Τα «νταούλια» πλέον δεν τα βαράει η Δύση – Ο Πούτιν σφυρηλατεί άξονα Ρωσίας και Κίνας

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι Ρώσοι θα καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ζελένσκι ή αν οι σκληρές μάχες θα συνεχιστούν υπό μορφή ανταρτοπολέμου. Καλό όμως θα είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα όπως αυτή σχηματίζεται σε γεωστρατηγικό και σε οικονομικό επίπεδο στην υφήλιο.

Τα «νταούλια» πλέον δεν τα βαράει η Δύση – Ο Πούτιν σφυρηλατεί άξονα Ρωσίας και Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι τζι Πίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν
ASSOCIATED PRESS
2'

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αλλά και οι ηγέτες της Ε.Ε. αυτή την εισβολή δείχνει ότι οι ισορροπίες πλέον έχουν αλλάξει. Η «υπερδύναμη» δεν είναι πλέον και τόσο υπερδύναμη. Τις τελευταίες δεκαετίες το δυτικό status quo έπαιζε όλο το παιχνίδι των χρηματιστηριακών αγορών και αποφάσιζε για τη ροή του χρήματος και της ενέργειας.

Η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να παίξει μόνος του κόντρα στη Δύση, δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση. Είναι μια συνολική επίδειξη οικονομικο-πολιτικής δύναμης για το ποιος είναι το αφεντικό (who’s the boss?) και ποιος μπορεί να ταρακουνάει τις αγορές και τις τιμές των προϊόντων.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι για όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Ουκρανία και στον πλανήτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν βρίσκεται σε επαφή με τον Κινέζο ομόλογό του. Αν και επίσημα η Κίνα είναι αποστασιοποιημένη, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο άξονας Μόσχας - Πεκίνου έχει ήδη σφυρηλατηθεί και από εδώ και στο εξής θα χορέψει στο ταψί την παγκόσμια οικονομία. Δεν θα έβαζε ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Ευρώπη ο Πούτιν αν δεν είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση και την «πλάτη» του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μην ξεχνάτε έχει ένα παρόμοιο ανοικτό μέτωπο με την Ταϊβάν. Η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία καταγγέλλει τη Δύση για «προκλήσεις» στην περιοχή πέριξ των Ρωσικών συνόρων, χαρακτηρίζει την εισβολή ως «στρατιωτική» επιχείρηση και σταματά εκεί αναμένοντας τις εξελίξεις.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από «εξαφανισμένοι» αποδεικνύονται για άλλη μια φορά και κατώτεροι των περιστάσεων, αφού επέτρεψαν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εμπλέξουν τον Ζελένσκι σε μια μάταιη σύγκρουση με την Ρωσία και στο τέλος τον εγκατέλειψαν μόνο του.

Το κακό είναι ότι η Δύση περιορίστηκε να αντιμετωπίσει την ιστορία της Ουκρανίας σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό επιχειρώντας να μας πείσει ότι περίπου ο Πούτιν είναι ένας ημίτρελος δικτάτορας που για άγνωστους λόγους έχει εμμονή με το Κίεβο. Εδώ που έφτασε η ιστορία γίνεται αντιληπτό ότι η επίθεση Πούτιν δεν γίνεται μόνο για την Ουκρανία. Και δεν είμαι βέβαιος αν όλα αυτά γίνονται μόνον για την αλλαγή συνόρων. Αν ήταν έτσι, ο Πούτιν θα έπαιρνε το Ντονμπάς και θα σταματούσε. Είδατε κάτι τέτοιο;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή