Γκουτέρες από Ουκρανία: Ζητεί από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
«Η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια, αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, από το ουκρανικό δίκτυο, στην στιγμή που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνους βομβαρδισμούς της τοποθεσίας του σταθμού.
«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια (...) αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.
Η Energoatom, διαχειρίστρια των ουκρανικών σταθμών, ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται πως η Ρωσία θα διακόψει την σύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που βρίσκεται από τον Μάρτιο υπό ρωσικό έλεγχο, με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο.
«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν την λειτουργία των αντιδραστήρων και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram.
Σύμφωνα με την Energoatom, οι ρώσοι στρατιώτες αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για τις γεννήτριες ντίζελ οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι «οποιαδήποτε ζημιά στην Ζαπορίζια θα ήταν αυτοκτονία» και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης του πυρηνικού σταθμού.
Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρης πρόσβαση παγκοσμίως στα ουκρανικά προϊόντα τροφίμων και στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Γκουτέρες είπε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται βοήθεια για να αγοράσουν τα σιτηρά αυτά και έκανε έκκληση για ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
«Είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο μέρη που έχουν ακινητοποιηθεί σε μια σκληρή σύγκρουση. Είναι πρωτόγνωρη σε εύρος και κλίμακα. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας σε πολλά μέτωπα», είπε.
«Είναι ώρα για μαζική και γενναιόδωρη υποστήριξη έτσι ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να αγοράσουν τα τρόφιμα από αυτό και από άλλα λιμάνια -και οι άνθρωποι να μπορούν να τα αγοράσουν», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ