Λίβανος: Σκηνές εμφυλίου πολέμου στη Βηρυτό -Πυρά με νεκρούς σε διαδήλωση υποστηρικτών της Χεζμπολάχ

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Βηρυτό με αφορμή την έρευνα για τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 

Σκηνές χάους στη Βηρητό
Σκηνές χάους στη Βηρητό
ΑΡ
4'

Διαδήλωση που οργανώθηκε σήμερα από τα σιιτικά κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 εξελίχθηκε σε έκρηξη βίας που προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων, σύμφωνα με Γαλλικό Πρακτορείο (5, σύμφωνα με το Reuters) και τον τραυματισμό 30, μετατρέποντας σε πολεμική ζώνη συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας και επαναφέροντας τις εικόνες του λιβανικού εμφυλίου πολέμου.

Πυκνά πυρά αυτόματων όπλων και ήχος εκρήξεων ακούγονταν από την περιοχή Ταγιουνέχ κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο, μπροστά από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Αμάλ ντυμένοι στα μαύρα. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ανάμεσά τους άνδρες που έφεραν ελαφρύ ή μεσαίο οπλισμό.

Ενας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι και ένα δεύτερος από σφαίρα στο στήθος, διευκρίνισε η γιατρός Μαριάμ Χασάν του νοσοκομείου Sahel. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και μία γυναίκα που xτυπήθηκε στο διαμέρισμά της από αδέσποτη σφαίρα.

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο της συγκέντρωσης για να μεταφέρουν τα θύματα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναζήτησαν κάλυψη στους διαδρόμους των διαμερισμάτων τους για να αποφύγουν τυχόν αδέσποτες σφαίρες ξαναζώντας σκηνές που πίστευαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν σκηνές από σχολεία της περιοχής όπου οι μαθητές κρύφτηκαν κάτω από τα θρανία τους ή πήραν οδηγίες να ξαπλώσουν στο δάπεδο καλύπτοντας το κεφάλι τους.

Τανκς αναπτύχθηκαν στην περιοχή

«Περίπολοι αναζητούν τους δράστες για να τους συλλάβουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού που προειδοποιεί ότι οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ κατά οποιουδήποτε πυροβολεί, ενώ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι απηύθυνε έκκληση για επιστροφή της ηρεμίας και επέστησε την προσοχή στις προσπάθειες να συρθεί ο Λίβανος σε έναν κύκλο βίας.

Τα σιιτικά κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ ανακοίνωσαν ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών από τις στέγες της Βηρυτού στοχεύοντας στο κεφάλι σε μία επίθεση που είχε ως σκοπό να σύρει την χώρα σε ένοπλη σύγκρουση.

Στην ανακοίνωσή τους τα δύο κινήματα καλούν τον λιβανικό στρατό να επέμβει γρήγορα για να συλλάβει τους δράστες και απευθύνουν έκκληση προς τους υποστηρικτές τους να παραμείνουν ήρεμοι.

Η διαδήλωση των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και της Αμάλ πραγματοποιήθηκε στον ίδιο τόπο όπου συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης συγκεντρώνονται για να ζητήσουν την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας.

Λίγη ώρα πριν, το Εφετείο είχε απορρίψει τις ενστάσεις πρώην υπουργών της λιβανικής κυβέρνησης κατά του Τάρεκ Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να συνεχίσει τις έρευνες.

Οσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην έκρηξη του 2020.

Αν και κανένα μέλος της δεν έχει θιγεί από την έρευνα, η ένοπλη και υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο κατά ορισμένων προσώπων».

Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

«Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ κατεβαίνει στον δρόμο και ρίχνει όλο της το βάρος στην μάχη αυτή...θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις και αποσταθεροποίηση ολόκληρης της χώρας», προειδοποιεί ο πολιτικός αναλυτής Καρίμ Μπιτάρ.

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020 προκλήθηκε από την ανάφλεξη μεγάλου όγκου νιτρικής αμμωνίας που είχε εγκαταλειφθεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε αποθήκη. Τουλάχιστον 214 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 6.500 τραυματίσθηκαν και πολλές συνοικίες της λιβανικής πρωτεύοουσας καταστράφηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Ρόδος: Με νοητική υστέρηση η 8χρονη που έπεσε θύμα βιασμού

Έφη Κακαράντζουλα: Τα πρώτα λόγια της απολογίας της – Η αντίδραση των συγγενών της Ιωάννας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή