Νέο ράπισμα στην Τουρκία: «Μην πουλήσετε F-16 στον Ερντογάν», λένε στον Μπλίνκεν 41 βουλευτές
Μια ακόμα επιστολή έφτασε στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Σε αυτή, 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, προερχόμενα τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, ζητούν να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων αλλά και πώληση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.
Η δικομματική επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Κρις Πάππας, Δημοκρατικού Αντιπροσώπου από το Νιού Χάμσαϊρ, μαζί με τους Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνεϊ, που συμπροεδρεύουν με τον Πάππας στο Hellenic Caucus. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η τρίτη επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο το τελευταίο 10ήμερο, καθώς είχε προηγηθεί ακόμα μια με παραλήπτη τον Άντονι Μπλίνκεν και μια με παραλήπτη τον Τζο Μπάιντεν. Επίσης, στην επιστολή γίνεται αναφορά στην υποστήριξη που παρέχουν σε αυτή τη δράση Ελληνοαμερικανικές, Αρμενικές, Ινδικές και Κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες επίσης είχαν στείλει σχετική επιστολή.
Οι 41 εστιάζουν στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει ήδη παραβιάσει το CAATSA και της έχουν επιβληθεί κυρώσεις για το θέμα των S-400, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν δείχνει καμία διάθεση συμμόρφωσης με τους νόμους των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση που αγνοηθούν οι προειδοποιήσεις τους, θα προχωρήσουν στην εξέταση περαιτέρω νόμιμων ενεργειών και «εργαλείων» που έχουν στη διάθεσή τους ως Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για να αποτρέψουν μια τέτοια κίνηση.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής
Αγαπητέ Γραμματέα Μπλίνκεν:
Γράφουμε σχετικά με την αναφερόμενη Επιστολή Αίτησης (LOR) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Δημοκρατία της Τουρκίας σε σχέση με την προσπάθειά της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και δεκάδες κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Όπως γνωρίζετε, το 2017 το Κογκρέσο ενέκρινε και ο Πρόεδρος υπέγραψε σε νόμο τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Ενώ το CAATSA προχωρούσε, και παρά το γεγονός ότι η πρόθεση του Κογκρέσου ήταν απολύτως σαφής, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία. Παρά τα σχεδόν τρία χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση λύσης που θα εμπόδιζε την Τουρκία από το να παραβιάσει το CAATSA, η Άγκυρα επέμενε στην απόκτηση και ενεργοποίηση των ρωσικών S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία.
Τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει «40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της». Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν πρότεινε την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16» αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Σημειώσαμε ότι το Υπουργείο σας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το LOR, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει πριν ειδοποιηθεί το Κογκρέσο για το LOR. Πιστεύουμε ότι η ευρεία αναφορά για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αντίθεσή μας:
Λιγότερο από ένα χρόνο από την επιβολή αυτών των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και το Κογκρέσο κρατά τις αγορές αμερικανικών όπλων από την Τουρκία. Πράγματι, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400.[3]
Κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης, ο υποψήφιος του Προέδρου Μπάιντεν για Πρεσβευτής στην Τουρκία, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA εάν αποκτήσει πρόσθετα ρωσικά οπλικά συστήματα και συμφωνούμε. Δεδομένου ότι αυτή φαίνεται να είναι η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κογκρέσου, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το LOR της Τουρκίας υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τη στρατιωτική της σχέση με τη Ρωσία.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν λόγω των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με τη συνεγκατάσταση S-400 και F-35. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή στην Τουρκία των κιτ εκσυγχρονισμού Block 70 εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους συνεγκατάστασης εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει ρωσικούς S-400. Εφόσον τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για εμάς και τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν θεωρούμε αποδεκτό.
Τέλος, δεδομένων των κυρώσεων της CAATSA που έχουν ήδη επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο μέσω της επίκλησης τεχνικών στοιχείων – για παράδειγμα, με την προσπάθεια πώλησης των αεριωθούμενων αεροσκαφών σε μια οντότητα διαφορετική από την SSB της Τουρκίας, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Μια τέτοια προσέγγιση θα έπρεπε να θεωρηθεί ως ακατάλληλη παράκαμψη της πρόθεσης του Κογκρέσου και θα μας ανάγκαζε να εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς.
Συμμεριζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Ζητούμε επίσημη κοινοποίηση οποιουδήποτε τουρκικού LOR, τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου LOR, τη θέση της Διοίκησης σχετικά με ένα τέτοιο LOR και απαντήσεις στις συγκεκριμένες αντιρρήσεις μας. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας.
Με εκτίμηση,
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους
Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 21χρονος οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε τον ντελιβερά (vid)
Σε σοκ η οικογένεια της μαραθωνοδρόμου - Πριν δύο χρόνια πέθανε και το άλλο τους παιδί