Αφγανιστάν: Πουλάνε νεφρά για να ταϊσουν τα παιδιά τους - Το αληθινό πρόσωπο των Ταλιμπάν

Άνεργοι και πνιγμένοι στα χρέη, οι Αφγανοί καταφεύγουν σε ακραίες επιλογές για να ταίσουν τα παιδιά τους. Στην εποχή των Ταλιμπάν ολοένα και περισσότεροι πολίτες στο Αφγανιστάν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα όργανά τους για να σώσουν τις οικογένειές τους από την ανέχεια
Αφγανοί πουλάνε όργανα για να ζήσουν
ΑΡ
3'

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, εκατομμύρια κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την πείνα και την ανέχεια λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, με φόντο τις κυρώσεις της Δύσης. Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή οικονομική κρίση που ήρθε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση που σοβεί στη χώρα, μετά από 20 χρόνια πολέμου και αμερικανικής κατοχής.

Πάνω από τους μισούς κατοίκους της χώρας των 39 εκατομμυρίων υποφέρουν από οξεία πείνα, με σχεδόν 9 εκατομμύρια Αφγανούς να κινδυνεύουν από λιμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση, αφού τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκοψαν τη χρηματοδότηση και οι ΗΠΑ «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία στο Αφγανιστάν. Οι τιμές βασικών αγαθών, όπως το αλεύρι, έχουν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι και τα νοικοκυριά «στενάζουν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα αποφάσισε να παρακρατήσει περίπου 7 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν, επαναπροωθώντας τα μισά χρήματα ως αποζημίωση στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, ενώ η κυβέρνηση των Ταλιμπάν κάνει τα στραβά μάτια. Οι τραγικές ιστορίες, εκατοντάδες. Δύο νοσοκομεία στην πόλη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας προχωρούν σε μεταμοσχεύσεις νεφρών, κάνοντας 15-20 επεμβάσεις τον μήνα.

Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί αγοραστής, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Wall Street Journal. Αγγελίες μπορεί να βρει κανένας ακόμη και στους στύλους του ηλεκτρικού στη Χεράτ ενώ μεσάζοντες δίνουν την κάρτα τους σε κάθε ενδιαφερόμενο πωλητή ή αγοραστή.

Ο Μοχάμεντ, που δούλευε για χρόνια στις οικοδομές, βρήκε αγοράστη μέσω ενός συγγενή του. Μετά τους Ταλιμπάν η δουλειά λιγόστεψε, άρχισε να αγοράζει με πίστωση και να δανείζεται από γείτονες για να θρέψει τα 12 παιδιά του. Με την επέλαση των Ταλιμπάν οι πιστωτές άρχισαν να ζητούν επίμονα τα χρήματά τους, κάποιοι σχεδόν απήγαγαν ένα παιδί του, μόλις 2 ετών, πιέζοντας για χρήματα.

Για να ξεχρεώσει πήρε την απόφαση με τη γυναίκα του να πουλήσουν τον νεφρό του παιδιού τους – αν βέβαια δεν αποφάσιζαν να πουλήσουν ένα παιδί. Οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν το δικό τους, καθώς ο Μοχάμεντ έχει πέτρες και η σύζυγός του διαβήτη. Ο μεγαλύτερος γιος βγάζει τρία δολάρια την ημέρα μαζεύοντας πλαστικά για ανακύκλωση και έτσι ο κλήρος έπεσε στον δεύτερο γιο.

Οι Ταλιμπάν επιρρίπτουν ευθύνες για τις αγοραπωλησίες νεφρών σε «διεθνείς λαθρεμπόρους», αλλά παραδέχονται το πρόβλημα και δηλώνουν ότι θέλουν να το εξαλείψουν, ζητώντας μάλιστα τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε επίσης:

Aφγανιστάν: Πουλάνε τα παιδιά τους για να ζησουν - Μία χώρα στα πρόθυρα κατάρρευσης