Covid-19: Στη δημοσιότητα δείγματα από τις αγορές της Γουχάν – Τι δείχνουν για την προέλευση του ιού
Μια ερευνητική ομάδα στην Κίνα δημοσίευσε ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν πριν από τρία και πλέον χρόνια από την αγορά που συνδέεται με την πανδημία της Covid-19.
Η αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων Χουανάν αποτέλεσε κομβικό σημείο στην έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού. Όμως αυτή είναι η πρώτη μελέτη με βιολογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την αγορά το 2020.
Συνδέοντας τον ιό με τα ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά, θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες γραμμές έρευνας για το πώς ξεκίνησε η πανδημία. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα επιχρίσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό περιείχαν επίσης γενετικό υλικό από άγρια ζώα. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η ασθένεια μεταδόθηκε αρχικά από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο.
Άλλοι όμως προέτρεψαν σε προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων και παραμένει ασαφές γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια για να δημοσιοποιηθεί το γενετικό περιεχόμενο των δειγμάτων. Μια άλλη θεωρία επικεντρώνεται στην υπόθεση ότι ο ιός διέρρευσε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στη Γουχάν. Η κινεζική ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια πρώιμη έκδοση της μελέτης της στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν δημοσίευσε τις πλήρεις γενετικές πληροφορίες που περιείχαν τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν από την αγορά.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μια άλλη διεθνής ομάδα ερευνητών μοιράστηκε τη δική της εκτίμηση για το τι είχαν αποκαλύψει αυτά τα κρίσιμα επιχρίσματα της αγοράς, αφού εντόπισε ότι οι γενετικές αλληλουχίες είχαν αναρτηθεί σε έναν ιστότοπο ανταλλαγής επιστημονικών δεδομένων.
Αυτή η νέα ανάλυση, η οποία επικυρώθηκε από άλλους επιστήμονες πριν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature, περιλαμβάνει περισσότερες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω δειγμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν από πάγκους, επιφάνειες, κλουβιά και μηχανήματα στο εσωτερικό της αγοράς. Το έγγραφο της κινεζικής ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι ορισμένα δείγματα -που είχαν συλλεχθεί από χώρους όπου πωλούνταν άγρια ζώα- είχαν βρεθεί θετικά στον ιό.
Η ανάλυσή τους έδειξε επίσης ότι τα ζώα που είναι πλέον γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στον ιό, ιδίως τα ρακούν, πωλούνταν ζωντανά σε αυτές τις τοποθεσίες. Ωστόσο, οι Κινέζοι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ανακαλύψεις τους δεν αποτελούν οριστική απόδειξη για το πώς ξεκίνησε η επιδημία. “Αυτά τα δείγματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα ζώα είχαν μολυνθεί“, εξηγεί το έγγραφο. Παραμένει η πιθανότητα, προσθέτει, ο ιός να μεταφέρθηκε στην αγορά από κάποιο μολυσμένο άτομο και όχι από κάποιο ζώο.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είναι ιολόγος που συμμετέχει στη γενετική έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2 από την εμφάνισή του το 2020. Δήλωσε στο BBC News: “Το πιο ουσιώδες είναι ότι αυτό το πολύ σημαντικό σύνολο δεδομένων έχει πλέον δημοσιευτεί και είναι διαθέσιμο για να εργαστούν και άλλοι“. Πρόσθεσε όμως ότι το περιεχόμενο των δειγμάτων ήταν “αδιάσειστα στοιχεία ότι τα ζώα εκεί πιθανώς είχαν μολυνθεί από τον ιό. Αν το συνδυάσετε αυτό με το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στη Γουχάν συνδέονται με την αγορά, είναι ισχυρές αποδείξεις ότι εδώ συνέβη η διασπορά του ιού από ένα ζώο στην αγορά“.
Τα δημοσιευμένα ευρήματα έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο κερδίζει έδαφος μεταξύ των αρχών στις ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί σθεναρά τις υποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από μια επιστημονική εγκατάσταση, αλλά το FBI δήλωσε ότι τώρα πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι το “πιθανότερο”, όπως και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.