Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν και Σολτς

Τηλεφωνικές επικοινωνίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν και Σολτς
4'

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 15η ημέρα αλλά οι διπλωματικές διεργασίες όπως αυτές στην Αττάλεια συνεχίζονται με τα διεθνή πρακτορεία να μεταδίδουν το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο τόσο ο Όλαφ Σολτς όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την ίδια πηγή, είπαν στον Ρώσο πρόεδρο ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει μέσα από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Οι ηγέτες Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας συμφώνησαν, τέλος, να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, όπως πρόσθεσε ο ίδιος Γερμανός αξιωματούχος.

Λαβρόφ: Ο Πούτιν δεν αρνείται συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, απο την Αττάλεια, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνείται μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αναμφίβολα μια ημέρα, ελπίζω, ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία», εξήγησε.

Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά στο υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία, πρόσθεσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», τόνισε. Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να αποχωρήσουν από τις ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται οι άμαχοι.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή που θα ακολουθούν καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».

Για μία ακόμη φορά ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία», αλλά απάντησε στις «άμεσες απειλές για την ασφάλειά της», επιμένοντας εκ νέου ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς.

Ο Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. «Δεν θέλω να πιστέψω και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των πρώην σοβιετικών χωρών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι μια παλιά φάρσα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να εξαρτάται πλέον από δυτικές χώρες ή εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία. Η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει ως όπλα και θα έχει πάντα αγορές για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία. «Αυτοί που μπουκώνουν με όπλα την Ουκρανία θα πρέπει φυσικά να κατανοούν ότι φέρουν την ευθύνη των ενεργειών τους», υπογράμμισε καταγγέλλοντας και τη στρατολόγηση ξένων «μισθοφόρων». «Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας». «Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγιο» μετά τη συνάντηση στην Αττάλεια - Τι δήλωσαν Λαβρόφ, Κουλέμπα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή