Ryugu: Ο αστεροειδής με τα «δομικά στοιχεία της ζωής» – Ανακάλυψαν ότι μεταφέρει 20 τύπους αμινοξέων
Ένας αστεροειδής 200 εκατομμύρια μίλια από τη Γη «βρέθηκε ότι περιέχει τα δομικά στοιχεία της ζωής», λένε Ιάπωνες επιστήμονες.
Περισσότεροι από 20 τύποι αμινοξέων έχουν ανακαλυφθεί σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Ryugu από τον ανιχνευτή Hayabusa2 του Τόκιο το 2018 και το 2019.
Οι ειδικοί έχουν πει στο παρελθόν ότι τα δείγματα είναι το «πιο πρωτόγονο υλικό στο ηλιακό σύστημα που έχουμε μελετήσει ποτέ».
Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που παράγουν οι ζωντανοί οργανισμοί με βάση τον κώδικα του DNA τους, επομένως θα μπορούσαν να είναι μια βασική ένδειξη της ύπαρξης εξωγήινης ζωής σε άλλους πλανήτες.
«Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι οι οργανικές ενώσεις από τις οποίες αποτελείται η ζωή όπως τη γνωρίζουμε, δεν είναι απαραίτητα υπολείμματα αρχαίων ζωντανών οργανισμών.
Οι χημικές ουσίες που δημιουργούν πρωτεΐνες μπορούν επίσης να σχηματιστούν μέσω φυσικών γεωλογικών διεργασιών — όπως, για παράδειγμα, εκείνες που σχημάτισαν το ηλιακό σύστημα. Ο ισχυρισμός ότι βρέθηκαν 20 τύποι αμινοξέων έγινε από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας της Ιαπωνίας», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι τον περασμένο Μάρτιο στο συνέδριο «Lunar and Planetary Science Conference» στο Τέξας είχε ανακοινωθεί ότι στο αστεροειδή Ryugu είχαν βρεθεί 10 τύποι αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της γλυκίνης και της αλανίνης.
«Εντοπίσαμε διάφορες πρεβιοτικές οργανικές ενώσεις στα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνογόνων αμινοξέων, πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων παρόμοιων με το πετρέλαιο της γης και διάφορες ενώσεις αζώτου», δήλωσε ο Hiroshi Naraoka, του Πανεπιστημίου Kyushu στην Ιαπωνία, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες – όπως αναφέρει η Daily Mail - ο Ryugu θα μπορούσε να είναι ένα απομεινάρι ενός εξαφανισμένου κομήτη που πέρασε δεκάδες χιλιάδες χρόνια από το ηλιακό μας σύστημα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ισχύει αυτή η θεωρία τότε ο κομήτης στη συνέχεια εξατμίστηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες «και μετατράπηκε σε αστεροειδή με σωρούς ερειπίων αφού μετακινήθηκε στην εσωτερική ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Δία και του Άρη».
Να σημειωθεί ότι ο Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999 από αστρονόμους του προγράμματος LINEAR με παρατηρήσεις που έγιναν κοντά στο Σοκόρο του Νέου Μεξικού.
Ο αστεροειδής πήρε το όνομα «Ριούγκου», που σημαίνει «Παλάτι του Δράκοντα» στην ιαπωνική γλώσσα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 (Minor Planet Circular 95804), όταν ήταν γνωστό ότι αποτελούσε τον στόχο της διαστημικής αποστολής Χαγιαμπούσα 2.
Στον σχετικό ιαπωνικό λαϊκό μύθο (παραμύθι), το Ριούγκου ήταν ένα μαγικό υποβρύχιο ανάκτορο, στο οποίο ταξίδεψε ο ψαράς Ουρασίμα Τάρο πάνω στη ράχη μιας θαλάσσιας χελώνας και όταν επέστρεψε έφερε μαζί του ένα κουτί με μυστικά.