FDA: Τι είναι το εργαστηριακό κοτόπουλο και τι γεύση έχει

Η FDA ενέκρινε την κατανάλωση του προϊόντος κρέατος πουλερικών της εταιρείας Upside Foods στις ΗΠΑ.

FDA: Τι είναι το εργαστηριακό κοτόπουλο και τι γεύση έχει
Κοτόπουλο που φτιάχνεται σε εργαστήριο
Upside Foods / Twitter
4'

Προϊόν κρέατος πουλερικών, το οποίο έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η αμερικανική εταιρεία Upside Foods χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα από ζωντανά ζώα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.

Μάλιστα, τέτοιο κοτόπουλο σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μια ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική αλυσίδα.

Η FDA υποστηρίζει ότι «τα προϊόντα αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα για την αμερικανική αγορά στο κοντινό μέλλον». Πρόσθεσε μάλιστα ότι προτίθεται να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες ανάπτυξης συνθετικών προϊόντων κρέατος, για να διασφαλίσει ότι τα είδη αυτά παράγονται «νόμιμα και με ασφάλεια».

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου είναι ήδη εφικτό να αγοράσει κανείς κρέας που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήριο. Πριν από δύο χρόνια, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση ενός προϊόντος συνθετικού κρέατος, των κοτομπουκιών που παράγει η εταιρεία Eat Just Inc.

Πολλές startup, όπως η ισραηλινή Aleph Farms και η Shiok Meats της Σιγκαπούρης, κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν τα προϊόντα τους όσο πιο γρήγορα στην αγορά. Η ζήτηση, εξάλλου, είναι πολύ μεγάλη, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνης, είτε λόγω υγείας είτε για εξαιτίας της ανησυχίας τους για το περιβάλλον.

Τι γεύση έχει το εργαστηριακό κοτόπουλο

Η εταιρεία Upside Foods, η πρώτη που κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη έγκριση στις ΗΠΑ, αναφέρει πως ένα από τα προϊόντα που δοκίμασε δημιουργήθηκε από ιστό που είχε αναπτύξει κοντές ίνες κρέατος και στη συνέχεια είχε συμπιεστεί σε πλαστικά καλούπια για να μοιάζει στο μέγεθος και στο σχήμα με μικρό στήθος κοτόπουλου.

Η υφή του ήταν αρκετά πιο μαλακή από το κανονικό στήθος κοτόπουλου και διέφερε αρκετά ο τρόπος με τον οποίο «αντιδρούσε» στο ψήσιμο. Όσο για τη γεύση του, αναφέρεται ότι ήταν αρκετά πιο έντονη από εκείνη του συνηθισμένου στήθους κοτόπουλου που αγοράζει κανείς στο σούπερ μάρκετ.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ο τρόπος που τρεφόμαστε σήμερα είναι ο ιδανικός. Αλλάζουμε τους κανόνες. Αποσυνδέουμε το κρέας από το ζώο» εξήγησε ο Δρ. Ούμα Βαλέτι, συνιδρυτής της εταιρείας και καρδιολόγος, σε δημοσιογράφο της New York Times, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Upside Foods για να δοκιμάσει το συνθετικό κοτόπουλο.

Αυτό που ώθησε τον Βαλέτι να ιδρύσει την startup ήταν η πεποίθησή του ότι η ίδια ιατρική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βλαστοκυττάρων στην καρδιοχειρουργική, μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και στην παραγωγή φαγητού. Το συνθετικό κοτόπουλο είναι απλώς το πρώτο βήμα για την φιλόδοξη εταιρεία, που ελπίζει σύντομα να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της και με άλλα είδη εργαστηρίου, όπως βοδινό, πάπια και αστακός.

Το ύψος αυτών των επενδύσεων μπορεί να αγγίξει τα 25 δισ. δολάρια το 2030, σύμφωνα με τους New York Times. Ο αριθμός μοιάζει πολύ μικρός συγκριτικά με την πρόβλεψη για τα 1,4 τρισεκατομμύρια της παγκόσμιας αγοράς κρέατος, όμως οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων ξέρουν καλά ότι πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη υποκατηγορία.

Παρόλα αυτά, φυσικά και υπάρχουν πολλοί που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής, προειδοποιώντας ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως η ακούσια δημιουργία αλλεργιογόνων και ότι παρακάμπτει τις βιώσιμες πρακτικές κτηνοτροφίας που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο, για χάρη αβάσιμων ισχυρισμών για περιβαλλοντικά οφέλη.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

FDA: «Πράσινο φως» για το πρώτο εργαστηριακό κοτόπουλο

ΙΝΚΑ: Κοτόπουλα και αυγά ακατάλληλα για κατανάλωση στην αγορά

Πύργος: Αγόρασε ωμό κοτόπουλο και το έφαγε στη μέση του δρόμου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή