Συγκλονίζει η Μισέλ Ομπάμα: «Μισούσα πάντα την εμφάνισή μου»

Στο βιβλίο της με τίτλο «The Light We Carry», τη συνέχεια του μπεστ σέλερ «Becoming», η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα μιλάει για τους φόβους της και την εμπειρία της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η Μισέλ Ομπάμα
Η Μισέλ Ομπάμα
ΑΡ
4'

Η Μισέλ Ομπάμα «μισεί» την εμφάνισή της, «πάντα και ό,τι κι αν γίνει», όπως αποκάλυψε στο νέο της βιβλίο. Το «The Light We Carry», η δεύτερη αυτοβιογραφία της πρώην πρώτης κυρίας, βασίζεται στον τίτλο Becoming του 2018 και φιλοδοξεί να γίνει όπως λέει χαρακτηριστικά μια «εργαλειοθήκη για να ζει κανείς με τόλμη».

Στο νέο βιβλίο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Guardian, η Ομπάμα συζητά τρόπους για να ξεπεράσει κάποιος το «φοβικό μυαλό» του, το οποίο παρομοιάζει με «έναν σύντροφο ζωής που δεν επέλεξε. «Ζω με το φοβισμένο μου μυαλό 58 χρόνια τώρα», γράφει. «Με κάνει να στεναχωριέμαι. Του αρέσει να με βλέπει αδύναμη».

Αυτό το μέρος του μυαλού της έχει συνεχώς αρνητικές σκέψεις για την εμφάνισή της, γράφει η Ομπάμα. Υπάρχουν «πολλά πρωινά» όταν ανάβει το φως του μπάνιου, ρίχνει μια ματιά στον εαυτό της στον καθρέφτη και «θέλει απεγνωσμένα να το σβήσει ξανά».

Η εμφάνισή της και το ύψος της συγκεκριμένα (είναι 1,80) είναι κάτι για το οποίο η Μισέλ Ομπάμα ήταν πάντα ανασφαλής, εξηγεί στο βιβλίο. Πάντα «μεγαλώνοντας ήμουν στις τελευταίες σειρές» στο σχολείο, γεγονός που «δημιούργησε μια μικρή πληγή μέσα μου, έναν μικροσκοπικό πυρήνα απέχθειας που με εμπόδιζε να αγκαλιάσω τις δυνάμεις μου».

Η Ομπάμα παραδέχεται επίσης ότι βίωσε μια «χαμηλού βαθμού μορφή» κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. «Συνέχισα τη δουλειά που έκανα – μιλώντας σε εικονικές μονάδες εγγραφής ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας καλούς σκοπούς, αναγνωρίζοντας τον πόνο των ανθρώπων, αλλά ιδιωτικά δυσκολευόμουν να αποκτήσω πρόσβαση στη δική μου ελπίδα ή να νιώσω ότι θα μπορούσα να κάνω μια πραγματική διαφορά» γράφει.

Όταν την προσέγγισαν οι Δημοκρατικοί για να μιλήσει στο εθνικό συνέδριο του κόμματος το 2020, δίστασε να απαντήσει, αν και τελικά συμφώνησε, αποκαλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ «λάθος πρόεδρο» στην ομιλία της. Κάθε φορά που σκεφτόταν την προσφορά να μιλήσει στο συνέδριο, ένιωθε «μπλοκαρισμένη», αποκαλύπτει τώρα στο The Light We Carry. Περιγράφει ότι «ένιωσε παγιδευμένη, στην απογοήτευση και τη θλίψη για αυτό που, ως χώρα, είχαμε ήδη χάσει».

«Ένιωσα ένα πέπλο απελπισίας να πέφτει πάνω μου, το μυαλό μου να γλιστράει προς ένα θαμπό μέρος», γράφει. «Ήμουν λιγότερο ικανή να νιώσω αισιοδοξία ή να σκεφτώ λογικά για το μέλλον. Ακόμη χειρότερα, ένιωσα τον εαυτό μου να ξεπερνά τα όρια του κυνισμού, μπήκα στον πειρασμό να συμπεράνω ότι ήμουν αβοήθητη, να παραδοθώ σε κάποια ιδέα ότι όταν επρόκειτο για τα επικά προβλήματα και τις τεράστιες ανησυχίες της ημέρας, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα.»

Στο The Light We Carry, η Μισέλ Ομπάμα σκέφτεται επίσης τις προεδρικές εκλογές του 2016. «Είτε οι εκλογές του 2016 ήταν είτε όχι μια άμεση επίπληξη» για τον σύζυγό της, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, «πόνεσε. Ακόμα πονάει», γράφει.

«Με συγκλόνισε βαθύτατα που άκουσα τον άνδρα που αντικατέστησε τον σύζυγό μου ως πρόεδρο να χρησιμοποιεί ανοιχτά και χωρίς συγγνώμη εθνοτικές συκοφαντίες, να κάνει τον εγωισμό και το μίσος κατά κάποιο τρόπο αποδεκτά, να αρνείται να καταδικάσει τους λευκούς υπερασπιστές ή να υποστηρίξει ανθρώπους που διαδηλώνουν για φυλετική δικαιοσύνη», προσθέτει. «Έμοιαζε σαν κάτι περισσότερο, κάτι πολύ πιο άσχημο, από μια απλή πολιτική ήττα».

Αργότερα στο βιβλίο, περιγράφει ότι παρακολουθούσε την «καταστροφική» επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο, η οποία ήταν «ίσως το πιο τρομακτικό πράγμα [που είχε δει] ποτέ». Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Becoming έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και περισσότερα από 17 εκατομμύρια αντίτυπα του έχουν πουληθεί παγκοσμίως.

Το The Light We Carry αναμένεται να γίνει επίσης μπεστ σέλερ. Το 2020, αναδείχθηκε η γυναίκα που την θαυμάζουν περισσότερο στην Αμερική, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή