Ουκρανία: Ανοιχτή επιστολή της Ολένα Ζελένσκα προς τα ΜΜΕ- «Φωνάζω τα ονόματα δολοφονημένων παιδιών»

Μία παθιασμένη και καταιγιστική «ανοιχτή επιστολή» απηύθυνε στα μέσα ενημέρωσης η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα. Κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Ρωσία οτι είναι ένοχη για τη «μαζική δολοφονία αμάχων» και προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα μπορούσε να είναι η επόμενη.

H ανοιχτή επιστολή της Ζελένσκα
H ανοιχτή επιστολή της Ζελένσκα
4'

«Αυτό που συνέβη μόλις πριν από μια εβδομάδα ήταν αδύνατο να πιστέψει κανείς. Η χώρα μας ήταν ειρηνική. Oι πόλεις, οι κωμοπόλεις και τα χωριά μας ήταν γεμάτα ζωή», γράφει η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Τώρα αυτό έχει καταρρεύσει, έγραψε η Ολένα Ζελένσκα στην ανοιχτή της επιστολή με τίτλο «Μαρτυρώ…»

Το γράμμα της όπως λέει ειναι η απάντηση στον συντριπτικό αριθμό των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο που έχουν επικοινωνήσει μαζί της, ζητώντας συνεντεύξεις. «Αυτή η επιστολή χρησιμεύει ως απάντηση σε αυτά τα αιτήματα και είναι η μαρτυρία μου από την Ουκρανία».

«Στις 24 Φεβρουαρίου, όλοι ξυπνήσαμε με την ανακοίνωση της ρωσικής εισβολής. Τα τανκς διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, αεροπλάνα μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, εκτοξευτές πυραύλων περικύκλωσαν τις πόλεις μας. Παρά τις διαβεβαιώσεις από φορείς προπαγάνδας που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, οι οποίοι την αποκαλούν "ειδική επιχείρηση" - πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μαζική δολοφονία Ουκρανών αμάχων»

«Ίσως το πιο τρομακτικό και καταστροφικό αυτής της εισβολής είναι τα παιδιά θύματα. Η οκτάχρονη Άλις που πέθανε στους δρόμους της Οχτίρκα ενώ ο παππούς της προσπαθούσε να την προστατεύσει. Ή η Πωλίνα από το Κίεβο, που πέθανε στους βομβαρδισμούς μαζί με τους γονείς της.

Ο 14χρονος Aρσένι που χτυπήθηκε στο κεφάλι από συντρίμμια και δεν μπόρεσε να σωθεί επειδή το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να φτάσει στην ώρα του λόγω των έντονων πυρκαγιών. Όταν η Ρωσία λέει ότι δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων, φωνάζω πρώτα τα ονόματα αυτών των δολοφονημένων παιδιών» είπε, παραθέτοντας τα ονόματα των νεότερων θυμάτων του πολέμου

«Οι γυναίκες και τα παιδιά μας ζουν τώρα σε καταφύγια για βόμβες και υπόγεια. Πιθανότατα όλοι έχετε δει αυτές τις εικόνες από τους σταθμούς του μετρό του Κιέβου και του Χάρκοβο, όπου οι άνθρωποι κείτονται στα πατώματα με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα τους – παγιδευμένο. Αυτά είναι απλώς συνέπειες του πολέμου για κάποιους, για τους Ουκρανούς είναι πλέον μια φρικτή πραγματικότητα» αναφέρει

«Το πρώτο νεογέννητο του πολέμου, είδε το τσιμεντένιο ταβάνι του υπογείου, η πρώτη του ανάσα ήταν ο σκληρός αέρας του υπόγειου και τους υποδέχτηκε μια κοινότητα παγιδευμένη και τρομοκρατημένη. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πολλές δεκάδες παιδιά που δεν γνώρισαν ποτέ ειρήνη στη ζωή τους», έγραψε η πρώτη κυρία.

«Οι δρόμοι μας είναι πλημμυρισμένοι από πρόσφυγες. Κοιτάξτε στα μάτια αυτές τις κουρασμένες γυναίκες και τα παιδιά που κουβαλούν μαζί τους τον πόνο και το σπαραγμό της καρδιάς τους που αφήνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τη ζωή όπως την ήξεραν πίσω τους»

Απηχώντας τα λόγια του συζύγου της, κάλεσε τις δυτικές χώρες να θεσπίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία,η οποία όπως έχει προειδοποιήσει ο Πούτιν θα ισοδυναμούσε με κήρυξη παγκόσμιου πολέμου.«Χρειαζόμαστε αυτούς που έχουν την εξουσία να κλείσουν τον ουρανό μας!» είπε.«Κλείστε τον ουρανό και θα διαχειριστούμε μόνοι μας τον πόλεμο στο έδαφος.

«Σας απευθύνω έκκληση, αγαπητά ΜΜΕ: συνεχίστε να δείχνετε τι συμβαίνει εδώ και συνεχίστε να δείχνετε την αλήθεια. Στον πόλεμο πληροφοριών που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία, κάθε στοιχείο είναι κρίσιμο». «Και με αυτήν την επιστολή, καταθέτω και λέω στον κόσμο: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος κάπου εκεί έξω. Αυτός είναι ένας πόλεμος στην Ευρώπη, κοντά στα σύνορα της ΕΕ. Η Ουκρανία σταματά τη δύναμη που μπορεί να εισέλθει επιθετικά στις πόλεις σας αύριο με το πρόσχημα της σωτηρίας αμάχων.

Την περασμένη εβδομάδα για εμένα και τους δικούς μου, αυτό θα φαινόταν υπερβολή, αλλά είναι η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, που απειλεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος στον κόσμο για κανέναν από εμάς.

Θα νικήσουμε. Λόγω της ενότητάς μας. Και της ενότητας στην αγάπη για την Ουκρανία» καταλήγει

Διαβάστε επίσης:

Ολένα Ζελένσκα: «Η αντίσταση είναι γένους θηλυκού, υποκλίνομαι σε σας πατριώτισσες»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή