Εντάσεις λόγω Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ: «Καταποντισμός» μετά την καθιέρωσή του ως νόμιμου χρήματος
Το Bitcoin σημείωσε μεγάλη πτώση στην πρώτη του ημέρα ως νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ.
Διαδηλώσεις, προβλήματα τεχνολογικής φύσης και μεγάλη πτώση στην αξία του σηματοδότησαν την πρώτη ημέρα μετά την υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαδόρ.
Η αξία του την Τρίτη έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και περίπου έναν μήνα, «καταποντιζόμενη» από τα 52.000 δολάρια σε κάτω από 43.000 σε κάποια φάση. Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης είπε ότι η πτώση αυτή έκανε τη χώρα – μια από τις φτωχότερες της Λατινικής Αμερικής – να χάσει 3 εκατ. δολάρια.
Η υλοποίηση του εγχειρήματος στο Ελ Σαλβαδόρ απείχε πολύ από αυτό που οραματιζόταν ο πρόεδρος, Ναγίμπ Μπουκέλε, όταν άρχισε το φιλόδοξο αυτό πείραμα. Πλατφόρμες όπως της Apple και της Huawei δεν προσέφεραν το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι, γνωστό ως Chivo, και χρειάστηκε επίσης να τεθούν offline servers επειδή δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στο βάρος των καταχωρήσεων/ εγγραφών χρηστών. Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η ημέρα, το Chivo άρχισε να εμφανίζεται σε περισσότερες πλατφόρμες και έγινε αποδεκτό από Starbucks, McDonald’s κλπ. Η κυβέρνηση επίσης έδωσε στους πολίτες 30 δολάρια στον καθένα σε Bitcoin για να ενθαρρύνει την υιοθέτησή του. Όπως υποστήριξε, το Bitcoin θα μπορούσε να εξοικονομήσει στη χώρα 400 εκατ. δολάρια ετησίως από χρεώσεις για εμβάσματα από το εξωτερικό. Το BBC πάντως από πλευράς του υπολογίζει πως το ποσό αυτό είναι πιο κοντά στα 170 εκατ. δολάρια.
Αυτό που δεν εξελίχθηκε καλά πάντως για το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η πτώση που σημείωσε το Bitcoin την πρώτη του ημέρα σαν νόμιμο χρήμα, πέφτοντας σε κάποια φάση κατά 20%. «Ήταν μια πολύ άσχημη ημέρα για τον πρόεδρο Μπουκέλε, την κυβέρνησή του και το πείραμά του με το Bitcoin» είπε ο Τζόνι Ράιτ, πολιτικός της αντιπολίτευσης, στο BBC. «Η πλειονότητα του πληθυσμού γνωρίζει ελάχιστα για τα κρυπτονομίσματα. Αυτό που ξέρουμε είναι πως πρόκειται για μια πολύ ευμετάβλητη αγορά. Αυτό σήμερα φάνηκε ξεκάθαρα».
Πάνω από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπου έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και έριξαν πυροτεχνήματα. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες πως η υιοθέτηση του Bitcoin θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο των παράνομων συναλλαγών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές
Οικονομικοί δείκτες και πραγματική οικονομία! Το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη...
Μυστηριώδης επίθεση στο Πασαλιμάνι: Το προφίλ των Τούρκων - Ο δράστης ήθελε να στείλει «μήνυμα»