Κρίση στην Ουκρανία - Στόλτεμπεργκ: «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης»

Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει, την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τις ενδείξεις ότι η Ρωσία αναζητά διπλωματική λύση 

Γενς Στόλτεμπεργκ
«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
AP
8'

Το ΝΑΤΟ καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία αναζητά διπλωματική λύση για το ζήτημα της Ουκρανίας. Αλλά ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Συνάντηση Πούτιν - Σολτς στο Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υποδέχτηκε στη Μόσχα τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, βάζοντας στο τραπέζι την προοπτική της αποκλιμάκωσης. Ειρωνικά σχόλια από τον επικεφαλής του Κρεμλίνου μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς άρχισε σήμερα στο Κρεμλίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία με φόντο εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ' ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο.

Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.

Γι' αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως.

«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».

«Τι ώρα υποτίθεται ότι θα αρχίσει ο πόλεμος;»

Η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τις θέσεις τους, έφερε το ειρωνικό σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να αντέδρασε με δεικτικό τρόπο στις ημερομηνίες που είχαν αναφερθεί ως οι επικρατέστερες για μια πιθανή εισβολή, με τις πληροφορίες να προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.

«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», φέρεται να είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να υπογραμμίζει ότι είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας θα αποσύρονταν από τις θέσεις τους σταδιακά όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μάλιστα ήδη έχουν κυκλοφορήσει και σχετικές φωτογραφίες, ενώ ανάλογο ρεπορτάζ φιλοξένησε το πρακτορείο Reuters.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (...) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Reuters σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».

«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.

Η Ρωσία διέταξε σήμερα να επιστρέψουν στις βάσεις τους μονάδες ανεπτυγμένες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια πρώτη ένδειξη μιας ύφεσης.

Κουλέμπα: Το Κίεβο και η Δύση σταμάτησαν την «κλιμάκωση»

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ' αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι' αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Έπειτα από εβδομάδες εντάσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης κάποιων από τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΞ Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ δεν θα υποκαταστήσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή