Γερμανία: Επιστήμονες προσπαθούν να «ξεγελάσουν» τον θάνατο ψύχοντας τα σώματα νεκρών
Γερμανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι μια μέρα θα βρουν έναν τρόπο να επανεκκινήσουν την καρδιά και το μυαλό και να «αναστήσουν» ανθρώπους
Μια ομάδα Γερμανών γιατρών στη νεοσύστατη εταιρεία Tomorrow Biostasis, προσπαθεί να ξεγελάσει τον θάνατο και να επαναφέρει τους ανθρώπους στη ζωή. Η εταιρεία με έδρα την Γερμανία, συντηρεί ήδη δέκα άτομα μέσα σε μια μονωμένη δεξαμενή με υγρό άζωτο, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Tech. Eu το «ασθενοφόρο ετοιμότητας» της Tomorrow Biostasis είναι ήδη απασχολημένο, με τον συνιδρυτή της εταιρείας Εμίλ Κεντζιόρα να εργάζεται για τη δημιουργία της πρώτης ευρωπαϊκής κρυογενετικής εταιρείας. Σύμφωνα με τον Κεντζιόρα, στο μέλλον, μόλις πεθαίνει κάποιος, η Tomorrow Biostasis θα ανταποκρίνεται αμέσως για να διατηρήσει το σώμα και/ή τον εγκέφαλό του. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα θεραπεύει την αρχική αιτία θανάτου του και θα το ανασταίνει ώστε να ζήσει περισσότερα χρόνια.
Τα σώματα των νεκρών ατόμων μεταφέρονται στο Rafz της Ελβετίας για μακροχρόνια αποθήκευση στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Biostasis. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως δωρεά επιστημονικού σώματος. Προκειμένου να καταστεί η διαδικασία νόμιμη, τα πτώματα ψύχονται σε θερμοκρασία γύρω στους -196 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούνται μέσα σε μονωμένη δεξαμενή με υγρό άζωτο.
Ωστόσο, το πώς ακριβώς θα αναζωογονηθούν όσοι έχουν κρυοσυντηρηθεί παραμένει άγνωστο. Ενώ οι επιστήμονες μπορούν να καταψύξουν τον εγκέφαλο για να διατηρήσουν κύτταρα και ιστούς, κανείς δεν ξέρει πώς να επαναφέρει έναν προηγουμένως νεκρό εγκέφαλο στη ζωή με κανονική λειτουργία και μνήμες. Όπως είναι λογικό, οι θεωρητικοί της ηθικής και της βιοηθικής εγείρουν ισχυρά αντεπιχειρήματα σχετικά με αυτή την αμφιλεγόμενη διαδικασία. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους ισότιμα. Αλλά ποιος θα αποφασίζει ποιοι θα διατηρούνται και ποιοί θα ανασταίνονται; Αυτό το ερώτημα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Πηγή: ΕΡΤ