Παρίσι: Η «μαύρη επέτειος» του Μπατακλάν: «Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ» - Μαρτυρίες και μνήμες

Το μοιραίο βράδυ της 13ης Νοεμβρίου του 2015, μία σειρά από βίαιες, συντονισμένες επιθέσεις -με επίκεντρο το θέατρο Μπατακλάν- συγκλόνισαν το Παρίσι. Ήταν το χειρότερο μακελειό στην ιστορία της Γαλλίας μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Tελετή στη μνήμη των θυμάτων του Μπατακλάν
Tελετή στη μνήμη των θυμάτων του Μπατακλάν
AP
7'

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (13/11) από τη φρίκη που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της σύγχρονης Γαλλίας.

Το χρονικό του τρόμου

Εκείνη την Παρασκευή, 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 400 τραυματίστηκαν, σε συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις και μαζικές ένοπλες επιθέσεις στην «Πόλη του Φωτός».

Οι επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε, χωρίς να καταφέρει να μπει στο γήπεδο Stade de France όπου η Γαλλία έπαιζε φιλικό αγώνα με την Γερμανία. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ακολούθησαν επιθέσεις και εκρήξεις σε καφετέριες και εστιατόρια του Παρισίου και η πολύωρη, φονική ομηρία στο θέατρο Μπατακλάν, όπου είχε συναυλία το συγκρότημα Eagles of Death Metal. Ενενήντα θεατές -από τους 1500 που βρίσκονταν στο χώρο- σκοτώθηκαν μέσα σε εκείνη την αίθουσα, μέσα σε δύο ώρες.

Πολλοί από αυτούς είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία για να ακούσουν από κοντά το αγαπημένο τους ροκ συγκρότημα, γιόρταζαν γενέθλια και επετείους ή προγραμμάτιζαν καιρό αυτό το μοιραίο όπως αποδείχθηκε. Επτά χρόνια μετά οι επιζώντες, δυσκολεύονται να ξεχάσουν τους ανθρώπους που είδαν να πέφτουν νεκροί δίπλα τους.

Οι δράστες, εξουδετερώθηκαν ή ανατινάχθηκαν, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο συναυλικό χώρο. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους. Επαινούσαν τους αδερφούς τους για τον θάνατο των «σταυροφόρων» και υποστήριζαν ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας».

«Η δίκη του αιώνα»

Η πολύκροτη δίκη για τις επιθέσεις του 2015 ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, την ίδια περίοδο δηλαδή περίπου με τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Στο Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού παρουσιάζονται 1.800 ενάγοντες, πάνω από 300 δικηγόροι και οι 14 από τους συνολικά 20 κατηγορουμένους καθώς πέντε είναι νεκροί και ο ένας αγνοείται και δικάζονται ερήμην.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ο μοναδικός εν ζωή τρομοκράτης, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε διαφύγει στις Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

O Σαλάχ ΑμπντεσλάμΑ.Ρ

«Επιτεθήκαμε στη Γαλλία, βάλαμε στόχο τον πληθυσμό, αμάχους, όμως δεν υπήρχε τίποτε προσωπικό», δήλωσε ψύχραιμος, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Κάποια στιγμή ωστόσο, άρχισε να ουρλιάζει για τις συνθήκες κράτησης.

«Πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, δεν είμαστε σκυλιά, Μας έχουν σαν σκυλιά», άρχισε να φωνάζει ο δράστης για να πάρει την αποστομωτική απάντηση απο έναν επιζώντα του μακελειού: «Και εμείς είχαμε 130 νεκρούς»

Είναι αυτός που κρατά τις απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τις συντονισμένες πολύνεκρες επιθέσεις και τους πιθανούς «εγκεφάλους» στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Τα ντοκουμέντα της φρίκης

Οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα σοκάρουν. Το δικαστήριο του Παρισιού έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα , ένα ηχητικό ντοκουμέντο λίγων λεπτών από το μακελειό στο Μπατακλάν, μετά απο αίτημα μιας οργάνωσης των θυμάτων.

Το μικρό απόσπασμα ηχογραφήθηκε από μία συσκευή υπαγόρευσης που είχε μείνει ανοικτή και κατέγραψε κάθε λεπτό της επίθεσης. Από την αρχή ακούγεται η φωνή ενός δράστη που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση «για τη Συρία και το Ιράκ». Γίνεται ακόμη αναφορά «στον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ» και στους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι «Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες»

«Μας βομβαρδίζουν εδώ. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη τα αεροσκάφη» λέει η φωνή.
Ένας πυροβολισμός και στη συνέχεια: «Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ. Ο πρώτος που θα κινηθεί, θα του ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι. Είναι σαφές; Εκείνον που θα προσπαθήσει να πάρει τον νόμο στα χέρια του, τον σκοτώνω. Είναι κατανοητό;» λέει ένας δράστης, με καθαρή φωνή.

Στη συνέχεια ακούστηκε ένας ακόμη πυροβολισμός, κατόπιν ένας δεύτερος. «Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε, μονάχα τον πρόεδρό σας Φρανσουά Ολάντ», αναφέρει ένας τζιχαντιστής.

«Μπορείτε να τα βάλετε με τον πρόεδρό σας. Εκείνος διαπράττει αυτή τη σφαγή σήμερα και να γνωρίζετε πως είναι η αρχή», ακούγεται επίσης. «Το απόσπασμα τελειώνει με την πυροδότηση των εκρηκτικών που φέρει ο Σαμί Αμινούρ» μετά την επέμβαση ενός αστυνομικού, διευκρινίζει ο πρόεδρος.

Το δικαστήριο είχε ήδη δώσει δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα του ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο ακουγόταν να παίζει το συγκρότημα Eagles of Death Metal και στη συνέχεια οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Έπτά χρόνια μετά, ο πόνος δεν έχει σβήσει

Το απόσπασμα επιτρέπει να «αντιληφθεί κανείς με άλλον τρόπο τον τρόμο», λέει ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της οργάνωσης Life for Paris, ο οποίος είναι και ο ίδιος μεταξύ των επιζώντων της επίθεσης. Ακόμη και σήμερα λέει ζει με αγχολυτικά και αισθάνεται ένοχος…που έζησε.

Η Έλεν, μια 49χρονη Αμερικανίδα, περιέγραψε στο δικαστήριο πως έχασε «την αγάπη της ζωής της», τον Βρετανό σύντροφό της Νικ Αλεξάντερ. Όταν άρχισε το μακελειό ο Νικ, που συνεργαζόταν με τους Eagles of Death Metal, «με άρπαξε, με έριξε στο έδαφος και μου έσωσε τη ζωή» αλλά ο ίδιος πυροβολήθηκε. «Κρατούσαμε ο ένας το χέρι του άλλου και του έλεγα σ’ αγαπώ, δεν σε αφήνω».

Tα ονόματα των θυμάτων της 13ης ΝοεμβρίουΑ.Ρ

Όταν εκτοξεύθηκε μία ακόμη σφαίρα, η Έλεν ένιωσε ένα αίσθημα καύσου στα πόδια της και ρώτησε τον Νικ αν είχε χτυπηθεί κι αυτός. Της απάντησε θετικά και στη συνέχεια της είπε πως δεν μπορούσε πια να αναπνεύσει. «Τον πήρα στην αγκαλιά μου και συνειδητοποίησα ότι βρισκόμασταν σε μια λίμνη αίματος», είπε κλαίγοντας στη δίκη.

Ο Σέντρικ είπε ότι προσποιήθηκε τον νεκρό μέσα στο χάος και τη φρίκη της επίθεσης. «Προσπάθησα να λιώσω, να γίνω ένα με το πάτωμα», είπε ο 41χρονος πρώην οδηγός ντελίβερι. «Μας πυροβολούσαν σαν κουνέλια, ιδίως όταν χτυπούσε ένα τηλέφωνο ή κάποιος φώναζε βοήθεια».

Το δεξί πόδι του Σέντρικ τραυματίστηκε στο μακελειό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τρέξει μέχρι σήμερα. Το χειρότερο από όλα όμως όπως λέει είναι οι «ενοχές του επιζώντος» και οι εικόνες που συνεχίζουν να τον στοιχειώνουν, επτά χρόνια μετά.

Τι έχει αλλάξει στη Γαλλία

Επτά χρόνια μετά, ο εφιάλτης της ισλαμιστικής απειλής εξακολουθεί να στοιχειώνει τη χώρα που μπήκε αρκετές φορές έκτοτε στο στόχαστρο τζιχαντιστών. Μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας, η τρομοκρατική επίθεση στην Promenade des Anglais στη Νίκαια της Γαλλίας, ανήμερα της Εθνικής εορτής για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου 2016.

Ογδόντα έξι άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ έκαναν τη βόλτα τους στον περίφημο παραλιακό δρόμο. Παρασυρθηκαν από ένα φορτηγό 19 τόνων, το οποίο οδηγούσε ο τρομοκράτης, ένας Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία.

Κάτοικοι της Νίκαιας αποχαιρετούν τα θύματα της αιματηρής επίθεσης του 2016Α.Ρ

Σήμερα ο συναγερμός παραμένει υψηλός , έχει αλλάξει ωστόσο η φύση των επιθέσεων. Οι σφαγές του 2015 οργανώθηκαν συντονισμένα, πιθανότατα από το εξωτερικό όπως προκύπτει με κομάντος, οπλοστάσια και εκρηκτικά.

Σήμερα έχουν πάρει τη σκυτάλη μεμονωμένα άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και δρουν ως «μοναχικοί λύκοι», πραγματοποιώντας επιθέσεις ακόμα και με ένα μαχαίρι.

Για τους Γάλλους, το ζητούμενο των τρομοκρατών παραμένει το ίδιο: αποσταθεροποίηση της χώρας, μάχη εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και εναντίον του γαλλικού μοντέλου ζωής και πολιτισμού,της περίφημης joie de vivre...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού μπορεί να γίνουν την ίδια μέρα»

Νέα μέτρα: Γιατί είναι ημερομηνία «κλειδί» η 22α Νοεμβρίου

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή