Liberation: Το Κατάρ έκανε «εισβολή» στη Γαλλία με «Δούρειο Ίππο» την Παρί Σεν Ζερμέν

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Liberation», δείχνει το mondus operandi του κυκλώματος που στήθηκε από το Κατάρ έτσι ώστε να αποκτήσει επιρροή στη Γαλλία. Ο ρόλος που έπαιξε η απόκτηση της Παρί Σεν Ζερμέν από τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ο «στρατός» των τρολ για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και τα πρόσωπα που είχαν θέσεις – κλειδιά στην υπόθεση.

Liberation: Το Κατάρ έκανε «εισβολή» στη Γαλλία με «Δούρειο Ίππο» την Παρί Σεν Ζερμέν
Ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, από το Κατάρ...
AP Photo/Thibault Camus, File
9'

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας «Liberation», δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο που έχουν δεχθεί την «εισβολή» του Κατάρ. Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι «Η Γαλλία πύλη εισόδου για το λόμπι του Κατάρ» και σε αυτό εξηγεί το πώς στήθηκε ολόκληρο κύκλωμα με κινητήριο δύναμη, προφανώς, το χρήμα...

Ένα από τα σημεία του πλανήτη που έχει ρίξει το βάρος της, έτσι ώστε να ασκεί επιρροή, η χώρα του κόλπου, είναι η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι. Η εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν το 2011 ήταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, με το Κατάρ να «προσγειώνει» στη γαλλική πρωτεύουσα έναν «στρατό» που θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του. Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Άνθρωποι που ανέλαβαν να παίξουν έναν συγκεκριμένο, σκοτεινό, ρόλο με ένα απλό κίνητρο. Το χρήμα. Και όχι απλά το πολύ χρήμα, αλλά το άφθονο που συχνά μετακινούταν μέσα σε βαλίτσες και κουτιά, όπως συνέβη στην περίπτωση της Εύας Καϊλή και των άλλων συλληφθέντων στις Βρυξέλλες.

Τα πρακτορεία επιρροής και ο «στρατός των τρολ»

Όπως αναφέρει η Liberation, ήταν 2017 όταν υπογράφηκε μια παγκόσμια σύμβαση στο Παρίσι μεταξύ του Κατάρ και των πρακτορείων επιρροής, τα οποία θα πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εισόδου, ηλεκτρονικής φήμης και λόμπιινγκ για το εμιράτο. Στο επίκεντρο αυτού του συμβολαίου, και παρόλο που δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη προτεραιότητα, θα γεννηθεί κυρίως το περίφημο «Twitter troll farm» της Παρί Σεν Ζερμέν, του οποίου η Mediapart αποκάλυψε την ύπαρξη. Χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα μέσα ενημέρωσης, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων, αυτή η ομάδα «αμυντικών» λογαριασμών στο Twitter δείχνει από μόνη της τη σύγχυση συμφερόντων, μεταξύ της υπεράσπισης του Κατάρ ως κράτους και της υπεράσπισης της Παρί Σεν Ζερμέν και του ισχυρού προέδρου της, Νάσερ Αλ Κελαϊφί. Ήταν, επί της ουσίας, ένα ισχυρό εργαλείο διεθνούς επιρροής του εμιράτου. Υπό το φως αδημοσίευτων στοιχείων, η Liberation αποκάλυψε ότι ακόμα και πολλά φαρμακεία κινητοποιήθηκαν κρυφά για να επηρεάσουν τη γαλλική κοινή γνώμη.

Βασικός παίκτης σε αυτή την ιστορία, είναι κατά την εφημερίδα ο Αλεξάντρ Μεντβεντόφσκι. Ένας 63χρονος πρώην Σύμβουλος Επικρατείας, πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κίνηματος και οργανωτής της πολιτικής του Κατάρ στο Παρίσι εκείνη την περίοδο. «Το συμβόλαιο τέθηκε πραγματικά σε καλό δρόμο τον Ιούλιο του 2017, στο Peninsula Hotel», είπε στην εφημερίδα ο ίδιος σε μια συζήτηση στο γραφείο του στο Παρίσι. Οι επίσημες υπογραφές σε αυτή τη σύμβαση «έπεσαν» στις 15 Ιουλίου 2017. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε επιβληθεί εμπάργκο κατά του Κατάρ από άλλες χώρες του κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, με το εμιράτο τότε να χρειάζεται ισχυρούς υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή, ειδικότερα στη Γαλλία.

«Τους προσέγγισαν όπως την Εύα Καϊλή»

Έναντι 2,34 εκατ. ευρώ, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) ζητούσε έναν συγκεκριμένο αριθμό ενεργειών που αναφέρονταν στη σύμβαση. Μεταξύ αυτών ήταν η προσέγγιση κύριων ηγετών και θεσμών, αμέσως μετά τις εκλογές του 2017, η προσέγγιση νέων πολιτικών ομάδων και φορέων και ο επηρεασμός της λήψης αποφάσεων από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Στόχος ήταν να τονίζεται διαρκώς ο αντιπαραγωγικός χαρακτήρας του εμπάργκο κατά του Κατάρ. Στόχος ήταν επίσης η προσέγγιση και κινητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας (στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον αραβικό κόσμο). Στόχοι ήταν και άνθρωποι που φαινόταν να έχουν απήχηση, εκφράζοντας δημόσιες θέσεις υπέρ του Κατάρ. «Όπως συνέβη από την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, που κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», αναφέρει η «Liberation».

Ενας από τους συμμετέχοντες στον «πόλεμο πληροφοριών», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Δημιουργήσαμε και επηρεάσαμε διαδικτυακό περιεχόμενο, γνωρίσαμε και προσανατολίσαμε τη δουλειά ορισμένων δημοσιογράφων, μερικές φορές μέσω ταξιδιών στη Ντόχα, επενδύοντας σε πλατφόρμες όπως το Club [ο συμμετοχικός χώρος της] Mediapart. Ήταν αρκετά κλασικό, με λίγα λόγια». Οι εταιρείες ESL και GCO, που ήταν οι δύο βασικοί παίκτες της ιστορίας, δεν εμφανίζονται σε κανένα έγγραφο. Ο λόγος ήταν η πελατεία της ESL σε άλλες χώρες του κόλπου, που δεδομένα θα αντιδρούσαν σε μια τέτοια ανάμειξη του συνεργάτη τους. Εμφανίστηκε μια εταιρεία, η Rivington, η οποία σήκωσε το «βάρος» της σύμβασης, από πλευράς Γαλλίας. Από πλευράς Κατάρ, εμφανίστηκε η η Global Advisory Company, η οποία λειτούργησε ως cache-sex του GCO, προικισμένη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, με πιστώσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως έχοντας έδρα το Λονδίνο και την Ντόχα.

«Τα χρήματα του Κατάρ, τρελαίνουν τους ανθρώπους»

Από εκεί και έπειτα, η ESL χρησιμοποίησε υπηρεσίες πολλών συνεργατών. Πρακτορεία ηλεκτρονικού Τύπου, εταιρείες δημοσίων σχέσεων, εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας… Άπαντες στην υπηρεσία του Κατάρ και των δισεκατομμυρίων που επένδυσε με έναν και μοναδικό στόχο. Να προστατευθεί και να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα του εμιράτου. Ένα από τα παραδείγματα που δίνει η «Liberation», είναι αυτό της Sihem Souid, εταιρεία πρώην αστυνομικού – παράλληλα υπάλληλος σχέσεων Τύπου στην πρεσβεία του Κατάρ – η οποία αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει την καθοδήγηση Γάλλων δημοσιογράφων στην Ντόχα, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. «Τα χρήματα από το Κατάρ, τρελαίνουν τους ανθρώπους και ανοίγουν την όρεξη», είπε στη γαλλική εφημερίδα πηγή που εργάζεται στην οικονομική αστυνομία της Γαλλίας.

Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει συσκέψεις και συζητήσεις διάφορων εμπλεκόμενων, στις οποίες στόχος ήταν διαρκώς να αμβλύνονται οι αρνητικές εντυπώσεις και να μεγιστοποιούνται οι θετικές αναφορές για το Κατάρ. Ανάλογες ήταν οι οδηγίες και στον «στρατό» των διαδικτυακών τρολ που είχε δημιουργηθεί. Κομβικό ρόλο, πέρα από τον Μεντβεντόφσκι, είχαν διαδραματίσει ο τότε διευθυντής επικοινωνίας της Παρί Σεν Ζερμέν, Ζαν Μαρσιάλ Ριμπς, όπως και ο Γαλλοτυνήσιος επιχειρηματίας Λοτφί Μπελ Χατζί.

Διαδικτυακές επιθέσεις ακόμα και στον Εμπαπέ

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης αυτών των ομάδων «κρούσης» υπέρ του Κατάρ, ήταν ο τρόπος που έδρασαν το καλοκαίρι του 2018. Τότε πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες «επιθέσεις» κατά προσώπων και μέσων ενημέρωσης, όπως η Equipe, το Mediapart, και δημοσιογράφων που ασκούσαν κριτική. Ακόμα και παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν δεν ξέφυγαν από τα «πυρά» τους, όπως ο Αντριέν Ραμπιό ο οποίος ήθελε να φύγει για τη Γιουβέντους – όπως και έγινε στη λήξη του συμβολαίου του. Στόχος είχε γίνει ακόμα και ο Κιλιάν Εμπαπέ, λίγο πριν την ανανέωση του συμβολαίου του.

Σύμφωνα με τη «Liberation», το 2017 η ESL οργάνωσε επίσης την εκστρατεία του Χαμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ-Καουάρι, του υποψηφίου της Ντόχα για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της UNESCO. Μια θέση κύρους που ήθελε να κερδίσει το Κατάρ εν μέσω του εμπάργκο. Τότε, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διαμάχη με τους γείτονές του στον κόλπο. Η θέση, εν τέλει, κατέληξε στην πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Οντρέι Αζουλάι.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι στην Ντόχα του Κατάρ το 2009AP Photo/Philippe Wojazer, Pool

Σύμβουλος του Σιράκ και του Σαρκοζί στο κύκλωμα

Εκείνη την εποχή, ο Μεντβεντόφσκι, ύποπτος ότι έπαιζε παιχνίδια εναντίον της Γαλλίας, είχε αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο σε αυτήν την υποστήριξη, αλλά ένας πρώην συνεργάτης του επιβεβαιώνει σήμερα ότι το πρακτορείο εργαζόταν στη σκιά «για σχεδόν ένα χρόνο», ιδίως μέσω ενός πρώην συμβούλου του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί. O άνθρωπος αυτός, σήμερα έχει τον σημαντικό τίτλο του «ανώτερου συμβούλου πολιτικής» στην ESL και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον Ντιντιέ Καστρ.

Ο Ντιντιέ λε Μπρε, πρώην συντονιστής εθνικών πληροφοριών στην κυβέρνηση μεταξύ 2015 και 2016 μετά από καριέρα διπλωμάτη στο Quai d'Orsay, είναι ένας άλλος "ανώτερος" συνεργάτης του ESL από την ανώτατη διοίκηση. Οπως και η πρώην εξέχουσα φιγούρα της γαλλικής διπλωματίας, Μπερτράν Μπεσανσό, που ήταν πρεσβευτής της Γαλλίας στη Σαουδική Αραβία. Ένας στρατηγός, μια χούφτα μεγάλα κεφάλια από τη βιομηχανία, τα οικονομικά και την επικοινωνία συμπληρώνουν την ομάδα των συνεργατών της εταιρείας. «Ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστεί η εκστρατεία της επιρροής του Κατάρ στη Γαλλία», καταλήγει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Liberation.

«Όχημα» για το Μουντιάλ του Κατάρ η Παρί

Πρόσφατα, σε άρθρο της Mediapart, είχε γίνει εκ νέου αναφορά στις σχέσεις Σαρκοζί και Κατάρ. Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για έρευνα από τις γαλλικές Αρχές για τυχόν χρηματισμό του Γάλλου προέδρου την εποχή της ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο εμιράτο. Από το 2016 είναι, άλλωστε, η υπόθεση στο «μάτι» της γαλλικής δικαιοσύνης. Ήταν η χρονιά που είχε διεξαχθεί το περιβόητο «μυστικό γεύμα» του Σαρκοζί με τον Μισέλ Πλατινί, τότε πρόεδρο της UEFA και αντιπρόεδρο της FIFA, τον τότε διάδοχο πρίγκιπα του Κατάρ, και νυν εμίρη, Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Τάνι με την ψήφο πλατινί στην ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ να είναι καθοριστική.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ στο Κατάρ. Κατηγορούμενος, εκτός του Καταριανού πολυεκατομμυριούχου, ήταν και ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε. Το κατηγορητήριο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Κελαϊφί είχε υποσχεθεί μια βίλα 5 εκατ. ευρώ στη Σαρδηνία, αν ο Βάλκε είχε συνεισφορά στο να πάρει το Bein Sports του Κατάρ τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή