Αποψιλώνουν δάση και λιβάδια για να ζεσταθούν στη Δυτική Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει τους Ευρωπαίους σε εναλλακτικές και ίσως παράνομες λύσεις. Στη Γερμανία βάζουν ακόμη και συσκευές GPS σε δέντρα για να τα προστατεύσουν από την παράνομη υλοτόμηση.

Αποψιλώνουν δάση και λιβάδια για να ζεσταθούν στη Δυτική Ευρώπη
Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Associated Press
4'

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη, καθώς έχουν έρθει τα πρώτα κρύα του χειμώνα, με τους πολίτες να ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν οικονομικά.

Στη Δυτική Ευρώπη, συγκεκριμένα, «κουρεύουν» μέχρι και τα λιβάδια, μαζεύοντας τύρφη για να την κάψουν στο τζάκι. Σύμφωνα με τον Guardian, στη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι πολίτες προμηθεύονται αποξηραμένα δέματα τύρφης έτοιμα προς καύση. Έχει την ίδια θερμιδική αξία με το κάρβουνο και χαμηλότερο κόστος.

Και ενώ το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνεται, ο κόσμος έχει βγει στην εξοχή για αναζήτηση καύσιμης ύλης. Η τύρφη, ωστόσο, είναι ένα καύσιμο που βλάπτει το περιβάλλον, αλλά μπορεί να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ για μια οικογένεια, ειδικά τώρα καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν όλο και πιο χαμηλά.

Υποτίθεται πως φέτος η Ιρλανδία θα ασχολούταν σοβαρά με την προστασία της τύρφης, και έτσι η κυβέρνηση εισήγαγε περιορισμούς στην κοπή της για να προστατεύσει τους βάλτους της Ιρλανδίας. Όμως με την ενεργειακή κρίση, για πολλούς η επιλογή αυτή είναι η μόνη λύση.

Η θέρμανση ενός μέσου νοικοκυριού με τύρφη για ένα χρόνο κοστίζει περίπου 500 ευρώ έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ για τις πιο φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας.

«Οι άνθρωποι που έχουν κήπο με χλοοτάπητα κάνουν πάρτι... Είναι σαν να έχεις μια πετρελαιοπηγή στην πίσω αυλή σου», δήλωσε ο Michael Fitzmaurice, ανεξάρτητο μέλος του Ιρλανδικού κοινοβουλίου και πρόεδρος της ένωσης Turf Cutters and Contractors. «Ένα μέσο νοικοκυριό που βασίζεται στην τύρφη καταναλώνει 10 έως 12 τόνους ετησίως. Είναι η ασφάλεια τους απέναντι στην ενεργειακή κρίση», είπε.

Ο Niall Ó Brolcháin, ερευνητής στο Insight Center for Data Analytics στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, δηλώνει πως «ο οικονομικός παράγοντας είναι ένα πολύ ισχυρότερο κίνητρο, από τη σωτηρία του πλανήτη. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια άμεση κρίση». Πολλές φορές, μάλιστα, οι άνθρωποι κάνουν χρήση των λεγόμενων δικαιωμάτων turbary, για να κόβουν τύρφη, ακόμα και αφού έχουν λήξει. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία για ανθρώπους που πουλάνε τύρφη από πόρτα σε πόρτα», ανέφερε.

Ο Marc Ó Cathasaigh, μέλος του κοινοβουλίου του κόμματος των Πρασίνων, εκτιμά «μια αύξηση στην κοπή τύρφης από πέρυσι που φτάνει στο 200%. Οι κάτοικοι της υπαίθρου της Ιρλανδίας επιβίωσαν για αιώνες αποστραγγίζοντας τυρφώνες και χρησιμοποιώντας τύρφη ως καύσιμο. Η ποιότητα του αέρα επηρεάζει την υγεία, το ένα διαδέχεται το άλλο».

Κλέφτες ξηλείας στη Γερμανία

Μια αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη Γερμανία, με τους πολίτες λόγω της ενεργειακής κρίσης να στρέφονται στα ξύλα για να ζεσταθούν. Ωστόσο, αρκετές είναι οι περιπτώσεις κλοπής καυσόξυλων, ενώ έχουν φτάσει να αποψιλώνουν παράνομα τα δάση.

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία Γερμανικών Ενώσεων Ιδιοκτητών Δασών όλο ότι περισσότεροι άνθρωποι συλλέγουν ξύλα και οι επαγγελματίες κλέφτες τα κλέβουν για καυσόξυλα, με τις απώλειες τους τελευταίους μήνες να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει ο Guardian, τα γερμανικά δάση έχουν γεμίσει με πολίτες που μαζεύουν ξύλα αλλά και λαθροτόμους.

Τις νύχτες κλέφτες φορτώνουν κομμένους κορμούς από τα δάση της Γερμανίας και γίνονται άφαντοι. Συνήθως, οι κλέφτες ξυλείας με βαρέα οχήματα μπαίνουν στα δάση και αναζητούν τα κομμένα δέντρα που περιμένουν τη συλλογή τους. Σε μια περίπτωση, κλέφτες κοντά στο Königs Wusterhausen, έξω από το Βερολίνο, έκοψαν και αφαίρεσαν 100 δέντρα. Οι περιπατητές στο δάσος παροτρύνονται από τις αρχές να αναφέρουν ύποπτη δραστηριότητα. Μερικοί από ιδιοκτήτες γης έχουν τοποθετήσει συσκευές GPS σε δέντρα για να τα προστατέψουν.

Διαβάστε ακόμα:

Πλαφόν - φυσικό αέριο: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία υπουργοί Ενέργειας

Πυρηνική σύντηξη: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για «το Γκράαλ της σύντηξης»

Ζήτησαν από οικογένεια να πληρώσει 1.000.000 ευρώ σε ρεύμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή