Koρονοϊός: Η Ευρώπη «ανοίγει» σιγά σιγά - Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους

Η Ευρώπη αίρει σταδιακά το «lockdown των μη εμβολιασμένων» με τις ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ειναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Η Δανία γίνεται σήμερα (1/2) η πρώτη χώρα στην Ε.Ε που αίρει όλους τους περιορισμούς στην κοινωνική ζωή

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
A.P
7'

Η Δανία γίνεται σήμερα (1/2) η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αίρει όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 παρά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων, βασιζόμενη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για να αντιμετωπίσει την πιο ήπια και πιο μεταδοτική «μετάλλαξη Όμικρον».

Μετά από μια πρώτη προσπάθεια άρσης όλων των περιορισμών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, η σκανδιναβική χώρα εγκαταλείπει για μία ακόμη φορά τις μάσκες, τα υγειονομικά πάσα και τις περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα μπαρ και ταεστιατόρια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Η Covid-19 «δεν πρέπει πλέον να κατηγοριοποιείται ως κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» μετά τις 31 Ιανουαρίου, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της Δανίας.

«Είμαι τόσο χαρούμενη που όλο αυτό θα τελειώσει. Είναι καλό για τη ζωή στην πόλη, και για τη νυχτερινή ζωή, απλώς και μόνο να μπορείς να μένεις περισσότερο έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 17χρονη φοιτήτρια Thea Skovgaard μια ημέρα πριν από την άρση των περιορισμών.

«Επιστρέφουμε στη ζωή όπως την ξέραμε»

Τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν ξανά, ενώ αίρονται τα όρια στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε εσωτερικές συγκεντρώσεις. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mέτε Φρέντερικσεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα επιστρέψει «στη ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον κορονοϊό».

Μόνον ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ στα σύνορα της χώρας, για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες εκτός Σένγκεν. Η χαλάρωση έρχεται καθώς η Δανία καταγράφει περίπου 40.000-50.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα, ή σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

«Έχουμε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Λον Σίμονσεν από το Πανεπιστήμιο του Ροσκίλντε. Πάνω από το 60% των Δανών έχουν κάνει την τρίτη δόση -έναν μήνα νωρίτερα από το πρόγραμμα των υγειονομικών αρχών- σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι λίγο κάτω από το 45%.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο απέναντι σε σοβαρές μορφές της νόσου. «Δεδομένου ότι η Όμικρον δεν είναι σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να αρθούν οι περιορισμοί», λέει ο Σίμονσεν.

Η ευρεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια «πιο ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία», βοηθώντας τη χώρα να αποκρούσει τα μελλοντικά κύματα, είπε. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Covid-19, η στρατηγική της Δανίας απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης στο εσωτερικό.

Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την εφημερίδα Politiken, το 64% των Δανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν την πολιτική της κυβέρνησης για την Covid-19.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Η Αυστρία έχει άρει το «lockdown των μη εμβολιασμένων», η Ελβετία προετοιμάζεται για μία «turbo» επαναλειτουργία όπως χαρκατηρίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε μία ημερομηνία λήξης για την άρση των περιορισμών, καθώς περισσότερες χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ακολουθεί την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.

Αν και οι λοιμώξεις, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ρεκόρ, τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ δεν αυξάνονται ανάλογα με τα κρούσματα.

Η Αυστρία επιστρέφει στην «κανονικότητα»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι από το επόμενο Σάββατο, τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα αυξηθεί από 25 σε 50.

Η χώρα αυτή την εβδομάδα έγινε επίσης το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που έκανε νομικά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους ενήλικες βάσει νόμου που προβλέπει πρόστιμα έως και 3.600 ευρώ από τα μέσα Μαρτίου, μετά από μια εισαγωγική φάση, σε όσους αρνηθούν το έμβολο.

Η Αυστρία ήρε το lockdown που απαγόρευσε τις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων, αν και εξακολουθεί να τους απαγορεύει να τρώνε σε εστιατόρια ή να ψωνίζουν για μη απαραίτητα είδη, ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

Οι λεγόμενοι κανόνες «2G» που απαγορεύουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον ιό από μη απαραίτητα καταστήματα θα λήξουν στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατα είναι επίσης ανοιχτά σε όσους επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ α.

Οι νέες καθημερινές μολύνσεις από κορωνοϊό αυξάνονται στην Αυστρία, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία έχει μειωθεί και το κύμα αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε η διευθύντρια δημόσιας υγείας, Katharina Reich.

Το παράδειγμα της Ελβετίας

Στην Ελβετία, εν τω μεταξύ, ειδικοί που μελέτησαν τα ποσοστά μόλυνσης είπαν ότι η Όμικρον ειναι σημαντικά πιο μολυσματική, αλλά φαινομενικά λιγότερο σοβαρή, από την παραλλαγή Δέλτα και «είναι απίθανο να προκαλέσει αριθμούς ρεκόρ εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Την περασμένη εβδομάδα μια συμμαχία ελβετικών επιχειρήσεων και δεξιών κομμάτων ζήτησαν χαλάρωση των περιορισμών - συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι και ένα πάσο Covid-19 που απαιτείται για την είσοδο σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφους και γυμναστήρια - μέτρα που η ομάδα χαρακτήρισε «δυσανάλογα» και προκαλούν «τεράστια ταλαιπωρία».

Εν μέσω εκτιμήσεων ότι έως και το 40% των ελβετικών εταιρειών αντιμετώπιζαν ελλείψεις προσωπικού λόγω των κανόνων καραντίνας, ο Ελβετός υπουργός Υγείας, Alain Berset, ζήτησε την άρση των υπόλοιπων περιορισμών από τις 16 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι επιθυμεί ένα «turbo» άνοιγμα της οικονομίας.

Τι συμβαίνει στη Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η κορύφωση του κύματος 'Ομικρον μπορεί να απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες, οι επιχειρήσεις απαιτούν έναν «ορίζοντα προγραμματισμού».

Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων τη Δευτέρα έδειξαν ότι η χώρα, η οποία καταγράφει υψηλούς αριθμούς μολύνσεων, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα, το 75,8% των Γερμανών είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, με τη χώρα να βρίσκεται πίσω από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι είναι «εύλογο» ότι η παραλλαγή Omicron, η οποία φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στους πλήρως εμβολιασμένους, μπορεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της πανδημίας προς μια πιο «διαχειρίσιμη» φάση δείχνοντας την αρχή του τέλους, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα δείχνει πόσο πιο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη «Όμικρον 2» και πώς «αποφεύγει» τα εμβόλια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή