«Κόκκινος» συναγερμός: Τρεις ταυτόχρονοι καύσωνες σε Ευρώπη, Κίνα, ΗΠΑ «σπάνε» κάθε παγκόσμιο ρεκόρ

Πρωτοφανείς καύσωνες πλήττουν τρεις περιοχές ταυτόχρονα: τη νότια Ευρώπη, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα που κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της. Μεγάλο μέρος του πλανήτη βιώνει σκηνές βγαλμένες από ένα μέλλον δυστοπικό

Θερμοκρασίες ρεκόρ σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ
Θερμοκρασίες ρεκόρ σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ
ΑΡ
1'

Στην «Κοιλάδα του Θανάτου» της Καλιφόρνια, η υψηλότερη θερμοκρασία που φέρεται να έχει καταγραφει ποτέ (56,7 C) ορίστηκε το 1913. Καθώς ο υδράργυρος έφτασε τους 54 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, η περιοχή εξακολουθούσε να προσελκύει τουρίστες.

Πάνω από 6.500 μίλια μακριά, μόλις καταγράφηκε προσωρινά η πιο καυτή θερμοκρασία στην Κίνα. Το θερμόμετρο στο Σανμπάο κατέγραψε 52,2 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή (18/7), σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 2C.

Το εκπληκτικό με την Κίνα είναι ότι το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας της χώρας καταρρίφθηκε μόλις πριν από έξι μήνες. Η βόρεια πόλη Μόχε κατέγραψε -53 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα έχει βιώσει ένα εύρος θερμοκρασίας 100 βαθμών Κελσίου μόνο φέτος.

Το ευρωπαϊκό ρεκόρ όλων των εποχών επίσης απειλείται καθώς ο ευρωπαϊκός νότος βιώνει θερμοκρασίες ρεκόρ, απο την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι την Ισπανία, ενώ παράλληλα απειλείται απο καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αποδέχθηκε τώρα ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη, που ειναι οι 48,8 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Σικελία στις 11 Αυγούστου του 2021.

Το Ισπανικό Μετεωρολογικό Γραφείο κατέγραψε προσωρινά 47,1 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Βιγιαρομπλέντο χθες ενώ περιοχές της Σαρδηνίας ενδέχεται να βιώσουν καύσωνα με 46 βαθμούς Κελσίου σήμερα ή αύριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή