Φονική κακοκαιρία στη Νότια Ευρώπη: Νεκροί σε Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία και Τουρκία

Αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν ως αποτέλεσμα νεκρούς και βιβλικές καταστροφές 

Φονική κακοκαιρία στη Νότια Ευρώπη: Νεκροί σε Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία και Τουρκία
INTIME
4'

Κύμα φονικής κακοκαιρίας σαρώνει τη Νότια Ευρώπη, με την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία να πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις με νεκρούς και αγνοούμενους από τις καταστροφικές καταιγίδες.

Στην Ισπανία οι εικόνες είναι απόκοσμες. Η Μαδρίτη είναι αντιμέτωπη με μία σφοδρή κακοκαιρία, θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης, με δρόμους να έχουν κοπεί στα δύο και αμάξια να έχουν αναποδογυρίσει από τις πλημμύρες.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός, ενώ τρεις άνθρωποι αγνοούνται, την ώρα που ένα δεκάχρονο αγόρι κατάφερε να σωθεί σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο, με τον πατέρα του να είναι μεταξύ των αγνοούμενων. Από τις ισχυρές βροχές πλημμύρισαν ακόμα και συρμοί του μετρό, ενώ έξι γέφυρες γκρεμίστηκαν. Χιλιάδες νοικοκυριά είναι για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα, καθώς από τους κεραυνούς έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Και στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τσάρεβο, στη Μαύρη Θάλασσα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από χείμαρρο εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων, ενώ η περιοχή εκκενώνεται καθώς έχει κηρυχθε΄ισε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα στην περιοχή έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν.

Θεομηνία στη Μαγνησία - Ένας νεκρος

Στη χώρα μας τα ακραία φαινόμενα από την κακοκαιρία Daniel είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, στον Άγιο Γεώργιο Βόλου, καθώς το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης. Τον άνδρα αναζητούσαν επί δύο ώρες και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς, ενώ όπως έγινε γνωστό πήγαινε τα ταΐσει τα ζώα του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση, ενώ για τον απεγκλωβισμό κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πέντε αγνοούμενοι.

Δύο νεκροί στην Τουρκία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τέσσερις αγνοούνται εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την βορειοδυτική Τουρκία και συγκεκριμένα την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών (Κιρκλάρελι) στην Ανατολική Θράκη.

Ρέματα ξεχείλισαν και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ τεράστιες ήταν οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο από την καταρρακτώδη βροχή, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην κωμόπολη Ιγνέαντα (αρχαία Θυνία) κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Πλημμύρες σημειώθηκαν σύμφωνα με την ΕΡΤ και στα Δαρδανέλια, όπου μάλιστα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο κοντά στις τουρκικές ακτές, απέναντι από τη βόρεια Μυτιλήνη.

«Θα αυξηθεί η ένταση των φαινομένων», προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες

Φερτά υλικά και τόνοι νερού παρασέρνουν στο διάβα τους ό,τι βρουν, με τις Αρχές να στέλνουν μηνύματα μέσω του «112» για διακοπή της κυκλοφορίας.

Οι Λούκα Μπρόκα και Μάριο – Μαρτσέλο Μιλιέτα, δύο κορυφαίοι ερευνητές και Διευθυντικά Μέλη του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών (CNR – ISAC), εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ακραίο καιρικό φαινόμενο, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού μάς λένε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο όσον αφορά τη συνολική ποσότητα της βροχής που ξεπερνά τα 300 – 400 χιλιοστά σε διάστημα μίας – δύο ημερών.

Ανάλογα με τις τοποθεσίες που θα «χτυπήσει» το φαινόμενο, θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές και επομένως, πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάνω απ’ όλα για να διαφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια, να ελαχιστοποιήσουμε τις οικονομικές απώλειες», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπρόκα.

«Για παράδειγμα, παρόμοια γεγονότα που έχουμε βιώσει στην Ιταλία, είναι αυτά του περασμένου Μαΐου στην περιφέρεια Εμίλια (Ρομάνια) ή τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους στη Μάρκε, όπου υπήρχαν ακόμη μικρότερες ποσότητες βροχής από αυτές που περιμένουμε στην Ελλάδα, με τεράστιες ζημιές σε όλες τις περιοχές του δικτύου γύρω από τα υδατορέματα», προσέθεσε.

«Αυτή τη στιγμή, οι προγνωστικοί χάρτες δείχνουν την παρουσία μίας χαμηλής πίεσης αμέσως δυτικά των ακτών της Ελλάδας. Η προβλεπόμενη εξέλιξη θα πρέπει να είναι μία μετάβαση από την τρέχουσα κατάσταση ενός έξτρα – τροπικού κυκλώνα, δηλαδή ενός κανονικού κυκλώνα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, σε έναν medicane μέσα στις επόμενες ώρες. Προφανώς, οι προβλέψεις για τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν περιορισμένο περιθώριο και ως εκ τούτου, θα πρέπει να επαληθευθούν τις επόμενες ημέρες.

Στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να δούμε από τους χάρτες και τα κλιματικά μοντέλα είναι ότι η συχνότητα δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ, ενώ, θα αυξηθεί η ένταση επειδή μία θερμότερη θάλασσα και ατμόσφαιρα που έχει περισσότερη ενέργεια, παρέχει μεγαλύτερη δύναμη σε αυτά τα φαινόμενα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να είναι ακόμη εντονότερα στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Μιλιέτα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή