Τελεσίγραφο Πεσκόφ στην Ευρώπη: «Ή πληρώνετε σε ρούβλια ή φυσικό αέριο τέλος»

Δεν είναι διατεθειμένη η Ρωσία για... παιιχνιδάκια με την Ευρώπη, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει σε ξεκάθαρο τόνο πως αν η Μόσχα δεν πληρωθεί σε ρούβλια, τότε στις 31 Μαρτίου το φυσικό αέριο τελειώνει!
Έτοιμη να κλείσει τις στρόφιγγες η Ρωσία!
AP IMAGES
7'

Μπορεί η Ευρώπη να ψάχνει «παραθυράκια» στη συμφωνία της με τη Ρωσία για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, ωστόσο η Μόσχα δεν δείχνει καμία διάθεση για... παιχνιδάκια, διατυμπανίζοντας ξεκάθαρα πως είτε θα πληρωθεί σε ρούβλια, είτε οι στρόφιγγες 31 Μαρτίου κλείνουν!

Αυτό ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την ίδια ώρα που το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλη η Δύση, προσπαθούν να «εκβιάσουν» τη Ρωσία επιμένοντας στην πληρωμή με δολάρια.

«Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει δωρεάν αέριο.

«Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αν δεν βρεθεί λύση, τότε αυτόματα η Ευρώπη από την 1η Απριλίου μπαίνει σε μια φάση σχεδόν... πρωτόγονη, καθώς το 40% των ενεργειακών πόρων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελείτε από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πλέον μιλάμε για μια κατάσταση που συντηρεί η Δύση σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών, με την ανεύθυνη στάση της να απειλεί να «βυθίσει» ολόκληρη την ήπειρο στο κρύο!

Τη Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας, την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom να λάβουν τα σχετικά μέτρα έως τις 31 Μαρτίου, ώστε να αλλάξει το νόμισμα πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.

«Αν κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες θα ζήσουμε απίστευτο ενεργειακό κραχ»

Και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να παρθεί μια υπεύθυνη απόφαση από την Ευρώπη για το θέμα της ρωσικής ενέργειας, Γερμανός οικονομολόγος Marcel Fratzscher, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τι θα συμβεί αν η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες.

«Οι πολιτικοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πάντα στον κόσμο και να πουν: Εάν υπάρχει εμπάργκο και δεν υπάρχουν πλέον προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε τρία Κατάρ ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί μπορούν να μας βοηθήσουν. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου σιταριού. Η Ρωσία εξάγει επίσης λίπασμα καλίου. Μια χώρα όπως η Αίγυπτος πρέπει να εισάγει όλο το σιτάρι», σχολίασε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Kölner Stadt-Anzeiger.

Σύμφωνα με τον Fratzscher, εκατομμύρια άνθρωποι θα διολίσθαιναν στην φτώχεια εάν η τιμή εκεί αυξανόταν κατά 30% και κατέληξε: «Αυτό τρέμω: Ότι ακόμα δεν είδαμε το μεγάλο τέλος».

«Οπότε οδηγείτε λιγότερο. Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο. Όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο. Πρέπει να κάνουμε σημαντικές οικονομίες όσον αφορά τη θέρμανση. Και οι εταιρείες ενέργειας θα κλείσουν προσωρινά. Αυτή είναι η αλήθεια», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσική ενέργεια»

Η Ρωσία είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS.

Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όμως οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Αμετακίνητη η G7 - «Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια»

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές χώρες» προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε ρούβλια.

Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

«Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι όροι που έχει θέσει η Δύση, η οποία έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι «αρκετά εχθρικοί» και έχουν φέρει την κατάσταση σε ένα σημείο «πλήρους πολέμου».

«Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε σαν σε πόλεμο διότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αυτοί όντως διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία, τους πόρους μας, εγείροντας εμπόδια στις οικονομικές μας σχέσεις», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα χθες ο ίδιος είχε επαναλάβει ότι η Ρωσία θα επιμείνει να πληρωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια και όχι σε ευρώ, όπως συμβαίνει τώρα.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις χώρες του Κόλπου, επεσήμανε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές της λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Ευρώπη αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ασία.

Υπάρχει αγορά «στη νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική», εξήγησε ο Πεσκόφ χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η παγκόσμια αγορά είναι πιο διαφοροποιημένη από την ευρωπαϊκή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «φυσικά η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Ο Πεσκόφ αντιδρούσε στην ανακοίνωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε πως το Βερολίνο θα κινηθεί «αρκετά γρήγορα» για να εξαλείψει την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ έχει ήδη δηλώσει ότι η Γερμανία ίσως να μειώσει στο μισό τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ως το καλοκαίρι.

Σχετικές ειδήσεις