Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για αρχαία μνημεία και ιστορικά κτήρια
Οι δύο ισχυροί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε μνημεία χιλιάδων ετών και ιστορικές πόλεις
Η μερική καταστροφή ενός κάστρου της ρωμαϊκής εποχής στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ προκάλεσε φόβους ότι οι δύο σεισμοί της Δευτέρας (6/2) μπορεί να έχουν καταστρέψει άλλα ανεκτίμητα μνημεία στην Τουρκία και τη Συρία, περιοχές πλούσιες σε πολιτιστική κληρονομιά.
Φωτογραφίες από το κάστρο της Γκαζιαντέπ που θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες ακροπόλεις στην Τουρκία, έδειξαν τμήματα των πέτρινων τοίχων του είχαν καταρρεύσει στην πλευρά του φρουρίου.
Η Συρία και η Τουρκία θεωρούνται κοιτίδες του παγκόσμιου πολιτισμού και φιλοξενούν μερικά από τα πιο πολύτιμα κειμήλια της αρχαιότητας στον κόσμο, όπως επίσης και πολλά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, ανάμεσά τους την αρχαία πόλη του Χαλεπίου, που έχει ήδη καταστραφεί από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Μη επαληθευμένες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι οι σεισμοί της Δευτέρας μπορεί να έχουν καταστρέψει τη δυτική πύλη της παλιάς πόλης του Χαλεπίου.
Το κάστρο Γκαζιαντέπ σείστηκε όταν ένας σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την κατάρρευση κτηρίων σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, ενώ ένας δεύτερος σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου έντεκα ώρες μετά.
«Ορισμένοι από τους προμαχώνες στα ανατολικά, νότια και νοτιοανατολικά τμήματα του ιστορικού Κάστρου Γκαζιάντεπ στην κεντρική συνοικία Şahinbey καταστράφηκαν από τον σεισμό. Τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στο δρόμο», μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Τα σιδερένια κάγκελα γύρω από το μνημείο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Κατέρρευσε και ο τοίχος δίπλα στο κάστρο. Σε ορισμένους προμαχώνες, παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές μετά τον σεισμό», πρόσθεσε.
Τμήματα του κάστρου, που βρίσκονται σε ψηλό έδαφος στο κέντρο της σύγχρονης Γκαζιαντέπ, πιστεύεται ότι χρονολογούνται από την αυτοκρατορία των Χετταίων, αλλά το κύριο κτίριο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους τον δεύτερο και τρίτο αιώνα.
Αργότερα ενισχύθηκε και επεκτάθηκε κατά την περίοδο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α', ο οποίος ονομαζόταν «Αρχιτέκτονας των Κάστρων», σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο για τα Τουρκικά Μουσεία.
Ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τεμένους Şirvani, δίπλα στο κάστρο, κατέρρευσαν επίσης εν μέρει κατά τη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Daily Sabah.
Σχετικές ειδήσεις
Σεισμός στην Τουρκία: Βρέθηκε ζωντανός ο Κρίστιαν Ατσού, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότεροι από 3.000 οι νεκροί, γκρεμίστηκαν 5.600 κτήρια
Σταθακόπουλος-Σεισμός: Κούρδοι και Σύροι πρόσφυγες τα θύματα – Πώς θα το εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν