Κορονοϊός: Το Πεκίνο επιστρέφει στην κανονικότητα, ο πλανήτης ανησυχεί
Οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν την κυβέρνηση της Κίνας να εγκαταλείψει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στον κορονοϊό. Το Πεκίνο δεν απαιτεί πλέον από τους ανθρώπους να δείχνουν αρνητικά τεστ για να εισέλθουν σε σούπερ μάρκετ και γραφεία, το τελευταίο σε μία σειρά μέτρων, μετά από τις ιστορικές διαμαρτυρίες.
«Το Πεκίνο ετοιμάζεται να ζήσει και πάλι», γράφει ο τίτλος της εφημερίδας της κυβέρνησης China Daily, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι «σταδιακά αγκαλιάζουν» την αργή επιστροφή στην κανονικότητα. Η περαιτέρω χαλάρωση μετά από μια σειρά από διαδηλώσεις έρχεται μετά τη μεγαλύτερη επίδειξη δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ο Σι Τζινπίγνκ έγινε πρόεδρος το 2012. «Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επανέναρξη μετά την πανδημία», δήλωσε ο κάτοικος του Πεκίνου Χου Ντονγκτσού 27 ετών, καθώς έβγαλε την κάρτα του για να εισέλθει στο μετρό χωρίς να απαιτείται πλέον αρνητικό τεστ.
Τα 10 νέα μέτρα χαλάρωσης
Κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν μαλακώσει τον τόνο τους σχετικά με τη σοβαρότητα του ιού, με αποτέλεσμα η Κίνα να εφαρμόσει αυτά που εδώ και καιρό έχουν επιλέξει οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, επιλέγοντας να ζήσουν με την COVID-19. Ο Tong Zhaohui, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Ασθενειών του Πεκίνου, δήλωσε ότι η τελευταία παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από την παγκόσμια εκδήλωση της γρίπης του 2009, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.
Η Κίνα μπορεί να ανακοινώσει 10 νέα μέτρα για την ελάφρυνση των μέτρων ήδη από την Τετάρτη (7/12), ανέφεραν πηγέςστο Reuters, καθώς οι πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα αίρουν τα lockdown. Αυτό έχει προκαλέσει αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών για μια ευρύτερη επαναλειτουργία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από τις αρχές, η κυκλοφορία σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και το Τσονγκγκινγκ παρέμεινε περιορισμένη. Πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί και φοβούνται τον ιό, ειδικά οι ηλικιωμένοι πολλοί από τους οποίους παραμένουν μη εμβολιασμένοι, ενώ υπάρχει επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις της χαλάρωσης στο εύθραυστο σύστημα υγείας της Κίνας.
Η Κίνα μπορεί να υποβαθμίσει τον Ιανουάριο την πανδημία στη λιγότερο αυστηρή κατηγορία Β από την τρέχουσα κατηγορία ανώτατου επιπέδου Α. «Έχει περάσει η πιο δύσκολη περίοδος», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα, αναφέροντας την εξασθενημένη παθογένεια του ιού και τις προσπάθειες να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κίνα μπορεί να ανοίξει ξανά την οικονομία και να μειώσει τους συνοριακούς ελέγχους νωρίτερα από το αναμενόμενο το επόμενο έτος, με ορισμένους να προβλέπουν ότι θα ανοίξει πλήρως την άνοιξη. Αλλά περισσότεροι από τους μισούςΚινέζους λένε ότι θα αναβάλουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν ξανά αύριο, έδειξε μια μελέτη την Τρίτη.
Η Κίνα ανέφερε 5.235 περιπτώσεις που σχετίζονται με την COVID από τη Δευτέρα. Ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα διόδια θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο εάν η έξοδος είναι πολύ βιαστική.
ΗΠΑ: «Ελπίζουν» ότι η στρατηγική της Κίνας θα πετύχει
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Κίνα να καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχημένο τρόπο την πανδημία του νέου κορονοϊού. «Ευχόμαστε η Κίνα να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία της COVID-19. Αυτό είναι και προς το δικό μας συμφέρον», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.
«Είναι πάνω απ΄όλα προς το συμφέρον του κινεζικού λαού, αλλά και προς το συμφέρον ανθρώπων στον κόσμο ολόκληρο, κατά συνέπεια θα θέλαμε να τα καταφέρουν», επέμεινε. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τις «δραματικές συνέπειες» για τη διεθνή οικονομία λόγω των επιβραδύνσεων της κινεζικής —της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτήν των ΗΠΑ—, εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών που επέβαλαν ως τώρα οι αρχές για να εξαλείψουν τον ιό, στο πλαίσιο της πολιτικής «zero COVID».
Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο βρέθηκε αντιμέτωπο με διαδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν οι πιο εκτεταμένες μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατία που κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο το 1989. Πέρα από τα lockdown, πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του πολιτικού συστήματος, με συνθήματα που αξίωναν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να εγκαταλείψουν την εξουσία.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν εναντίον των κινδύνων που ελλοχεύουν στο πλήρες άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, λόγω των προβλημάτων και των ασυνεχειών του συστήματος εμβολιασμού στην Κίνα. Ο SARS-CoV-2, ο ιός που έχει κοστίσει απευθείας τη ζωή σε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, εντοπίστηκε αρχικά στην Κίνα στα τέλη του 2019.