Εκλογές στη Γαλλία:Τα 9 σημεία που έκριναν το ντιμπείτ Μακρόν-Λεπέν -Το «αποτύπωμά» τους στις κάλπες
Εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό πλατό, εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της Κυριακής
Οι δύο «φιναλίστ» στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η αρχηγός της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση που θα μπορούσε να αποβεί κρίσιμη, πείθοντας τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα της αριστεράς, τέσσερις ημέρες πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία του δεύτερου γύρου.
Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα σημεία μίας τηλεμαχίας που ήταν σε γενικές γραμμές πολύ πιο πολιτισμένη από ό,τι η συνάντησή τους πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Κληθείσα να ανοίξει τη συζήτηση δηλώνοντας τι είδους πρόεδρος θα ήταν, η Μαρίν Λεπέν είπε οτι θα ήταν «πρόεδρος της καθημερινής ζωής, της αξίας της εργασίας… Πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας, που θα ενώνει το έθνος γύρω από ένα συλλογικό έργο. Μια άλλη επιλογή είναι δυνατή», λέει. Ο Μακρόν είπε ότι βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει μια «δύσκολη περίοδο», μια εποχή που «υπήρχαν φόβοι, ανησυχίες». Στόχος του είναι να συνεχίσει να το κάνει.«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο ανεξάρτητη και πιο δυνατή».
Κρίση κόστους ζωής
Η Λεπέν είπε ότι 7 στους 10 ανθρώπους αισθάνονται ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τους φόρους, θα ανταμείψει τη σκληρή δουλειά και θα βοηθήσει όσους είναι ευάλωτοι. «Θα δώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους πίσω», είπε, υποσχόμενη 150-200 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό.
Ο Μακρόν είπε ότι η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί υπό την προεδρία του, αλλά παραδέχθηκε ότι «η ζωή γίνεται πιο ακριβή». Το ανώτατο όριο στις τιμές τόνισε είναι πιο αποτελεσματικό από τη μείωση των φόρων και σημείωσε ότι η Λεπέν καταψήφισε τα ανώτατα όρια στο κοινοβούλιο. Τόνισε επίσης ότι η υπόσχεση της Λεπέν να αυξήσει τους μισθούς κατά 10% δεν είναι στο χέρι της: «Οι εργοδότες είναι αυτοί που αποφασίζουν» σημείωσε. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησής του έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό σημαντικά χαμηλότερο στη Γαλλία από ό,τι στις γειτονικές χώρες της ΕΕ.
Εξωτερική πολιτική
Η Λεπέν συνεχάρη τον Μακρόν για τα βήματα που έκανε για να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας «στο όνομα της Γαλλίας», αλλά αμφισβήτησε τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες όπως λέει «θα κάνουν τεράστιο κακό στον γαλλικό λαό».
Ο Μακρόν αντεπιτέθηκε, θίγοντας την υποστήριξη της Λεπέν για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το γεγονός ότι το κόμμα της έχει λάβει ρωσικά τραπεζικά δάνεια. «Εσείς εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη και τον Πούτιν», είπε ο Μακρόν. Η Λεπέν απάντησε ότι τα δάνεια δεν σημαίνουν ότι επηρεάζεται από τη Μόσχα. «Είμαι μια απολύτως ελεύθερη γυναίκα» είπε και υπενθύμισε στον Μακρόν ότι υποδέχθηκε τον Ρώσο ηγέτη στις Βερσαλλίες.
Για την Ευρώπη, ο Μακρόν είπε «Θέλετε ακόμα να φύγετε από την ΕΕ, απλώς δεν το λέτε πια». Η Λεπέν το αρνήθηκε: «Θέλω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σέβεται τα κυρίαρχα έθνη, θέλω να αλλάξω την ΕΕ, όχι να την εγκαταλείψω». Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Μεγάλο μέρος του προγράμματός της σημείωσε παραβιάζει τους νόμους και τις αρχές της ΕΕ: «Δεν μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες μιας λέσχης 27 μελών μόνος σου, μόνο και μόνο επειδή είσαι η Μαρίν Λεπέν. Το σχέδιό σου είναι ένα σχέδιο που θα συρρικνώσει τη Γαλλία».
Κοινωνική πολιτική
Σχετικά με το αμφιλεγόμενο θέμα των συντάξεων, ο Μακρόν πρότεινε σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη έως το 2031, με εξαιρέσεις για τις ιδιαίτερα σκληρές σωματικές εργασίες. Η Λεπέν το αποκάλεσε αυτό «μια ανυπόφορη αδικία», τονίζοντας ότι θα τοποθετήσει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ 60 και 62 ετών, με 42 έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη κρατική σύνταξη.
Ο Μακρόν απάντησε ότι το σχέδιό της δεν είναι εφικτό. Η Λεπέν επιτέθηκε στο «τρομερό οικονομικό ιστορικό» του προέδρου, βαφτίζοντας τον Μακρόν «Μότσαρτ των οικονομικών». Εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι μείωσε την ανεργία από 9,6% σε 7,4%. Ο Μακρόν είπε επίσης ότι είναι «πολύ περήφανος» για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησής του για την υποστήριξη θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θέλησε να μάθει τι θα έκανε η Λεπέν.
Περιβάλλον
Η Λεπέν είπε ότι η κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά. Λέει ότι «όλο το έργο» της βασίζεται στον «τοπικισμό». Ο Μακρόν είπε ότι δεν είναι λογική. Τα ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια υπερθέρμανση, αλλά πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη και το ντίζελ.
Κατηγόρησε τη Λεπέν ότι είναι σκεπτικίστρια για το κλίμα, παρατηρώντας: «Δεν υπάρχει ούτε μία οικολογική πρόταση στο έργο σας». Επέκρινε τέλος την πρότασή της για διάλυση των αιολικών πάρκων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και απαγόρευση των μελλοντικών.
Ψηφιακή Πολιτική
Η Λεπέν είπε ότι μια ευρωπαϊκή Google «έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια». Ο Μακρόν τόνισε απο την πλευρά του ότι η Γαλλία είναι η χώρα που «παράγει τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις» στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι η Google, η Apple και η Amazon γεννήθηκαν στις ΗΠΑ «λόγω του μεγέθους της αμερικανικής αγοράς. Η αγορά της Γαλλίας πρέπει να είναι ολόκληρη η Ευρώπη. όποιος δεν του αρέσει η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτύξει ψηφιακούς πρωταθλητές».
Εγκληματικότητα
Η Λεπέν είπε ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια είναι «ένα απολύτως απαραίτητο ζήτημα. «Η κατάσταση στη χώρα είναι πραγματικά πολύ άσχημη… Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματική βαρβαρότητα». Λέει ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση επειδή «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι μία από τις κύριες αιτίες εγκληματικότητας σε αυτή τη χώρα».
Απαιτεί σταθερότητα από τους δικαστές και 25.000 ακόμη κελιά στις φυλακές της χώρας, τόνισε. Ο Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του είχε «τηρήσει τις υποσχέσεις της», δημιουργώντας 10.000 θέσεις εργασίας στην αστυνομία και αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.
Κοσμικό Κράτος
Ερωτηθείσα για την υπόσχεσή της να απαγορεύσει τη δημόσια χρήση χιτζάμπ, η Λεπέν επέμεινε οτι δεν είναι κατά του Ισλάμ αλλά «αντίθετη στην ισλαμιστική ιδεολογία». Είπε ότι οι πολιτικές του Μακρόν κατά του ισλαμισμού «δεν ήταν αποτελεσματικές». Το χιτζάμπ είναι «μια στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές» και θα πρέπει να απαγορευτεί δημόσια.
Ο Μακρόν επεσήμανε ότι δεν θα απαγόρευε ποτέ τα σημάδια θρησκευτικών πεποιθήσεων στο κοινό, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το σύνταγμα της Γαλλίας: «Θα υποκινήσετε έναν εμφύλιο πόλεμο εάν απαγορεύσετε τη μαντήλα». Η Γαλλία τόνισε είναι «το σπίτι του Διαφωτισμού» και θα γινόταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγόρευε τις θρησκευτικές πινακίδες στον δημόσιο χώρο.
Μετανάστευση
Η Λεπέν λέει ότι θα αναθεωρήσει το γαλλικό σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος που θα δώσει εθνική προτεραιότητα σε θέσεις εργασίας και παροχές, καθώς και ακύρωση των αυτόματων δικαιωμάτων ιθαγένειας για παιδιά μη υπηκόων που γεννήθηκαν στη Γαλλία, αλλαγή της διαδικασίας ασύλου και των κανόνων πολιτογράφησης . Ο Μακρόν είπε ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία τρίτων χωρών.
Διακυβέρνηση
Ο Μακρόν σημείωσε ότι τα δημοψηφίσματα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, αλλά το δημοψήφισμα για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση ειδικότερα «δεν είναι συνταγματικό». Η Λεπέν επέμεινε οτι το σχέδιό της είναι συνταγματικό: «Μόνο ο λαός είναι κυρίαρχος», είπε. «Προτείνετε αλλαγή συντάγματος χωρίς να περάσει από το κοινοβούλιο», λέει ο Μακρόν.
Ο Μακρόν κατέληξε οτι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής» και οι δύο υποψήφιοι είχαν «διαφωνίες με σεβασμό». Οι εκλογές της 24ης Απριλίου θα είναι «ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ΕΕ, υπέρ ή κατά του περιβάλλοντος, για αυτό που είμαστε». Η Λεπέν απευθύνθηκε «στον γαλλικό λαό», επαινώντας το έργο της ως «βιώσιμο και ζωτικής σημασίας».
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν κατηγορεί την Λεπέν πως θέλει να προκαλέσει «εμφύλιο»