Βρετανία: Χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια - Προβλήματα και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας το πρόβλημα στη χώρα έχει αποκατασταθεί ωστόσο οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων συνεχίζονται σε δεκάδες ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Τουλάχιστον 500 πτήσεις ακυρώθηκαν στη Βρετανία εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος που προέκυψε στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με τους ελεγκτές να αναγκάζονται να διαχειρίζονται τα σχέδια πτήσης χειροκίνητα.
Χιλιάδες ταξιδιώτες βρίσκονται καθηλωμένοι σε αεροπλάνα και αεροδρόμια, την ώρα που η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας αναφέρει ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί, ενώ και η χώρα μας έχει επηρεαστεί από τα προβλήματα στον εναέριο χώρο.
Βρετανία: Μία στις 10 πτήσεις ακυρώθηκε
Η κατάρρευση του δικτύου είχε ως αποτέλεσμα περίπου το 80% των πτήσεων που αναχωρούσαν από τη Βρετανία να έχουν μεγάλες καθυστερήσεις προκαλώντας το απόλυτο χάος για χιλιάδες εκδρομείς σε μία μέρα με πολύ μεγάλη κίνηση, καθώς η 28η Αυγούστου είναι τραπεζική αργία.
Σύμφωνα με το Flight Radar από τις 13:45 το 78% των πτήσεων από το Χίθροου αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, ενώ και στο Γκάτγουικ καθυστέρηση έχει το 74% των πτήσεων. Στο Μάντσεστερ και το Μπρίστολ επίσης οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το 80%.
Συνολικά 232 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τα βρετανικά αεροδρόμια έχουν ακυρωθεί, το 8% δηλαδή των συνολικών αναχωρήσεων, ενώ αντίστοιχα 271 πτήσεις που θα προσγειώνονταν στα αεροδρόμια της χώρας ακυρώθηκαν, που μεταφράζεται στο 9% των συνολικών αφίξεων. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα έχει ακυρωθεί μία στις 10 πτήσεις.
Βρετανοί που επιστρέφουν από την Τενερίφη ανέφεραν στην Daily Mail ότι ενημερώθηκαν πως είναι πιθανό η πτήση τους να έχει καθυστέρηση ακόμα και 12 ώρες, ενώ ένας πρώην εργαζόμενος στην εναέρια κυκλοφορία είπε στο BBC Radio 4 πως είναι σπάνιο να διαρκούν τόσο πολύ τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα, με αποτέλεσμα κανένας να μην ξέρει πόσο θα διαρκέσει η συνολική αποκατάσταση.
Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Gabby Logan έγραψε πως βρέθηκε καθηλωμένη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ενώ επέστρεφε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής.
«Μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες μακριά από το σπίτι μου βρίσκομαι ώρες μακριά από την αγκαλιά της οικογένειάς μου και μόλις ενημερώθηκα ότι ο βρετανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός. Μπορεί να μείνουμε εδώ για 12 ώρες. Καθόμαστε στο αεροπλάνο και περιμένουμε».
Πάντως δεν είναι καθόλου απίθανο πολλοί εκδρομείς να χρειαστεί να κοιμηθούν σε αίθουσες αναμονής αεροδρομίων ή να στριμωχτούν σε ξενοδοχεία.
Εγκλωβισμένοι για δεύτερη μέρα στα αεροδρόμια της Μαγιόρκα
Στη Μαγιόρκα η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι νέες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων έρχονται την ώρα που η περιοχή πλήττεται από σοβαρές καταιγίδες με πολλούς επιβάτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι ήδη από το πρωί της Κυριακής στα αεροδρόμια.
Αγανακτισμένος επιβάτης έγραψε στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter: «Στο αεροδρόμιο της Πάλμα πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από το πρωί της Κυριακής. Κανένα διαθέσιμο ξενοδοχείο και ελάχιστες ενημερώσεις από την αεροπορική εταιρεία. Δεν ευθύνεται το πρόβλημα στην εναέρια κυκλοφορία και δεν έχουν ιδέα πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους»
Άλλοι σημειώνουν ότι χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά ακόμα και για 2 ώρες προκειμένου να πάρουν κουπόνι αξίας 20 ευρώ για φαγητό, ενώ αναφέρουν ότι δεν δίνονται πληροφορίες για τις πτήσεις, με πολλούς να διανυκτερεύουν στο αεροδρόμιο για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ.
Προβλήματα και στην Ελλάδα
Και στη χώρα μας όμως έχουν αναφερθεί ήδη καθυστερήσεις σε πτήσεις με προορισμό βρετανικά αεροδρόμια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί, ενώ μία επιβάτιδα αναφέρει στην Daily Mail ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης μαζί με τα δύο της παιδιά, ηλικίας 2 και 6 ετών.
Όπως είπε η Laura Roepstorff επιβιβάστηκαν περίπου στη 1:30, ώρα Ελλάδας, και παρέμειναν στο αεροπλάνο τουλάχιστον για 4 ώρες, μέχρι που ανακοινώθηκε ότι η πτήση ακυρώνεται. Ωστόσο, όπως ανέφερε ακόμα και μετά την ακύρωση της πτήσης το αεροδρόμιο δεν άφηνε τους επιβάτες να επιστρέψουν στην αίθουσα αναμονής. Το προσωπικού του αεροπλάνου μοίρασε στους επιβάτες φαγητό και νερό, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά παιδιά.
«Είμαστε όμηροι μέσα στο αεροπλάνο χωρίς καμία ενημέρωση, ούτε κάποιο σχέδιο για απογείωση ή αποβίβαση από το αεροπλάνο. Ο πιλότος επίσης δεν γνωρίζει για ποιο λόγο δεν φεύγουμε από το αεροσκάφος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα, ενώ παρόμοιες εικόνες μεταφέρονται και από άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Open ελληνικές και βρετανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα υπάρχουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από και προς Βρετανία και Ιταλία. Έτσι στα αεροδρόμια της Ελλάδας, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και 10 ώρες για να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας
Στη Βρετανία πάντως, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της χώρας (NATS), το πρόβλημα το οποίο προέκυψε στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας φέρεται να έχει αποκατασταθεί, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Σε ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε εντοπίσει και αποκαταστήσει το τεχνικό ζήτημα το οποίο επηρέασε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας το πρωί. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε μαζί με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προκειμένου να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάστηκαν, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται».
Όπως εξηγεί η NATS, «Το κώλυμα στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να διαχειρίζεται αυτόματα τις πτήσεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η χειροκίνητη επεξεργασία του συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να γίνει με την ίδια ένταση, εξού και ήταν απαραίτητο να ισχύσουν περιορισμοί στη ροή της κυκλοφορίας. Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε ότι κάθε πτήση στη Βρετανία είναι ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που έχει προκληθεί. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία με την οποία πετάτε, για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας».