Αυτοί είναι οι 7 σκιώδεις αρχηγοί των Ταλιμπάν που αναμένεται να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν

Οι επτά «κεφαλές» των Ταλιμπάν που αναλαμβάνουν τα ηνία του Αφγανιστάν.

οι αρχηγοί των Ταλιμπάν
Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, τρίτος από αριστερά, που πιθανώς θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
AP
4'

Επί δεκαετίες η ηγεσία των Ταλιμπάν παρέμενε στις σκιές: Ακόμα και πριν την αμερικανική εισβολή, λίγα ήταν γνωστά για το πώς λειτουργούσε η οργάνωση, πέρα από τα ονόματα μερικών κορυφαίων στελεχών.

Ωστόσο τώρα τα πράγματα αλλάζουν, και οι Ταλιμπάν προσπαθούν να «επανεφευρεθούν», παρουσιαζόμενοι ως πιο μετριοπαθείς και ικανοί να αναλάβουν την κυβέρνηση της χώρας, αποκτώντας μια κάποια «νομιμοποίηση» στη διεθνή σκηνή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία τους θα πρέπει πλέον να αναδειχθεί- και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της οργάνωσης.

Η ανώτατη ηγεσία των Ταλιμπάν περιλαμβάνει πολλούς μαχητές μουτζαχεντίν που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, για να πολεμήσουν κατά των Σοβιετικών. Επίσης, μεγάλο μέρος της προέρχεται από τους Παστούν, που κυριαρχούν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Bloomberg παρουσιάζει σε δημοσίευμά του επτά από τους ισχυρότερους άνδρες της οργάνωσης.

Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ανώτατος διοικητής

Γεννηθείς το 1961,ο Αχουνζάντα έγινε ο τρίτος ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν αφού οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον προκάτοχό του το 2016. Είναι πιο γνωστός ως θρησκευτικός ηγέτης παρά ως στρατιωτικός, και διατηρεί χαμηλό προφίλ. Δεν έχει θεαθεί δημόσια από τότε που έγινε ανώτατος διοικητής, και λίγες φωτογραφίες του έχουν κυκλοφορήσει. Η τελευταία του δημόσια δήλωση έγινε τον Μάιο, για το Έιντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούσε το τέλος του Ραμαντάν.

Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, αναπληρωτής αρχηγός

Πρόκειται για το κύριο δημόσιο «πρόσωπο» των Ταλιμπάν, που πιθανότατα θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Ήταν κοντά στον Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι ένας εκ των συνιδρυτών των Ταλιμπάν, μαζί με τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, τον μονόφθαλμο κληρικό που ήταν ο πρώτος ηγέτης της οργάνωσης. Αιχμαλωτίστηκε στο Καράτσι το 2010 και αφέθηκε ελεύθερος το 2018 εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση Τραμπ. Ζούσε στη Ντόχα, στο Κατάρ, μέχρι την επιστροφή του στην Κανταχάρ, γενέτειρα της οργάνωσης. Ως διπλωματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2020.

Σιρατζουντίν Χακανί, αρχηγός οργάνωσης που έχει προσδιοριστεί ως τρομοκρατική

Ο αρχηγός του δικτύου Χακανί, που έχει οριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, έγινε ο δεύτερος αναπληρωτής αρχηγός των Ταλιμπάν μετά τη συγχώνευση των δύο οργανώσεων κατά το 2016. Θεωρείται πως κινείται μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, και λέγεται πως έχει την επίβλεψη των οικονομικών και στρατιωτικών πόρων στις δύο χώρες. Είναι άγνωστο πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το δίκτυο Χακανί.

Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή

Ο Γιακούμπ είναι ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, και για αυτό κάποτε τον θεωρούσαν υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού. Λίγα είναι γνωστό για αυτόν. Λέγεται πως είχε λάβει μόρφωση στο Αφγανιστάν και πλέον ζει στο Αφγανιστάν. Θεωρείται πως επιβλέπει τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Ταλιμπάν, μαζί με τον Σιρατζουντίν Χακανί.

Αμπντούλ Χακίμ Χακανί, επικεφαλής διαπραγματευτής

Θεωρείται πως είναι κοντά στον Αχουντζάντα, και ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν στις συνομιλίες με την μέχρι πρότινος κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Επίσης ηγείται ενός συμβουλίου θρησκευτικών ηγετών.

Σερ Μοχάμεντ Αμπάς Στανικζάι, διπλωμάτης

Αντίθετα με πολλά ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, μιλά άπταιστα αγγλικά και έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Το 1996 είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, σε μια αποτυχημένη απόπειρα να πείσει την κυβέρνηση Κλίντον να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters έχει ηγηθεί αντιπροσωπειών στην Κίνα.

Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, βασικός εκπρόσωπος

Ο Μουτζαχίντ είχε παραστεί στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, και θεωρείται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να επικοινωνήσει το μήνυμα της οργάνωσης στη διεθνή κοινότητα. Επί 20 χρόνια πολέμου, επικοινωνούσε με δημοσιογράφους μόνο μέσω τηλεφώνου ή γραπτών μηνυμάτων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι Τούρκοι κυκλώνουν τα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών - Βάζουν «πόδι» και στα Σκόπια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή