Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει με την Εύα Καϊλή στη φυλακή
Η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου μετά το «Qatar Gate» αναμένεται θυελλώδης. Παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές Saint Gilles των Βρυξελλών η Εύα Καϊλή που θα αναζητήσει νομική υποστήριξη από το Βέλγιο.
Το σκάνδαλο «Qatar Gate» που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο έχει προκαλέσει «σεισμό» σε όλη την Ευρώπη. Βρυξέλλες και Αθήνα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς επισημοποιήθηκε την Κυριακή (11/12) η σύλληψη της Εύας Καϊλή και τριών ακόμα προσώπων με το κατηγορητήριο να είναι βαρύτατο. Οι κατηγορίες αφορούν σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Η Εύα Καϊλή παρέμεινε για τρίτο 24ωρο υπό κράτηση, και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη φυλακή Saint Gilles στις Βρυξέλλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Έχουν τον ρόλο του κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Σε αυτή τη φυλακή, μάλιστα, είχε οδηγηθεί ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, μέχρι την έκδοσή του στην Ελλάδα.
Με την αντιπρόεδρό του στη φυλακή, λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που σχετίζεται με το Κατάρ. Στην ημερήσια διάταξη, προφανώς, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για την υπόθεση, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αναφορές από τους ευρωβουλευτές αλλά και από το προεδρείο.
Μάλιστα, ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ που προχώρησε σε αρκετές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, υποστήριξε πως «θα πάρει φωτιά το Ευρωκοινοβούλιο», σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. «Νομίζω πως αυτό που θα δούμε, δεν έχει προηγούμενο την τελευταία δεκαετία που καλύπτω τις συνεδριάσεις», σχολίασε.
Ασφυκτικές πιέσεις για καθαίρεση της Εύας Καϊλή
Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν πιέσεις και παραινέσεις για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή μέσω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν. Η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, το Σάββατο (10/12) κοινοποίησε άλλωστε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε.
Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, από την πλευρά της έκανε γνωστό πως θα φέρει το θέμα στην επόμενο Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.
«Οι S&D θα ζητήσουν νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του Κανονισμού. Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Αναζητά νομική εκπροσώπηση στο Βέλγιο η Εύα Καϊλή
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κ. Καϊλή δεν έχει επικοινωνία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες για το σκάνδαλο διαφθοράς. Ούτε καν με τον σύντροφό της, ο οποίος επίσης κρατείται. Είναι προφανές πως η ίδια είναι σε πολύ δεινή θέση, καθώς αιφνιδιάστηκε απόλυτα από τις Αρχές του Βελγίου οι οποίες υπό άκρα μυστικότητα προχώρησαν στην επιχείρηση των συλλήψεων. Πλέον, η κ. Καϊλή θα πρέπει να αναζητήσει εκπροσώπηση από Βέλγο δικηγόρο καθώς θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας.
Ενδεχομένως, όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, η κ. Καϊλή να ζητήσει έναν κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη καθώς δεν υπάρχει οριστική απόφαση του εισαγγελέα για προφυλάκιση. Με δεδομένο ότι η κ. Καϊλή και ο σύντροφός της έχουν μια κόρη 4 ετών, η οποία στερείται για την ώρα τους γονείς της, δεν αποκλείεται αυτό να παίξει κάποιο ρόλο στην απόφαση για προφυλάκιση ή όχι. Ο πατέρας της κ. Καϊλή, πάντως, αφέθηκε ελεύθερος αλλά υπό όρους. Θυμίζουμε πως και ο ίδιος είχε συλληφθεί έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών με σακούλες που περιείχαν χρήματα.
Με 160.000 ευρώ στα χέρια συνελήφθη η Εύα Καϊλή
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Εύα Καϊλή δεν μπορούσε να κάνει χρήση της ασυλίας της καθώς συνελήφθη με σακούλες γεμάτες χρήματα, στα χέρια της, μέσα στο σπίτι της. Νομικά ο όρος ονομάζεται «flagrante delicto», δηλαδή «αυτόφωρο έγκλημα» και με βάση τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίο η ασυλία δεν ισχύει για τέτοιο αδίκημα.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ενισχυθεί οι υποψίες για την ύπαρξη ενός εξωχώριου λογαριασμού της κ. Καϊλή, ο οποίος έχει υπόλοιπο το οποίο ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.
Εξετάζονται κι άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον της
Νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν πως το ποσό που βρέθηκε στα χέρια της κ. Καϊλή έφτανε στις 160.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι έρευνες των Αρχών του Βελγίου αναμένεται να συνεχιστούν και να επεκταθούν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της κ. Καϊλή.
Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα κληθεί να καταθέσει και η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή, η οποία είναι σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας. Δεν αποκλείεται, επίσης, να κληθούν κι άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον της 44χρονης πολιτικού, καθώς αυτό αποτελεί πάγια τακτικήτων αρχών του Βελγίου.