Τουρκία: Διεθνείς αντιδράσεις για την πρωτιά Ερντογάν - «Σιγή ιχθύος» από Αθήνα και Βρυξέλλες

Η ανάγνωση της πρωτιάς του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τα διεθνή Μέσα
Τουρκία: Διεθνείς αντιδράσεις για την πρωτιά Ερντογάν - «Σιγή ιχθύος» από Αθήνα και Βρυξέλλες
8'

Αιφνιασμό και έκπληξη προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικρατεί έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου και μέχρι τότε τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα φαίνεται πως θα επικρατεί «σιγή ιχθύος»

Συγκεκριμένα, το προβάδισμα Ερντογάν έφερε «παγωμάρα» στις Βρυξέλλες όπου κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ερχόταν δεύτερος, όπως εκτιμούσαν οι δημοσκοπήσεις.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Αρώνη, διπλωμάτης έχει αποκαλύψει, πως είχαν όλοι πειστεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου είχε καλές ελπίδες να βγει νικητής και είχαν μία «κρυφή ελπίδα» ότι με τη νίκη του θα υπήρχε μία σταδιακή επιστροφή σε ένα κράτος δικαίου.

Στις Βρυξέλλες επίσης επικρατεί «σιγή ιχθύος», καθώς κανένας δεν βγαίνει να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Σαρλ Μισέλ, περιορίστηκαν στο σχολιασμό για το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις τουρκικές εκλογές, λέγοντας μόνο πως αναμένουν το αποτέλεσμα του β' γύρου.

Η «ανάγνωση» της Αθήνας για το αποτέλεσμα

Περιορισμένες οι αναφορές και από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με την Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, δίχως να σχολιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως όποιος υποψήφιος και αν κερδίσει τις εκλογές θα επιθυμεί να το συνταντήσει αλλά σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟPEN η Αθήνα θέλει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους με τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, όποιος και αν είναι ο νικητής κρατούν «μικρό καλάθι».

Το πλεονέκτημα στον Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Παρά την πρωτιά του, ο Ερντογάν θα κληθεί για πρώτη φορά να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε δεύτερο γύρο και οι πολιτικοί αναλυτές παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι την επόμενη κάλπη.

«Έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» προσθέτει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» εξηγεί.

Σύμφωνα με όσα γράφονται και αναφέρονται σε διεθνή μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πλέον φαβορί για τη νίκη με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι Financial Times γράφουν ότι αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η χθεσινή εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει το BBC.

Στη Γαλλία, η Le Monde στο κεντρικό της άρθρο γράφει ότι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης».

Η εφημερίδα σταχυολογεί τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβάνοντας υπόψιν τη μικρή διαφορά με την οποία προηγείται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Παράλληλα η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονίζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, αναφέρει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παράλληλα, η La Repubblica υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης -όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν- αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση» διότι «στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου» - Το πρώτο μήνυμα του Ερντογάν για τον β' γύρο

Mήνυμα νίκης έστειλε μέσα από ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του β' γύρου των εκλογών στην Τουρκία. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, θα σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος

«Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, μία από τις υψηλότερες εκλογές συμμετοχής στην ιστορία μας, πραγματοποιήθηκαν σε εορταστικό κλίμα που αρμόζει στη δημοκρατία μας με το ταλέντο και τη θέληση του ιερού έθνους μας.
Το έθνος μας έχει διατηρήσει την ελεύθερη βούλησή του παρά την πολιτική μηχανική από το Καντίλ της Πενσυλβάνια, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εξώφυλλα ξένων περιοδικών. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η Τουρκική δημοκρατία και το Τουρκικό Έθνος με 85 εκατομμύρια άτομα.

Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη στήριξη στο πρόσωπο μας με περισσότερες από 27 εκατομμύρια ψήφους και 49,51% ψήφους. Επιβεβαίωσαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ότι εμπιστεύονται, πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον εδώ δίνοντας την πλειοψηφία στη Ρεπουμπλικανική Συμμαχία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες μου που πήγαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου και εξέφρασαν την ελεύθερη βούληση τους, για τη συνεισφορά τους σε κάθε ένα από τα 56 εκατομμύρια ανθρώπους μας στο εξωτερικό και για τις σεβαστές ψήφους τους που έδωσαν ζωή στη δημοκρατία.

Η Τουρκία, με την ωριμότητα που έδειξε χθες, έδειξε ότι είναι μία από τις χώρες με την πιο εξελιγμένη δημοκρατική κουλτούρα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, παρά τη διαφορά 2μιση εκατομμυρίων ψήφων ανάμεσα σε εμάς και τον πιο κοντινό μας αντίπαλο, οι προεδρικές εκλογές ήταν στον δεύτερο γύρο με λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά.

Ως πολιτικός που δεν έχει γνωρίσει καμία εξουσία εκτός από τη θέληση του λαού σε όλη του τη ζωή και δεν έχει αφήσει την κατεύθυνση του λαού, σεβόμαστε αυτή τη βούληση, που εκδηλώνεται στην κάλπη.

Θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας στο άγιο έθνος μας τρέχοντας χωρίς σταματημό, ξεκουράζοντας και τρέχοντας με αγάπη μέχρι τις 28 Μαΐου.

Αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που λάβαμε στις 14 Μαΐου, θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, inshallah θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία.

Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την εκατονταετία όραμά μας για την Τουρκία, από σήμερα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ξεκούραση, συνεχίστε.

Θα ήθελα να εκφράσω ότι όλοι οι πολίτες μου είναι έτοιμοι για το παιχνίδι, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα τους αρέσει», έγραψε αναλυτικά.

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου χτυπά το χέρι του στο τραπέζι

Μήνυμα απαφασιστικότητας με βίντεο που τον δείχνει να χτυπάει με αποφασιστικότητα το χέρι του στο τραπέζι και να λέει ότι «είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος», έστειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους οπαδούς του λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, βάσει των οποίων η Τουρκία οδηγείται σε δεύτερο γύρο.

«Εγώ είμαι εδώ, εδώ. Κι εσείς εδώ. Σας ορκίζομαι πως θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος. Είμαι εδώ!» λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές Τουρκία: «Κόλαφος» o ΟΑΣΕ για τις εκλογές στην Τουρκία

Τουρκία: Το πλεονέκτημα στον Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

«Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Συστημική διάκριση υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή