Γαλλία: Τα σκουπίδια «της οργής» πλημμυρίζουν το Παρίσι - 16η ημέρα απεργίας στην καθαριότητα

Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού, γίνονται σύμβολο διαμαρτυρίας αλλά και..υγειονομική βόμβα, καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας απεργούν για 16η συνεχόμενη ημέρα σήμερα (21/3) 

Σοροί σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού
Σοροί σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού
Α.Ρ
4'

Η απεργία των εργαζόμενων καθαριότητας, η οποία μπαίνει σήμερα Τρίτη (21/3) στην 16η ημέρα της, επηρεάζει τη διάσημη αισθητική της γαλλικής πρωτεύουσας και αποτελεί πραγματική «πληγή» για την Πόλη του Φωτός.

«Προτιμώ τη Chanel από τη βρώμα», αστειεύτηκε ο Vincent Salazar, ένας 62χρονος καλλιτεχνικός σύμβουλος που ζει σε μια γειτονιά στην Αριστερή Όχθη. Ένας σωρός σκουπιδιών βρίσκεται στη γωνία του σπιτιού του με θέα στους κήπους του Λουξεμβούργου. «Έχω δει αρουραίους», είπε, σύμφωνα με το Associated Press.

Αλλά όπως πολλοί σκληραγωγημένοι Παριζιάνοι, δεν έχει θέμα. «Είμαι τυχερός που ζω εδώ, αλλά είμαι 200% πίσω από αυτούς τους τύπους», είπε ο Σαλαζάρ. «Τα μυρίζουν όλη μέρα», είπε. «Θα πρέπει να πάρουν πρόωρη σύνταξη». Είναι μεταξύ της πλειοψηφίας των Γάλλων που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στην απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από 62 σε 64 για τους περισσότερους και από 57 σε 59 για τους συλλέκτες σκουπιδιών.

Piles of rubbish in Paris as strike continues

Ο Μακρόν πέρασε το νομοσχέδιο της δεύτερης θητείας του στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα χωρίς ψηφοφορία, χάρη σε ένα ειδικό συνταγματικό άρθρο. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση κέρδισε δύο προτάσεις δυσπιστίας που υποβλήθηκαν από οργισμένους βουλευτές και το νομοσχέδιο θεωρείται πλέον εγκριθέν. Τα σκουπίδια όμως αναμιγνύονται στην πολιτική. Και ούτε τα συνδικάτα που οργανώνουν διαδηλώσεις ούτε κάποιοι πολίτες είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Άν Ινταλγκό που στηρίζει τους απεργούς, έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Το δημαρχείο αρνήθηκε εντολές να βγουν τα φορτηγά, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά τους. Στη συνέχεια η νομαρχία διέταξε να ξεμπλοκάρουν τα γκαράζ. Με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών, τα σκουπίδια έχουν συλλεχθεί σε περιοχές «υψηλού προφίλ», δήλωσε το δημαρχείο. Υπάρχουν προβλήματα με την απόρριψη των σκουπιδιών σε πλημμυρισμένες μονάδες αποτέφρωσης. Ωστόσο, το Δημαρχείο είπε ότι από τη Δευτέρα, 9.300 τόνοι σκουπιδιών παρέμειναν στους δρόμους.

Οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια, πραγματοποιούν κυλιόμενες απεργίες από τον Ιανουάριο. Αλλά είναι τα σκουπίδια στη γαλλική πρωτεύουσα που έχουν κάνει ορατούς τους εργαζόμενους στον κλάδο, που εδώ και καιρό θεωρούνταν δεδομένοι - και τον θυμό τους εμφανή.

France protests: Waste piles up in Paris as workers go on strike

Η ζωντανή υπαίθρια κουλτούρα της πόλης αισθάνεται τα αποτελέσματα. Στα θρυλικά στενά δρομάκια του Παρισιού, άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν από σωρούς σκουπιδιών. Η οσμή των σάπιων σκουπιδιών απλώνεται όλο και περισσότερο στον αέρα καθώς φτάνει η άνοιξη και ο καιρός γίνεται πιο ήπιος. Τα καθίσματα σε ορισμένα καφέ στα πεζοδρόμια που βρίσκονται κοντά σε σωρούς σκουπιδιών είναι άδεια.

Δύο αυθόρμητες διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στην Place de la Concorde, απέναντι από την Εθνοσυνέλευση, διαλύθηκαν όταν η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει χιλιάδες άτομα με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Μερικοί από αυτούς που αναγκάστηκαν να βγουν άρχισαν να ανάβουν φωτιές σε σωρούς σκουπιδιών κατά μήκος του μονοπατιού τους μέσα από το πολυτελές Παρίσι.

Τη Δευτέρα (20/3), εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν κοντά στο μνημείο των Invalides, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν. Τα χειρότερα έπονται: Τα συνδικάτα σχεδιάζουν πανεθνικές πορείες και απεργίες για την Πέμπτη (23/3) για να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο συνταξιοδότησης.

Σακούλες σκουπιδιών και κάδοι έχουν χρησιμεύσει ως καύσιμο για τους ταραχοποιούς, οι οποίοι «χτένισαν» το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας βάζοντας φωτιές, όπως έκαναν μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 100 άτομα συνελήφθησαν. «Τα σκουπίδια είναι ένας καλός τρόπος διαμαρτυρίας. Έχουν μεγάλο αντίκτυπο», είπε ο Tony Gibierge, 36 ετών, ο οποίος ανοίγει ένα εστιατόριο σε αρκετούς μήνες σε έναν δρόμο στο νότιο Παρίσι που αυτή τη στιγμή είναι γεμάτος σκουπίδια.

Ήταν μεταξύ εκείνων που διαδήλωσαν ειρηνικά στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, με τραγούδι και χορό τις τελευταίες εβδομάδες. «Τώρα πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά, να σταματήσουμε να χορεύουμε», είπε. Το μήνυμα: Τίποτα δεν έχει τελειώσει και τα σκουπίδια δεν πάνε πουθενά ακόμα»

Πηγή: Αssociated Press

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή