολούνται με το ίδιο θέμα, καταλήγει η δρ Σριντάρ.
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.