Η προφητική συνέντευξη του Αλεξάντερ Ντούγκιν στο Newsbomb.gr - Τι έλεγε για τα λάθη της Ευρώπης

Περίπου επτά χρόνια πριν τη δολοφονία της κόρης του Ντάρια, ο «ιδεολόγος» του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και τη Μαρία Γιαχνάκη, για θέματα γεωπολιτικής και όχι μόνο.

Η προφητική συνέντευξη του Αλεξάντερ Ντούγκιν στο Newsbomb.gr -  Τι έλεγε για τα λάθη της Ευρώπης
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν είδε την κόρη του Ντάρια να δολοφονείται με τρομοκρατική ενέργεια.
AP Photo/Dmitry Serebryakov
5'

Η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στη Ρωσία και όχι μόνο. Τα σενάρια που διακινούνται είναι πολλά, με τη Μόσχα να «χρεώνει» την Ουκρανία για τη βομβιστική επίθεση την ώρα που ο λεγόμενος Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός (NRA) που υπόσχεται ανατροπή του Πούτιν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία.

Ο πατέρας της Ντούγκινα, Αλεξάντερ Ντούγκιν είχε στο παρελθόν πιστωθεί ότι διαμόρφωσε το όραμα του Πούτιν για μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε πρώην σοβιετικά κράτη όπως η Ουκρανία, με αποτέλεσμα να ονομαστεί «ο εγκέφαλος του Πούτιν». Όμως εσχάτως είχε γίνει πιο επικριτικός με τον Ρώσο πρόεδρο και θεωρείται ότι ήταν ο στόχος του βομβαρδισμού.

Στην κηδεία της κόρης του υποσχέθηκε ότι ένα νέο ρωσικό κράτος θα προσαρτήσει πλήρως την Ουκρανία και άλλα εδάφη και είπε πως η κόρη του «πέθανε για τον λαό, πέθανε για τη Ρωσία», προσθέτοντας οτι «το τεράστιο τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από το υψηλότερο επίτευγμα, τη νίκη μας» έναντι της Ουκρανίας.

Γκράφιτι στο Βελιγράδι για την 29χρονη Ντάρια Ντούγκινα.AP Photo/Darko Vojinovic

Ο ίδιος ο Πούτιν, το Κρεμλίνο και κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Σεργκέι Λαβρόφ, κάνουν λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και η τάση που επικρατεί στη Μόσχα είναι μία: Εκδίκηση. Ο NRA, ωστόσο, επιμένει πως η FSB, υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, «κατασκεύασε» ως ένοχο την Ουκρανή Νατάλια Βοβκ, καθώς δεν έχει να επιδείξει τίποτα στον Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, είτε ο στόχος ήταν η Ντάρια Ντούγκινα, είτε ο πατέρας της Αλεξάντερ Ντούγκιν, πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία.

Ο Ντούγκιν είναι ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στον πλέον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Νοέμβριο του 2015 είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και την απεσταλμένη μας στη Ρωσία, Μαρία Γιαχνάκη. Τότε, ο Ντούγκιν είχε αναφερθεί κυρίως στις γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω του πολέμου στη Συρία, στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λάθος αξίες επάνω στις οποίες βασίστηκε. Γεγονός που επιβεβαιώνεται τους τελευταίους μήνες με την ενεργειακή κρίση να «χτυπά» την ΕΕ και να τη φέρνει ακόμα και προ σεναρίων διάλυσης.

«Οι Αμερικανοί δημιούργησαν χάος, το οποίο κατευθύνεται όχι μόνο ενάντια στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία , αλλά και κατά της Ευρώπης. Όσο περισσότερο χάος και αταξία υπάρχει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τόσο περισσότεροι μετανάστες θα έρθουν στην Ευρώπη. Αυτό με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των κοινωνικών υποδομών και, ως εκ τούτου, στην πολιτική παράλυση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες τρομοκράτες εισρέουν στην Ευρώπη ως μέρος της διαδικασίας μετάβασης», σχολίαζε ο Ντούγκιν πίσω στο 2015 για τις εξελίξεις που δρομολογούνταν από τη δράσης του ISIS όχι μόνο στη Συρία αλλά και κατά της ίδιας της Ρωσίας.

«Μόλις απαρνιόμαστε την γεωπολιτική, αρχίζουμε να βυθιζόμαστε σε μια δίνη λεπτομερειών και αντιπαραθέσεων οι οποίες δεν μας αφήνουν να καταλάβουμε τι συμβαίνει: ποιος είναι εχθρός, ποιος είναι φίλος, και μάλιστα οι φίλοι και εχθροί αλλάζουν συνέχεια. Αν πάρουμε την Τουρκία, με ποιον είναι άραγε; Είναι δυσνόητο. Ποιοι είναι οι τρομοκράτες; Οι ισλαμιστές τους οποίους από τη μία δημιουργούν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν;», σχολίαζε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Newsbomb.gr.

Ο Αλεξάντερ Ντούγιν, στην κηδεία της κόρης του, Ντάρια.AP Photo/Dmitry Serebryakov

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν είχε αναφέρει από τότε πως «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι υπερεκτιμούμε τη δύναμη της οικονομίας». Οι εξελίξεις μετά τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και ο ενεργειακός «Αρμαγεδδών» που χτυπάει τη Γηραιά Ήπειρο και προκαλεί «ασφυξία», τον δικαιώνουν απόλυτα.

«Η Ένωση της Ευρώπης πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτιστική κι έπειτα, αν υπάρχει δυνατότητα, οικονομική. Η Ευρώπη του σήμερα δεν οικοδομήθηκε πάνω σε αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε καν στην κοινή γεωπολιτική μοίρα των εθνών της, αλλά στους δείκτες των χρηματιστηρίων. Έτσι, ενώθηκε οικονομικά αλλά διαμελίστηκε πολιτιστικά γιατί πολύ απλά η οικονομία δεν ενώνει τους λαούς, αλλά τους διαχωρίζει», ανέφερε – τότε – χαρακτηριστικά.

«Πάρτε για παράδειγμα την αμερικανική οικονομία: δε λειτουργεί ως οικονομία, απλά είναι ένα μέσο που ακολουθεί τις προσταγές της επιδίωξης της παγκόσμιας ηγεμονίας. Αυτό ναι μεν προκαλεί οικονομικά προβλήματα αλλά όχι με οικονομικούς όρους, παρά μόνο με στρατιωτικούς», πρόσθετε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, που κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες για την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα λεγόμενα του Ντούγκιν αν μην τι άλλο μπορούν να χαρακτηριστούν ως και προφητικά για την εξέλιξη της ΕΕ και της οικονομίας της…

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τι δουλειά έχει ο Μπιλ Γκέιτς στη Γροιλανδία; Το «κυνήγι θησαυρού» των Κροίσων ενώ λιώνουν οι πάγοι

Megafires: Ο πύρινος όλεθρος έφτασε και στην πόρτα μας - Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε

Επισιτιστική κρίση: Η λύση είναι στο...διάστημα - Το κινεζικό σχέδιο που κερδίζει έδαφος διεθνώς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή