Πόλεμος Ουκρανία: Τι θα γίνει αν η Κίνα ταχθεί ανοικτά υπέρ της Ρωσίας;
Ο Ζελένσκι, αργά αλλά σταθερά, αλλάζει στρατηγική – Γιατί ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για την έκβαση του πολέμου, αλλά και για το μέλλον του ΝΑΤΟ;
Τις τελευταίες ώρες του πολέμου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίζει μια πιο προσγειωμένη στάση, αφού όπως είπε σε δηλώσεις του: «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το αποδεχτούμε». Ίσως η δήλωση αυτή να κρύβει από πίσω – έστω και τώρα – μια διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά των Ουκρανών.
Προφανώς ο Ζελένσκι έχει αποφασίσει να κάνει πίσω και να ικανοποιήσει κάποια από τα σημαντικά αιτήματα που βάζουν οι Ρώσοι στο τραπέζι. Ένα από αυτά είναι η μη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ η οποία πρέπει, θυμίζω, να αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα της Ουκρανίας. Αυτό τουλάχιστον απαιτούν μεταξύ άλλων οι Ρώσοι. Ερώτημα παραμένει αν ο Ζελένσκι θα επιμείνει στην είσοδο της χώρας του στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να το κρατήσει για να μην φανεί ότι πάει σε συνθηκολόγηση με συντριπτική ήττα.
Δυο βασικά ερωτήματα σε αυτό τον πόλεμο είναι τα ακόλουθα:
- Για ποιο λόγο η Δύση συνεχίζει να «τροφοδοτεί» αυτό τον πόλεμο και να επιμηκύνει την χρονική του διάρκεια (με δεδομένο ότι εξοπλίζει τους Ουκρανούς και τους εφοδιάζει με τροφοδοσία, αλλά ταυτόχρονα αρνείται να βγει μπροστά);
- Ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος της Κίνας σε αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν είναι δύσκολη. Η Δύση ευελπιστεί στο σενάριο ότι ο Πούτιν δεν θα αντέξει και θα πέσει «εκ των έσω». Θα τρωθεί το γόητρό του και δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ίσως πιο κρίσιμο και τούτο διότι ο ρόλος της Κίνας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Εάν στηρίξει ανοιχτά τη Ρωσία –οικονομικά και με στρατιωτικό υλικό – τότε η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ της Ρωσίας. Αν η Κίνα μείνει ουδέτερη, ο Πούτιν θα μείνει μόνος και άρα θα είναι πιο επικίνδυνος από όσο φανταζόμαστε με συνέπειες απρόβλεπτες. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν ο Σι Τζινπίνγκ ταχθεί το πλευρό του Πούτιν η Ρωσία θα κερδίσει και στο στρατιωτικό πεδίο και στο πολιτικό πεδίο. Τι σημαίνει αυτό; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απολύτως βέβαιον ότι θα δημιουργηθούν διχαστικές τάσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα επικρατήσει σύνεση και ενότητα στην Ατλαντική Συμμαχία. Πολύ φοβούμαι ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες του τύπου «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».