ChatGPT: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει ζημιά στην κοινωνία», λέει ο εφευρέτης του

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου «είναι μήπως η συγκεκριμένη τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Σαμ Άλτμαν για τη Τεχνητή Νοημοσύνη.

ChatGPT: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει ζημιά στην κοινωνία», λέει ο εφευρέτης του
AP NEWS
4'

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει την εμφάνισή της και έχει ήδη γίνει θέμα συζητήσεων και αντιπαράθεσης. Κάτι τέτοιο, βέβαια, φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό, αφού και ο ίδιος ο εφευρέτης του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν προχώρησε σε δηλώσεις ανησυχητικές - που προκαλούν έντονο προβληματισμό.

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου «είναι μήπως η συγκεκριμένη τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία».

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, νεοφυούς εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην οποία ανήκει και το ChatGPT, συνέχισε πιο αυστηρά και κατηγορηματικά: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε ''τη βάψαμε'' όλοι μας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Η ακρόαση του 38χρονου, Σαμ Άλτμαν στην ειδική συσταθείσα - για την εξέταση της Τεχνητής Νοημοσύνης - υποεπιτροπή του Κογκρέσου έλαβε χώρα την Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 και θα έλεγε κανείς πως δεν ήταν συνηθισμένη αφού οι εκπρόσωποι της επιτροπής δεν φάνηκαν, ως είθισται, να είναι προκατειλημμένοι απέναντι στον προσκεκλημένο τους.

Φάνηκε, δηλαδή, πως είχαν διάθεση να κατανοήσουν τα πράγματα, κάτι στο οποίο δεν μας είχαν συνηθίσει - με τρανό παράδειγμα να αποτελεί η περίπτωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, απέναντι στον οποίο υπήρχε καχυποψία και εχθρότητα.

Να σημειωθεί, δε, πως και ο Σαμ Άλτμαν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ειλικρινής. Στην ακρόασή του εκτός από τους φόβους του για τις πιθανώς επιβλαβείς πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόνισε ότι η εταιρεία του, η OpenAI «ίσως γίνει αιτία να καταργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει πολλές άλλες νέες. Άλλωστε, ο Άλτμαν επισήμανε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, όχι ένα αυτόνομο ον. Και πέραν αυτού, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, να προσφέρει λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως πχ την κλιματική αλλαγή, τη θεραπεία του καρκίνου κ.α.»

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της υποεπιτροπής του Κογκρέσου η οποία διεξήγαγε τη συγκεκριμένη ακρόαση, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ζήτησε την άποψη του Σαμ Άλτμαν για ένα ανησυχητικό περιστατικό: Κάποιος χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, κάποιος δημιούργησε μια απομίμηση δήλωσης, η οποία αποδόθηκε στον Μπλούμενταλ, ενώ ο ίδιος δεν την είχε κάνει ποτέ.

Να σημειωθεί βέβαια πως δεν ήταν μόνο Ο Άλτμαν εκείνος που μίλησε στην επιτροπή, αλλά επίσης παρουσιάστηκαν και η επικεφαλής του τομέα προστασίας ιδιωτικών δεδομένων της IBM, Κριστίνα Μοντγκόμερι, ο Γκάρι Μάρκους, καθηγητή στις ΗΠΑ για τη αυστηρή και επιθετική κριτική που ασκεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Και πράγματι, ο Μάρκους ήταν πολύ πιο αυστηρός, δηλώνοντας τις αμφιβολίες του για το ότι η OpenAΙ δεν θα εξαφανίσει μόνο, αλλά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα κατέκρινε τον Σαμ Άλτμαν για την έλλειψη διαφάνειας σε σχέση με την έρευνα και εξέλιξη των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Περίπου στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Σάρα Μάγιερς Γουέστ, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου AI Now, η οποία εισηγήθηκε την θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών κατά της υπέρβασης των ορίων στη χρήση των βιομετρικών δεδομένων.

Βέβαια, η ίδια εξήγησε ότι «παρά τα όσα λέει, ο κ. Άλτμαν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να επιβραδύνει την ανάπτυξη του ChatGPT. Και εν τέλει αποτελεί ειρωνεία να βλέπει κανείς τους υπαίτιους των προβλημάτων με την Τεχνητή Νοημοσύνη να δηλώνουν ότι αγωνιούν για τις παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εισάγουν με ταχείς ρυθμούς στην αγορά ψηφιακά εργαλεία με αυτή την τεχνολογία, για εμπορική χρήση».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί και ότι ο Σαμ Άλτμαν υπέβαλε πρόταση στην κρίση του Κογκρέσου σχετική με τη σύσταση μιας ειδικής υπηρεσίας, η οποία θα χορηγεί άδειες για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η υπηρεσία θα είναι σε θέση να ελέγξει το αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και θα εποπτεύει τις δοκιμές τις οποίες τα ψηφιακά μοντέλα θα πρέπει να περνούν, προτού αποδοθούν στο κοινό για χρήση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή