Τζο Μπάιντεν: Η επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Κίεβο και τα όπλα αξίας 500 εκατ.δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν ένα χρόνο 

O Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο
O Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο
Α.Ρ
3'

Παραμονές της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, o Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, διαμηνύοντας οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί» και επαινώντας τον «ηρωικό» αγώνα τους.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέες κυρώσεις για τη Ρωσία και νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού περιλαμβάνουν περισσότερες ρουκέτες για τα HIMARS, τα τροχοφόρα και εξαιρετικά κινητά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης που έχουν ήδη αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης.

Το κλειδί για την Ουκρανία είναι να συνεχίσει να τροφοδοτεί με όπλα τη στρατιωτική της μηχανή στα ανατολικά της χώρας, όπου η Ρωσία είναι σε θέση να διατηρήσει υψηλό ποσοστό επιθέσεων πυροβολικού.

Ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι εμφανίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο στο κέντρο του Κιέβου και αργότερα εμφανίστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «ακλόνητη» υποστήριξη που είχε λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε το θάρρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί το Κίεβο έξι φορές όταν είχε υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος. «Ήξερα ότι θα επέστρεφα», είπε.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη... Βασιζόταν στην πεποίθηση οτι το ΝΑΤΟ δε θα ήταν ενωμένο. Βασιζόταν σε εμάς ότι δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε άλλους στο πλευρό της Ουκρανίας. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτό τώρα. Απλώς έκανε λάθος» Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούσαν ενώ ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν βρίσκονταν μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο κέντρο του Κιέβου.

«Σήμερα οι διαπραγματεύσεις μας ήταν πολύ καρποφόρες», είπε από την πλευρά του ο Ζελένσκι. Προσθέτει ότι τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης σίγουρα θα φανούν στο πεδίο της μάχης. Η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία νωρίτερα τον Ιανουάριο έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Μπάιντεν μίλησαν επίσης για όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Ξέρω ότι θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό πακέτο υποστήριξης προς την Ουκρανία... που θα εξυπηρετεί ένα σαφές μήνυμα ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν έχει καμία πιθανότητα. Η Ουκρανία σας ευγνωμονεί, κύριε πρόεδρε» είπε στον Μπάιντεν.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα εξήρε την επίσκεψη Μπάιντεν ως «νίκη του ουκρανικού λαού» και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Γράφοντας στο Facebook, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η επίσκεψη ήταν «ιστορική», προσθέτοντας ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ζελένσκι ήταν ευχαριστημένοι με τις σημερινές συνομιλίες τους. «Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και όλου του ελεύθερου κόσμου», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή