Eυρώπη: Πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία μέσα στο «τσουνάμι» της μετάλλαξης Όμικρον

Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες εξάρσεις κορονοϊού, η Ευρώπη προσπαθεί να εξορθολογίσει τους κανόνες καραντίνας και να δώσει προτεραιότητα στο έγκαιρο και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Με μέτρα και προφυλάξεις ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη
Με μέτρα και προφυλάξεις ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη
ΑΡ
5'

Στην Ευρώπη, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά με μέτρα και αυστηρά πρωτόκολλα και προετοιμάζονται για μια ακόμη σεζόν που επισκιάζεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα, με νέους κανόνες που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Τα παιδιά ηλικίας από 6 ετών υποχρεούνται να φορούν μάσκα στις τάξεις από τον Νοέμβριο. Εάν ένα παιδί είναι θετικό στον κορονοϊό, όλα τα άλλα παιδιά της ίδιας τάξης πρέπει να βγουν αρνητικά τρεις φορές μέσα τις επόμενες τέσσερις ημέρες για να παραμείνουν στο σχολείο.

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προμηθεύσει τα σχολικά συγκροτήματα με συστήματα εξαερισμού και αρκετά διαγνωστικά τεστ για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά αργότερα αυτήν την εβδομάδα παρά τα ραγδαία ποσοστά μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες προσώπου όταν επιστρέψουν στα μαθήματα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν συγχωνευμένες τάξεις εν μέσω ελλείψεων προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η χρήση μάσκας έχει σκοπό να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, ενώ προειδοποίησε ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί θα έχουν κόστος. «Αν όλοι παίξουμε τον ρόλο μας στον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού, οι αναταραχές μπορεί να είναι πολύ λιγότερο σοβαρές από ένα εθνικό lockdown με όλη την καταστροφή που θα επέφερε για τα προς το ζην και τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών μας», δήλωσε.

Ο υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου Nαντίμ Ζαχάουι είπε επίσης στο Sky News: «Προτεραιότητά μας είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία». Πρόσθεσε οτι τα τεστ, ο εξαερισμός και άλλα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα «κάνουν μεγάλη διαφορά στα σχολεία φέτος».

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον έκανε τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να εκτιναχθεί στα ύψη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με 137.583 μολύνσεις και 73 θανάτους να αναφέρονται στην Αγγλία και την Ουαλία μόνο την Κυριακή.

Στη Γερμανία, τα παιδιά επέστρεψαν επίσης στις τάξεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στο Βερολίνο, ο τοπικός υπουργός Παιδείας είπε ότι από αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ για τα παιδιά, με τις αρχές να λένε οτι τα σχολεία θα κλείσουν μόνο ως έσχατη λύση. Η χώρα τον περασμένο μήνα επέκτεινε τους εμβολιασμούς σε παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών.

Στην Ιταλία τα σχολεία δεν θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα, αλλά ήδη οι τοπικοί ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο καθυστέρησης, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.

Ο υπουργός Παιδείας της Ολλανδίας Άρι Σλομπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου θα επιστρέψουν στις τάξεις την επόμενη Δευτέρα, μετά από την παράταση των διακοπών κατά τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο του lockdown.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε χθες ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν κανονικά αύριο Πέμπτη (6/1) όπως είχε προγραμματιστεί . Η κυβέρνηση είπε ότι ενημερώθηκε ότι «δεν υπάρχει λόγος δημόσιας υγείας που να καθυστερεί την επαναλειτουργία τους». Το ποσοστό μετάδοσης της χώρας ωστόσο αυξήθηκε σε σχεδόν 2.500 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες επτά ημέρες - το υψηλότερο στην Ευρώπη από τη Δευτέρα.

Χαλαρώνουν οι κανόνες καραντίνας

Η γηραιά ήπειρος έχει γίνει και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, καθώς οι χώρες με τα 10 χειρότερα ποσοστά κρουσμάτων στον κόσμο βρίσκονται στο έδαφός της, σύμφωνα με στοιχεία της Oscovida.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη ωστόσο, οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στη χαλάρωση των κανόνων απομόνωσης για να μετριάσουν τον κίνδυνο έλλειψης προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Η Γαλλία τη Δευτέρα μείωσε τους χρόνους καραντίνας, μετά από παρόμοια κίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ Γερμανία θα συζητήσει ένα τέτοιο βήμα την Παρασκευή.

Είναι ένα σημάδι ότι η προτεραιότητα έχει μετατοπιστεί στη διατήρηση της λειτουργίας των οικονομιών αντί για την επιβολή νέων lockdown. Οι εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού και οι μελέτες που δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα δίνουν στις αρχές το περιθώριο να ακολουθήσουν μια πιο ήπια στάση.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες προσεγγίζουν τη μάχη διαφορετικά χάρη στην κυκλοφορία των εμβολίων και τα ηπιότερα συμπτώματα της Όμικρον. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, αποφάσισε την Τρίτη ότι από τις 10 Ιανουαρίου, δεν θα απαιτεί πλέον από άτομα με επαφές υψηλού κινδύνου να τεθούν σε καραντίνα εάν υποβληθούν σε αναμνηστική δόση εμβολίου ή δεύτερη δόση ή αν έχουν αναρρώσουν από την Covid-19 εντός πέντε μηνών.

Οι ασθενείς που βρίσκονται στην εντατική στη Γερμανία είναι περίπου κατά ένα τρίτο λιγότεροι από την κορύφωση πριν από ένα χρόνο, όταν τα ποσοστά μόλυνσης ήταν σχεδόν διπλάσια. Αυτό συμβαίνει παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού που φθάνει το 71%.

Στην Ιρλανδία, το 91% των ατόμων άνω των 12 ετών εμβολιάστηκαν πλήρως την Κυριακή, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ενώ το 52% των πολιτών έχει κάνει ενισχυτική δόση. Ο αριθμός των ατόμων στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει πολύ χαμηλότερος από τα υψηλότερα επίπεδα πριν από ένα χρόνο..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια

Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Πιστοποιητικό νόσησης: Αλλαγές στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε - Τι θα πρέπει να προσέχετε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή